Atîta spirit anti orice, atîta spirit negativ, n-a mai cunoscut România de multă vreme. Apogeul nu mi s-a părut a fi protestul pus la cale de parlamentarii români de opoziție la adresa ministrului de Justiție. Pentru cîte a scăldat, pe cîți a păcălit sau a amînat, eu nu l-aș ierta și l-aș ciurui cu întrebări.
Ba, pe Tudorel Toader aș încerca și să-l fac de rîs. Așa că n-are decît să reziste, să răspundă, să se descurce, să țină cîrma că este om cu experiență, cu pretenții și care știe să patineze. Nu de mila lui Toader mă crucesc, ci de imaginea șifonată a Românei. Mașina de lobby Monica Macovei a muncit eroic și a ștampilat cu spiritul ei coroziv tot ce venea de acasă și tot ce viza România.
Misterul protestelor din România este de nepătruns. Populația este de-a dreptul derutată de aplicarea Legii salarizării. Mii de oameni au pierdut bani la salarii, firme mai mici trăiesc deruta aplicării legii, iar proprietarii se tem că nu vor putea merge mai departe. PSD-ul s-a făcut de rîs și este pe cale să-și pună în cap polițiștii și IT-iștii. Polițiștii au fost cei care au umplut cu zoaie imaginea președintelui descurcăreț Traian Băsescu atunci cînd au asaltat Cotrocenii cu „Ieși afară, javră ordinară“. Tinerii din IT, din hard și din industria de soft, ca și cei din multinaționale (ambele categorii foarte puțin diferențiate întru spirit), nu mișcă în nici un fel. Parcă i-ar fi prins dragul de PSD.
PSD-ul s-a încurcat într-un proiect de tip social, pe care l-a tratat cu superficialitate, neprofesionalism și aroganță, și se face de rîs zi după zi, fără să fie contrat de principalii săi dușmani. Cînd a fost la OUG 13 și la legile justiției (la care nici unul din sutele de mii de protestatari n-a putut aduce obiecții punctuale la măcar o prevedere din proiectele de lege), țara s-a umplut de nemulțumiți mobilizați pe telefon. Acum, cînd toată populația este derutată de prostia dezinvoltă cu care PSD s-a avîntat în modificarea salariilor și a taxelor, protestacii sunt loviți de o lene inexplicabilă.
Face mișcarea #Rezist o concesie Guvernului PSD – ALDE? Nu cred! Mai degrabă pare a nu-și asuma combaterea Legii salarizării, mai ales că din banii cetățenilor se strîng taxe pentru a completa veniturile IT-iștilor, în așa fel încît punga lor să rămînă neatinsă. De ce să sară tînăra generație în apărarea poporului din care se trage, cîtă vreme poporul este o categorie mai mult ironică? Nu prea circulă pe net și votează PSD-ul. N-au fost mobilizate nici ONG-urile. Parcă și în cazul apărării SPP-ului (și a SRI-ului) s-a mișcat mai multă lume!
Tare mă tem că lipsa de reacție a ONG-urilor și a categoriei #Rezist are o altă explicație. Pături întregi de tineri lucrători pe calculator sunt mai preocupate de păstrarea vechilor legi ale justiției decît de abuzul de putere și de gestionarea neprofesională a drepturilor salariale. De ce?
Pentru că vechile legi ale justiției sunt mai eficiente în lupta împotriva PSD-ului decît orice formă de protest pe seama gafelor și prostiilor comise de acesta!
Ce-mi mai spune acest comportament al lumii calculatoarelor și Internetului?
Editorialul complet în ziarul Cotidianul de joi versiunea tipărită.
Autor: Cornel Nistorescu
Sursa: Cotidianul