Site icon gandeste.org

Prin Rareș Bogdan, a dat PNL marea lovitură?

Dacă stăm să ascultăm și dacă, mai ales, îl credem pe Ludovic Orban, atunci PNL a dat marea lovitură. Și asta chiar înainte de a înălța pe cer noua stea politică a partidului. Cu câteva minute mai devreme de a-l anunța pe Rareș Bogdan drept cap de listă la europarlamentare, liderul liberal ne-a vestit un nou sondaj de opinie. Care, pentru prima dată în istorie, ar plasa PNL în fața PSD. Ca să nu mai vorbim de faptul că Rareș Bogdan ar mai veni cu niște procente în traistă. Ce se pregătește și ce va ieși?



După ce a chetuit, așa cum pretinde, sute de milioane de euro în cel mai costisitor megasondaj din întreaga istorie a României, la scurt timp, din motive încă nedeslușite de nimeni, Ludovic Orban a declarat că purcede la o nouă cecretare de piață. Între prima și cea de-a doua, făcute într-un interval de timp foarte scurt, diferențele sunt cardinale. Așa se face că, în cifre cel puțin, din perspectiva acestei ultime prognoze, PNL se plasează pe primul loc. Și, două minute mai târziu, este anunțată fulminanta listă. Lista candidaților la europarlamentare, deschisă de Rareș Bogdan. Care, spune el, dar spun și sociologii, va mai aduce niște puncte. După toate aparențele, PNL se ridică până la cer, în timp ce PSD se prăbușește.

Lista prezentată de Ludvic Orban nu a stârnit în interiorul noului partid liberal niciun fel de controverse notabile. Este deschisă, cum spuneam, de Rareș Bogdan. Un celebru jurnalist, până în prezent neînregimentat politic. Urmează Siegfried Mureșan. Un om de bază al lui Traian Băsescu. Dar și al Popularilor Europeni, care probabil l-au împins în față. Locurile eligibile, cu o singură excepție, Adina Vălean, provenită și ea din presă, în prezent europarlamentar și singurul român șef de Comisie, sunt ocupate de non-liberali. Cei doi, numărul unu și doi și, apoi, de membri ai fostului PDL, oameni care au fost, iar unii mai sunt, apropiați ai lui Traian Băsescu. De altfel, după cum se va vedea, intenția declarată a formațiunii lui Orban este o mare alianță, care să includă și PMP.

Printr-un discurs rostit cu multă emoție, Rareș Bogdan anunță că se desparte de presă pentru a se bate în politică împotriva „ciumei roșii”. Conform acestuia și în susținerea ultimului și misteriosului sondaj de opinie, PNL se va plasa la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European – alegeri test înaintea preziențialelor – pe primul loc. Devansând PSD. El însuși va mai aduce câteva puncte din direcția electoratului USR. Două spre șase. Nu este foarte clar. Iar frontul anti-PSD se va uni în jurul candidatului cel mai bine plasat. Nimeni altul decât Klaus Iohannis. O opoziție unită și cu un Klaus Iohannis în exercițul unui al doilea mandat vor aduce PNL în epicentrul noii guvernări. Asta este prognoza, așa cum e ea formulată în mod oficial de la cel mai înalt pupitru liberal.

Se înțelege că, dacă obțin asemenea garanții că vor rămâne la Palatul Cotroceni și că vor veni pe cai mari și la guvernare, spulberând „ciuma roșie”, vechii liberali acceptă cu inima deschisă ca foștii pedeliști, cu excepția Adinei Vălean, să le ia fața. Sigur, citind aceste rânduri, unii vor protesta. Și vor spune că date fiind sondajele, care urcă PNL până la cer, vor fi de fapt mai mulți liberali care vor ajunge europarlamentari. Cum ar fi Bușoi, Motreanu sau profesorul Nistor. Eu unul sunt mai prudent. Am prostul obicei să nu mă iau după sondaje decât cu câteva zile înaintea alegerilor. Atunci când reprezentații institutelor nu își mai permit să facă manipulări prea consistente. Pentru că vin rezultatele peste ei și îi calcă în picioare. Așa că prognoza mea e că, în final, lista se va opri înainte de Bușoi.

Există sociologi care susțin simultan două lucruri care se bat cap în cap. Pe de-o parte, că Rareș Bogdan le va aduce liberalilor procente consistente dinspre electoratul USR, care îl simpatizează – aici cifrele variază de la 2% la 6% – iar pe de altă parte că Dacian Cioloș, candidatul anticarismă, are șanse reale de a intra în turul doi. Surclasându-l pe Klaus Iohannis. Acești vajnici luptători pe frontul cercetărilor de piață ar face bine să se hotărască. Dacă Rareș Bogdan, prin mesajele pe care le propagă, atrage un număr semnificativ de mare de alegători din rândul mișcărilor #Rezist, din societatea civilă anti-PSD și din rândul cetățenilor naționaliști și dacă el este cunoscut drept un susținător feroce al președintelui Klaus Iohannis, atunci cum ar fi posibil ca, în același timp, candidatul USR, respectiv Dacian Cioloș, să-l surclaseze pe actualul președinte?

Bazându-se pe ultimul și misteriosul sondaj PNL, Rareș Bogdan anunță că va transpira și va reuși să contribuie la crearea unei opoziții unite. În jurul lui Klaus Iohannis. Nu în jurul altcuiva. Iar din arhitectura acestei opoziții unite vor face parte PNL, USR plus PLUS, PMP și chiar și partidul de drone condus de Victor Ponta. Iar asta se va întâmpla, susține Rareș Bogdan, după ce testul europarlamentarelor va fi trecut cu bine iar rezultatele finale vor fi cele anunțate joi în premieră absolută. Ei bine, aici este timpul să ne punem o întrebare.

Ce se va întâmpla dacă totuși, contrar acestei neașteptate prognoze, PNL nu va surclasa PSD? Ce se va întâmpla dacă în loc să facă peste 30% a alegerile pentru Parlamentul European, PNL va face, să spunem, 12, 14 sau 18 la sută? În aceste condiții, ce partid va fi catalizatorul, dacă va exista așa ceva, al alegerior prezidențiale? Și dacă opoziția se va uni, în jurul cui se va uni? Tot al lui Klaus Iohannis? Sau se va uni în jurul lui Dacian Cioloș? Și mai lipsește un element din aceste prognoze. Un element cheie. Dacă Laura Codruța Kovesi va rata șefia Parlamentuui European, în ce măsură este dispus PNL să-l abandoneze pe Iohannis și să multiplice afișul electoral pe care i l-a închinat zeiței anticorupție? La toate aceste necunoscute, Rareș Bogdan nu poate da un răspuns. În ciuda vastei sale experiențe jurnalistice. Și chiar politice. Dacă ne gândim că vine dintr-o familie de liberali ardeleni și că el însuși a condus cândva la Cluj tineretul liberal. Pe vremea când PNL, meritându-și numele, avea și substanță națională și substanță liberală și milita pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Rareș Bogdan, noua stea liberală pare a fi o floare care răsare într-un câmp de buruieni, cu ajutorul căreia opoziția vrea să aducă primăvara în marea politică.

Autor: Sorin Roșca Stănescu

Sursa: Sorin Roșca Stănescu Blog

 

Exit mobile version