De ce au fost scurtaţi de capete? Pentru că nu au vrut să renunţe la creştinism. Domnul a fost obligat să vadă cum copiii săi sunt sfârtecaţi. Acum, Biserica îi prăznuieşte pe 16 august pe Sfinţii Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu fiii săi, Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache.
Pe placheta stă scris urmaşilor, în română, turcă şi engleză, următorul text, agreat între cele două ministere ale Afacerilor Externe: “În memoria Domnitorului Constantin Brâncoveanu şi a celor patru feciori ai săi, care au fost întemniţaţi în închisoarea Yedikule la începutul secolului al 18-lea departe de scumpa lor patrie şi întru statornica amintire a istoriei comune a popoarelor român şi turc”.
Pe siteul Guvernului este redată şi o discuţie între un reporter şi Victor Ponta. O redau Copy-Paste:
“Reporter: Domnule prim-ministru, această placă nu conţine nimic despre sfârşitul tragic, ci doar despre faptul că aici au fost întemniţaţi.
Victor Ponta: Acum cred că înţelegeţi foarte bine că asumarea comună a unei istorii se face în nişte termeni diplomatici. Altfel, cum puteam să venim să zicem – aici punem o placă că a fost ucis Brâncoveanu cu cei patru fii. Este o exprimare pe care cele două ministere au agreat-o şi eu cred că este cel mai important faptul că am obţinut ceea ce mulţi credeau că nu o să obţinem niciodată – că aici, la Istanbul, în locul în care au fost deţinuţi până la moarte, există o placă comemorativă. Acum, că nu vă place …
Reporter: Credeţi că redă mesajul istoric?
Victor Ponta: Consider că redă mesajul important, după care adevărul istoric îl scriu istoricii, nu politicienii”.
Deci aşa e politically correct: “Adevărul istoric îl scriu istoricii, nu politicienii”.
Ponta insistă: “Îmi amintesc cu plăcere că în 2004, fostul prim-ministru Adrian Năstase a primit de la prim-ministrul Turciei, de la domnul Erdogan, o copie a sabiei lui Ştefan cel Mare, un alt mare domnitor român, originalul aflându-se aici la Topkapi”.
“O, Paşă, cât de darnic eşti!”, ca să-l citez pe Coşbuc cu “El Zorab”.
De pe un cal a căzut şi Sinan Paşa. Ultimii săi doi dinţi, pierduţi în mlaştina de la Călugăreni, au intrat şi ei în istorie. N-ar merita şi ei placă? O lipiţi cu Corega, domnule Ponta, pe zidul primăriei din localitatea giurgiuveană. Şi-l invitaţi şi pe omologul Erdogan. Aşa, politically correct. S-ar bucura şi Mihai Viteazul, din ceruri.
Prefaţând faptele şefului de la Palatul Victoria, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a glăsuit săptămâna trecută: “Şi domnitorul Constantin Brâncoveanu ştiu că şi-a depus banii în străinătate şi uite cum a sfârşit. Deci nu este bine să depunem banii în străinătate, ci să avem încredere în sistemul bancar românesc”.
Post-Scriptum cu Tudor Gheorghe:
“Au făcut copiii noştri dinţi
Muşcă din bunici şi din părinţi
Muşcă din văzduh şi din pământ
Muşcă şi din morţii din mormânt”.
Autor: Alin Burtescu
Sursa: FrontPress