Site icon gandeste.org

Plângem de mila băncilor ?

Guvernul format din PSD și ALDE a propus ca, de la 1 ianuarie 2019, să se aplice instituţiilor financiar-bancare o taxă denumită ”taxa pe lăcomie”, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare, impactul acestei măsuri putând ajunge la trei miliarde de lei.



După lansarea acestui proiect s-a dezlănțuit un uragan în presă și pe Facebook. Brusc, presa românească, influencerii și grupurile de postaci, au început să-și dovedească utilitatea. Anii în care băncile au investit în PR și mass-media acum dau roade. Guvernul propune un proiect legislativ în detrimentul băncilor dar bun pentru România și pentru cetățenii ei iar o mare parte din presă plânge de mila băncilor și atacă guvernul.

Este atât de evidentă această campanie de PR încât provoacă greață. Brusc, aflăm din presă că românii iubesc băncile, că acele instituții care i-au lăsat pe drumuri în 2012 se află în topul preferințelor deși încredere în Biserică scade.

Vine recesiunea

Din 2016, după ce PSD a câștigat alegerile, la fiecare 3 luni, este anunțată o nouă criză financiară. Ba ne anunță domnul Cîțu de la PNL, ba cei de la USR, ba rapoarte ale unor instituții financiare sau chiar președintele țării care spune alarmat că nu mai sunt bani de pensii și salarii. În tot acest timp economia românească crește. Agricultura se dezvoltă, salariile cresc dar presa e prea ocupată să observe cei 6-7 protestatarii din Piața Victoriei și să-l filmeze pe Mălin Bot.
Această amenințare constantă cu recesiune ne arată că românii au suferit cumplit în timpul crizei economice. În parte din cauza unui guvern care a făcut experimente sociale pe propriii cetățeni dar și din cauza băncilor care la adăpost unor legi învechite și-au bătut joc de români.

Criza economică e anunțată zilnic la TV fără fundamente reale. Această politică editorială sprijinită de bănci și de liderii Opoziției nu face decât să scadă ratingul de țară al României și să ne afecteze poziția de negociere cu FMI sau Banca Mondială.

Noua religie e banul iar băncile sunt lăcașe de cult

În curând vor apărea bancheri îmbrăcați în costume scumpe care ne vor spune că doar un credit scump și pe termen lung ne va asigura mântuirea.

În prima fază vom râde, apoi vom înjura dar atunci când toată lumea își va cumpăra măcar doi ani în grădina Edenului vom merge și noi la bancă. Chiar dacă nu credem, o vom face din conformism sau jenă față de prieteni și cunoscuți.

Până atunci, la marea reformă, să stăm cuminți și să nu uităm să iubim băncile.

Autor: Alexandru David

Exit mobile version