Site icon gandeste.org

Pentru reîmpărţirea caşcavalului, cea mai lină soluţie ar fi demisia premierului.

Liberalii îi suspectau pe userişti că vor să forţeze un şantaj. Useriştii îi suspectau pe pesedişti că ar avea un blat cu liberalii. Iar pesediştii credeau că useriştii nu vor cu adevărat decât înlocuirea premierului.

Dar liberalii aveau să constate că USR-PLUS nu negociază. Useriştii aveau să constate că PSD e gata să depună propria moţiune de cenzură în caz că moţiunea USR-PLUS-AUR nu ar fi validată. Iar pesediştii aveau să constate că useriştii sunt decişi să-şi retragă miniştrii dacă moţiunea nu e validată ori nu va trece la vot.

În fapt, liberalii au înţeles că au evaluat greşit intenţiile USR-PLUS, iar useriştii au înţeles că pot dărâma Guvernul şi fără moţiune de cenzură: retrăgându-şi miniştrii, ar impune un vot de încredere în Parlament pentru aprobarea noii structuri a coaliţiei de guvernare (un guvern minoritar). PSD a înţeles, în cele din urmă, că dacă acest vot nu va avea majoritate, devin posibile alegeri anticipate.

Astfel de alegeri ar conveni PSD şi AUR, dar nu ar conveni USR-PLUS şi PNL.

Această criză guvernamentală a arătat că, din pricina suspiciunilor încrucișate, niciun partid nu a putut evalua de la bun început că a apărut o cale scurtă către alegerile anticipate.

Această cale şi-a lămurit posibilitatea îndată ce suspiciunile încrucişate s-au mai domolit, dar a schimbat drastic conţinutul poziţiei USR-PLUS.

Ca să nu fie anticipate, acest partid e obligat să voteze un guvern minoritar condus de acelaşi premier Câţu în cazul în care moţiunea de cenzură depusă de USR-PLUS şi AUR nu ar fi validată din raţiuni procedurale (semnături false etc.). Dacă ar vrea să sprijine o moţiune depusă de PSD, ar trebui să promită voturi care să conducă la anticipate.

S-ar putea spune, în concluzie, că PSD a jucat extrem de abil în favoarea rămânerii lui Câţu în poziţia de premier? Doar dacă, într-adevăr, moţiunea USR-PLUS-AUR ar fi găsită cu bube procedurale care să-i facă imposibilă validarea.

Ca să probezi că unele semnături sunt false, ar fi nevoie de o cercetare tehnică. O asemenea cercetare ar dura. Cât?

Abia apoi, după ce falsurile ar fi dovedite, PSD ar depune propria sa moţiune? Ca urmare a unor asemenea evenimente, USR-PLUS ar ajunge să fie de acord cu anticipatele? „Doar semnatarii ar putea contesta semnăturile proprii” – a spus Ludovic Orban.

Dar… Dar nu s-ar ajunge la o nouă moţiune de cenzură dacă USR şi-ar retrage miniştrii din Cabinetul Câţu. Premierul ar fi obligat să ceară votul de încredere al Parlamentului pentru noua structură politică a coaliţiei (un guvern minoritar). Acolo, atunci, useriştii ar avea de hotărât dacă vor anticipate, dacă vor accepta un Cabinet Câţu fără majoritate parlamentară ori dacă vor dori o nouă împărţire a caşcavalului în cadrul aceleiaşi coaliţii.

Pentru reîmpărţirea caşcavalului, cea mai lină soluţie ar fi demisia premierului. Dacă ar demisiona, Câţu ar vântura multe voturi pregătite pentru el la Congresul PNL chiar dacă Iohannis ne-a obişnuit cu redesemnarea premierului care a demisionat.

Autor: Ioan Buduca

sursa:cotidianul.ro

Exit mobile version