Votul din Camera Deputaţilor ne afundă şi mai tare în dispute, scandal şi confuzie. Proiectul de Lege înaintat de PNL a trecut nu pentru că ar fi conţinut o rezolvare înţeleaptă, ci pentru că era o prostie. Iar prostia a fost votată de PSD nu pentru că ar fi reprezentat o soluţie, ci pentru că ar putea avea rolul unui bolovan în capul liberalilor.
Reacţia PSD-ului este un fel de „dinte pentru dinte” sau de „cui pe cui se scoate”. De mai bine de un an şi jumătate, tot ce ar fi mers în România a fost blocat pentru a nu trece cumva în contul PSD şi tot ce arăta prost a fost gonflat pe toate căile pentru a grăbi „moartea PSD-ului”. Pe cale de consecinţă, fiind şi la mare înghesuială, PSD-ul s-a grăbit să le întoarcă liberalilor o lovitură pregătită tocmai de aceştia.
Liberalii au încropit proiectul votat acum în Camera Deputaţilor pentru a arăta poporului că ei sunt cinstiţi, echitabili şi că pregătesc o egalitate onorabilă între români, mai ales între parlamentari şi oamenii simpli. De ce? Ca să cîştige mai multe voturi, să facă PNL guvernul şi apoi să treacă şi ei la jumulit ce a mai rămas de luat de pe ciolanele statului şi ale cetăţeanului.
S-ar putea ca trecerea Legii privind desfiinţarea unor pensii speciale să nu aducă atîta beneficiu politic şi de imagine pe cît au crezut liderii PSD. Ce dreptate socială s-a produs dacă parlamentarii nu mai au pensii speciale? Și nici judecătorii şi procurori, nici personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, nici funcţionarii publici cu statut special, nici funcţionari parlamentari şi nici membrii corpului diplomatic şi consular al României! Tot aşa ar urma să se producă lucrurile şi cu membrii Curţii Constituţionale. La fel, conform legii iniţiate de un PNL populist şi votate marţi de un PSD intrat la revanşă, Legea elimină de la pensiile speciale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Exact oamenii care le meritau.
Încercînd să judec după cunoştiinţele mele de Dreptul muncii dar și cu bun simţ, toate categoriile eliminate de actuala lege meritau pensii speciale, mai mici sau mai mari. Semnele de întrebare şi iritarea care a stîrnit dezbaterea au venit doar de la procurori, cei care au pensii speciale, salarii speciale, drepturi speciale şi, în plus, sunt recunoscuţi pentru „beneficii” suplimentare. Mai mult, ei sunt singurii protejaţi de CSM şi cei care care refuză zgomotos orice formă de control profesional. Toate acestea îi urcă în vîrful clăii româneşti de privilegiaţi.
Ce se întîmplă mai departe? Vom trece de la infrastructura rutieră şi de cale ferată la războiul fără sfîrşit al pensiilor speciale. Legea va fi contestată la CCR, va fi repinsă, integral sau în parte, şi circoteca va continua la mare distanţă de problemele dure şi grave ale României.
Mai mult, scapă cu pensii speciale, neatinse şi neimpozitate, miliţienii şi ofiţerii SRI. Adică exact principalii beneficiari ai banilor cu sacoşa şi ai programului după ureche. Nu miliţienii au lansat pe piaţă pensionarea la 40-45 de ani pe un purcoi de bani? Nu tot ei s-au angajat la MAI sau la alte ministere ca experţi sau super mahări pe super-salarii? Cam aceeaşi procedură au folosit-o şi oameni din SRI, mai puţini, dar şi ei beneficiari de pensii speciale, de salarii umflate şi de nenumărate profituri colaterale.
PSD-ul a votat Legea anulării pensiilor speciale ca să dea un şut PNL-ului. Două-trei zile, ţine. Peste cîteva săptămîni, românii vor înţelege că pensiile speciale au rămas aceleaşi în cazul celor care meritau să le piardă sau să rămînă cu ele serios impozitate.
Din păcate, Legea liberalilor votată de pesedişti a trecut fără a vedea afacerea ziariştilor şi a artiştilor cu jumătatea de pensie în plus. Probabil că e nevoie să ne prăbuşim în fiecare zi cu tot soiul de ştiri bombă despre avioane întîrziate sau în pericol, în vreme ce piloţii rămîn cu pensii de secretară.
Mă tem că într-o bună zi Ludovic Orban şi Violeta Alexandru vor ajunge să conducă şi ei cîte un avion TAROM, în vreme ce piloţii români le vor face cu mîna de la bordul avioanelor aparţinînd companiilor străine. Și ceva mai serioase!
Autor: Cornel Nistorescu
Sursa: Cotidianul