Ca să înțelegem cum funcționează aceste sisteme de control și manipulare ce ne înconjoară tot mai agresiv, trebuie să începem de la elementele de bază. Iar elementul de bază al acestei arhitecturi complexe de propagandă pe care o vedem în jurul nostru este CONFORMISMUL: intelectual, ideologic, social, cultural, politic etc.
Adică presiunea socială organizată și orientată asupra indivizilor pentru a-i face să se alinieze conformist, să se supună de rușinea și frica celor din jur, la niște linii predeterminate de gândire și acțiune.
În loc de introducere savantă și tehnică, voi lista 7 observații generale despre conformism și opusul său, nonconformismul sau dizidența. (Numarul 7 este pentru meseria mea esential si este motivatia mea principala).
Din ele, cititorul își va da seama imediat de magnitudinea și relevanța acestei probleme. Și va înțelege imediat de ce discuțiile cu privire la propagandă și combaterea ei făcute în absența analizei logicii, gramaticii și mecanicii conformismului social sunt apă de ploaie.
În realitate, așa cum se va vedea, imensa majoritate a acestor programe de contra-propagandă, anti-fake news etc., sunt științific demonstrabil, programe de propagandă. În numele luptei împotriva propagandei ni se propune o masivă campanie de propagandă, nu una de educație. Nu una de pregătire psihologică și de deconstrucție științifică a însuși fenomenului de propagandă în sine, ci una de manipulare pe direcții conformiste predeterminate.
În locul eliberării cetățenilor de confuzia propagandistică prin expunerea și analiza logicii și mecanicii prin care această propagandă este produsă, un val de propagandă conformistă este abătut asupra lor în numele luptei împotriva propagandei și „fake news”. Dar toate la vremea lor. Să începem cu începutul.
SAPTE OBSERVATII SAU TEME DE PORNIRE LA CARE MERITĂ MEDITAT.
1. Conformismul este o stare naturală către care individul uman și societatea gravitează. Problema este că dacă nu este ținut în control de voci și acțiuni neconformiste, dizidente, conformismul devine un pericol social și o sursă de disfuncții sociale majore. Presiunea socială pe care conformiștii o pun asupra societății are costuri majore umane si materiale pentru acea societate.
2. Conformismul social amplificat propagandistic face ca evenimentele sociale să meargă în direcții pe care nimeni nu și le dorește, dar care, din cauza conformismului indus, se vor întâmpla oricum. La sfârșit toată lumea se întreabă: dar cum a fost posibil?! Că doar s-a văzut clar că nu era o decizie bună!
3. Conformiștii se iau unii după alții și se auto-cenzurează chiar și în situații în care văd bine că lucrurile nu sunt chiar așa precum sunt prezentate public de către autorități sau de către majoritățile care îi înconjoară. Ei astfel țin doar pentru ei un adevăr observabil și uneori și alte informatii, observatii si cunoștințe importante de care societatea ar beneficia dacă ar fi formulate public.
4. Conformismul, atunci când este larg răspândit într-o societate, privează societatea de puncte de vedere și de informațiile de care are nevoie pentru a funcționa bine. Este esențial ca, atunci când sunt făcute erori, acestea să fie semnalate. Este important ca, atunci când toată lumea este luată de val, să se poată auzi și voci care să tragă un semnal de alarmă.
5. Din cele de mai sus rezulta ca cei care nu se conformă dictatelor propagandei și presiunii sociale sunt cei care aduc cele mai mari beneficii societăților lor. În timp ce conformiștii, care plutesc pe valurile mulțimii și ale propagandei, adesea agitându-le chiar ei, produc daune inestimabile societăților din care fac parte. Este mai bine să avem un echilibru între conformiști și disidenți. Astăzi avem prea mulți conformiști și prea puțini nonconformiști autentici.
6. În societățile democratice liberale moderne, avem drepturi și instituții care sunt proiectate explicit pentru a reduce riscurile care vin din conformism. LIBERTATEA DE EXPRIMARE este cea mai importantă dintre acestea. Diverse libertăți civile, inclusiv libertatea de exprimare, pot fi văzute ca un efort de a proteja oamenii de presiunea de a se conforma.
7. Cel mai important rol al intelectualilor in societate este acela legat de apararea libertatii de expresie in fata presiunii sociale, conformismului si cenzurii.
Nu toți conformiștii sunt egali. Printre ei sunt unii care joacă roluri importante în crearea, construirea și punerea presiunii sociale conformiste asupra concetățenilor lor. Cand intelectualii isi asuma acest rol, ei nu doar se discrediteaza pe sine ci distrug insasi conditia existentiala a exercitarii functiei sociale a breslei lor.
Aceste observații reprezintă fundația și punctul de plecare pentru explorări ulterioare în problema conformismului și nonconformismului în societățile noastre. Tehnologia informației și apariția rețelelor sociale au schimbat radical jocul când vine vorba de relația dintre conformiști și nonconformiști în societatea modernă.
De dragul viitorului societății noastre și de dragul nostru si al celor apropiati nouă, trebuie să înțelegem mai bine logica, psihologia, economia și sociologia acestor fenomene extraordinar de complicate și cruciale. Așa cum se va vedea, fără a înțelege mai întâi logica, structura și fiziologia conformismului suntem incapabili să înțelegem fenomenele legate de propagandă.
Propaganda este instrumentalizarea conformismului. Fara conformism -care este materia prima a acesteia- nu ar exista propaganda.
Autor: Paul Dragos Aligica