Relativ la criza si scandalurile imense cu care se confrunta universitatile americane: Oamenii rămân surprinsi de ceea ce ni se relevă în ultima vreme despre structurile din Statele Unite, în date concrete, în cifre și în scheme de organigramă.
Publicul românesc abia acum începe să-și dea seama de magnitudinea fenomenelor ideologice și de îndoctrinare care se află la epicentrul crizei prin care trece civilizația liberal-democratică occidentală. Șocul celor care abia acum încep să realizeze magnitudinea fenomenelor este de înțeles.
Iată mai jos o listă simplă cu toți angajații dintr-o universitate mare americană, angajați care funcționează în ceea ce pe vremea vechiului regim din Estul Europei se numea în varii momente sau contexte ale evoluției sistemului comunist „secția de propagandă și îndoctrinare”, „comisariatul politic ideologic”, „biroul sau secția de propagandă, agitație și îndrumare ideologică” etc. (Fiecare universitate din SUA are acum o astfel de secție sau departament dotate cu un buget, așa cum veți vedea, corespunzător).
Este vorba de Universitatea din Michigan, lista circulă pe X (twitter si alte canale), nu am avut timp să verific salariile dar o verificare simplă îmi dă că lista este incompletă în sensul că numărul de poziții este în realitate mai mare! Lista de mai jos se oprește la poziția 126, dar se pare că de fapt ea mai continuă până la poziția 163! Arborele organigramei se intrevede printre randuri si coloane.
Colegul meu, profesorul de economie Alex Tabarrok a calculat și comentează după cum urmează: „În Michigan, de exemplu, DEI este atât de mare încât dacă salariile lor ar fi convertite într-un fond de burse pentru studenții din stat, aproape 900 de tineri ar putea să frecventeze in fiecare an Universitatea Michigan fără să plătească taxa de școlarizare.” Adică traduc eu, s-ar putea oferi anual la 900 de studenți burse care să le acopere în întregime costurile cu taxele de școlarizare.
Mai jos, lista cu pozitii, functii, salarii. Doar date si cifre, fiecare trage ce concluzii doreste.
PS:
O reacție constantă pe care o au toți cei care văd lista este să își pună automat întrebarea: “Ce fac oamenii aceștia timp de 8 ore la locul de muncă? Cu ce își ocupă timpul de muncă?… ” Dacă întrebarea are inițial o nuanță amuzată, la o gândire mai atentă privind răspunsul, lucrurile capătă o altă nuanță decât cea comică…
Autor: Paul Dragos Aligica