Site icon gandeste.org

Patriotismul nu are preț, dar în România este totuși de vânzare!

Ne place să vorbim despre patriotism. Mai ales ne place să spunem că suntem patrioți și că dorim binele României. Ceea ce este foarte trist în situația de față, este că mai mult ne place să spunem decât să fim.



Am avut de curând discursul premierului Cioloș din Parlament unde, acuzat că nu este patriot, a ținut să ne anunțe că este crescut la țară și că patriotismul este în sufletul omului.

”Pentru mine, om care sunt crescut la țară, patriotismul înseamnă în primul rând bun simț, înseamnă a nu minți, înseamnă a-ți ține cuvântul și înseamnă să îți asumi ceea ce știi să faci și nu mai mult. Nu să faci promisiuni, ci să fii lăsat să fii judecat după fapte. Pentru mine asta înseamnă patriotismul și nu am nevoie de lecții legat de patriotism. Nici eu nu dau lecții altora legat de acest lucru. Pentru mine patriotismul și țara sunt lucruri mult prea profunde pentru a veni cu ele să le spun în piața publică pentru a câștiga niște voturi. Nu asta mă interesează. Mă interesează să pot să privesc în ochi, cu fruntea sus, orice român pentru perioada pe care mi-am asumat-o la guvernare, împreună cu ceilalți” – Dacian Cioloș

Domnul Dacian Cioloș ne vorbește despre patriotism iar discursul lui, deși bine scris și bine interpretat, sună fals când vorbim despre un premier fanariot impus României din partea Porții de la Bruxelles. Mavrocordat, Ipsilanti sau Callimachi au condus mai bine sau mai rău țările române, au furat să-și acopere plata domniei dar s-au ferit să vorbească despre ”obârșia lor daco-romană” sau despre cum simt ei românește.

Acum, la mai bine de 200 de ani de la sfârșitul epocii fanariote, apare un nou regim străin. Este adevărat, s-a schimbat poarta, s-a schimbat și cartierul, dar diriguitorii au aceeași misiune: spolierea României.

Acum, Dacian Julien Cioloș nu a mai venit cu o armată de ieniceri care să-l ajute să se instaleze în palatul Victoria, a venit doar cu o recomandare pentru președintele Iohannis și cu multe idei de ”dezvoltare” a României. Dacă până mai ieri forțele externe cumpărau politicieni autohtoni, îi sprijineau în alegeri și furau cot la cot cu ei, acum au trimis un profesionist, un tehnocrat care să fure în stil mare, pentru că românii dau semne că se trezesc iar timpul trece.

Misiunea guvernului Cioloș este vizibilă: distrugerea economiei românești și a companiilor cu capital autohton. Că vorbim de minele de sare sau de uraniu, că ne referim la portul Constanța sau la terenurile agricole, este evident că românii devin pe zi ce trece mai mult chiriași decât proprietari la ei în țară. Și pe lângă toate astea, ni se spune și cum este cu patriotismul, care trebuie să fie ceva intim, puțin afișat, precum credința în Dumnezeu.

Avem exemple clare în SUA și Franța despre cum trebuie să fie patriotismul. Ei scriu numele țării pe tricouri sau Tour Eiffel dar nouă trebuie să ne fie jenă cu tricolorul. Dacă îți pui drapel la poartă esti un exaltat sau un naționalist, dar dacă îți pui steagul UE sau SUA devii brusc frecventabil.

Am crezut mereu că patriotismul este atașamentul unui cetățean pentru țara sa, pentru pământul natal și valorile pe care este construit acel stat. Plecând de la această definiție, nu m-am gândit că patriotismul se poate cumpăra pentru că nu mi-am imaginat niciodată că ar fi de vânzare. Și totuși, se pare că loialitatea față de ai tăi se poate vinde pentru că mereu se găsesc cumpărători. Dacă nu vrei bani, ei îți oferă funcții. iar dacă esti foarte greu de convins ei îți pot oferi și bani și funcție.

Se vor găsi mereu fanarioți care să meargă la o Înaltă Poartă chiar dacă poarta este la Bruxelles, Washington sau Moscova, iar fanarioții se numesc acum tehnocrați, ONG-uri sau ”luptători pentru libertate”. Trebuie totuși să înțelegem că acești oameni nu-și vând nici dragostea de țară, nici loialitatea și cu atât mai puțin patriotismul, pentru că nu poți vinde ceva ce nu ai avut nicodată.

Autor: Alexandru David

 

 

Exit mobile version