Site icon gandeste.org

Patriarhul Rusiei în vizită la București. Este clar, BOR vinde țara rușilor

Patriarhul Chiril I al Moscovei, conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, cea mai mare biserică ortodoxă din lume, va veni la București în perioada 26-28 octombrie.



Patriarhul rus vine la București în semn de omagiu adus celor 10 ani de când  Preafericitul Daniel a fost ales Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, dar și pentru a genera o relansare a relațiilor inter-ortodoxe dintre cele două Biserici, cele mai mari ca număr de creștini la nivel mondial.

Aceasta a fost știrea care a tulburat săptămâna trecută media românească. Lumea a fost atentă și la scandalurile din Justiție, la avizul negativ al CSM și la declarațiile purtătorului de cuvânt prezidențial, dar lumina reflectoarelor a fost acaparată de știrea că Patriarhul Moscovei va face o vizită la București, prima a unui patriarh rus în România după Revoluție.

Contextul geopolitic

Relația dintre Rusia și România s-a răcit constant după intrarea noastră în NATO, iar Traian Băsescu a fost unul dintre factorii principali ai acestei situații. Este evident că statutul de membru NATO nu poate fi compatibil cu cel de prieten al Rusiei, dar România avea mai degrabă nevoie de o normalizare a relațiilor, nu de conflicte diplomatice fără sens.

Scutul de la Deveselu și sancțiunile impuse Rusiei au continuat acest război al declarațiilor inflamat și politicieni care fac mai degrabă scandal decât politică externă, de tipul lui Dimitri Rogozin.

Răcirea relațiilor politice a dus și la răcirea relațiilor dintre BOR și Biserica Ortodoxă Rusă. Venirea în România a Papei Ioan Paul al II-lea în 1999, creșterea forței politice a protestanților în România și alegerea unui președinte protestant au făcut ca relațiile dintre Bisericile Ortodoxe române și ruse să fie dictate strict de interesele politice.

Este evident că Biserica Ortodoxă Rusă se supune, într-o anumită măsură, intereselor Kremlinului, dar acest lucru este valabil pentru orice biserică, fie că este ea ortodoxă, catolică sau protestantă. De aici și până la titlurile din mass-media care titrează că inițiativele BOR sunt dictate de la Moscova este cale lungă.

Propaganda și atacurile împotriva BOR

Aștept noile analize ale deontologilor care vor explica că toată inițiativa Coaliției pentru familie este dictată de la Moscova și cum Chiril a venit personal să vadă cum se mișcă lucrurile. Cel mai probabil vor apărea fotografii cu Dughin, Putin și Chiril pentru a ne arăta cine este inamicul.

În final, se vor face calcule despre cât costă Catedrala Neamului, cât costă camerele în care o să fie cazată delegația rusă și cum se dau banii pe așa ceva în loc să face spitale.

Acum suntem pregătiți pentru titlurile de mâine. Propaganda a devenit atât de previzibilă.

Autor: Alexandru David

Exit mobile version