Site icon gandeste.org

Pace (sau măcar armistițiu) în războiul comercial americano-chinez

În timp ce Congresul amorsează procesul de demitere a Președintelui SUA, iar Președintele Putin schimbă caii la trăsura guvernului Rusiei, Donald Trump semnează împreună cu Vice-Premierul Chinei, dl Liu-He, tratatul prin care se pune capăt războiului comercial dintre SUA și China.



Casa Albă laudă tratatul ca pe un moment istoric care așează pe baze echitabile raporturile comerciale americano-chineze.

Vice-Premierul chinez declară că “tratatul este favorabil SUA, Chinei și întregii lumi”.

Bursele reacționează pozitiv iar fermierii americani, care au plătit din greu costul războiului escaladat de președintele lor, răsuflă ușurați, recâștigand speranța.

Ce cuprinde documentul, trebuie analizat. Ce va fi, vom vedea. Dacă părțile își vor respecta angajamentele, nu știm.

Certe sunt însă următoarele mesaje trimise de acest eveniment:

1. Suveranismul trumpist renunță la doctrina liberului schimb, ca pilon al ordinii mondiale americane, în favoarea unui comerț administrat politic.

2. Suveranismul trumpist renunță la acordurile comerciale multilaterale (globale sau regionale), în favoarea înțelegerilor bilaterale.

3. Suveranismul trumpist renunță la inserarea în tratatele comerciale a condițiilor politice ambalate în obligația recunoașterii valorilor morale americane ca valori universal valabile. (Tratatul cu China nu mai face referiri la politica internă chineză privind drepturile omului.)

4. Suveranismul trumpist urmărește ca prin pacificarea / normalizarea relațiilor comerciale dintre primele două puteri economice ale lumii, să favorizeze dezvoltarea economică a Chinei, descurajându-o astfel pe cea militară.

5. Suveranismul trumpist este preferabil, din punctul de vedere al Chinei, globalismului soroșist al statului subteran american, și de aceea, oferindu-i lui Donald Trump aura “victoriei în războiul comercial”, consacrate prin semnarea tratatului comercial bilateral, Beijingul a dat sprijin realegerii lui ca președinte al SUA, la finele acestui an. (Va fi acuzat, oare, Trump, de Joe Biden și restul opoziției democrate, că acum a “complotat” cu China pentru câștigarea alegerilor?)

De ce ne interesează pe noi toate acestea? Nu numai pentru că trăim într-o lume a interdependențelor, ci și pentru că orice înfrângere a statului subteran american este și o înfrângere pentru fostul stat subteran român, devenit între timp suprateran, respectiv a oligarhiei globaliste corupte care în prezent ține ostatec România.

Mai jos găsiți o poză care face cât un milion de cuvinte.

Autor: Adrian Severin

Sursa: Adrian Severin Facebook

Exit mobile version