Site icon gandeste.org

Oarecum, tot despre Catedrală

Nici comuniștii nu au reușit ce e pe cale să facă (neo)liberalismul: să pulverizeze gândirea simbolică.



Aici cred că se atinge pragul maxim al analfabetismului sistemic. Ceea ce pentru un simplu țăran avea o noimă și un înțeles profund, este o ceață peste nivelul de comprehensiune al unui “recent” crescut cu tableta și căștile de mic.

O concepție despre lume, rafinată de generații (weltanschauung), care ține de un sens simbolic în chestiuni absolut comune – modul în care mănânci sau te îmbraci, de pildă – a dat un limbaj absolut împlinit.
Prin el, aveai acces la sacru. Iar sacrul împlinește, inclusiv la nivel emoțional: noțiunea de “depresie” sau “plictiseală” era complet străină de societatea tradițională. Nu mai vorbim de regândirea ideii de “familie” sau de sex (masculin-feminin), ceva tot atât de straniu ca o ridiche cu plete.

Ultima păstrătoare a acestui limbaj acum, la noi, când (pseudo)cultura de mase a coborât limbajul la nivelul cel mai de jos și satul, păstrătorul tezaurului de Tradiție, a fost năpădit de televiziunea prin cablu și surpat prin migrația tinerilor, este Ortodoxia. A cărei tensiune mistică – ce depășește, prin divino-umanitatea lui Hristos, inclusiv limbajul simbolic al Tradiției – induce panică într-un om secularizat, al cărui nivel de înțelegere nu trece de mimetismul unei maimuțe.

E de înțeles, așadar, de ce frustrarea unora ajunge la ură. Nu poți “îmbunătăți” lumea care are rădăcini și o gândire simbolică.
Dacă ar putea, ar ucide, așa cum au fost uciși vandeenii de iacobini, evreii de naziști, țăranii și intelectualii de bolșevici, maoiști sau kmerii roșii. Îi oprește doar lipsa de putere absolută, informația în masă (oricât ar părea de paradoxal) și urzeala morală societală dată de dreptul roman, ce a fost reconfigurat masiv într-un mileniu și jumătate de civilizație și cultură creștină.

Autor: Iulian Capsali

Sursa: Iulian Capsali Facebook 

Exit mobile version