Site icon gandeste.org

O nouă “Roșia Montană”? Eldorado Gold vrea aurul din Hunedoara

O noua “Rosia Montana”? Eldorado Gold vrea aurul din Hunedoara. Deva Gold S.A., o noua companie de tip RMGC

Eldorado Gold va incepe explorari in perimetrele aurifere Brad, Deva si Muncel. In contextul amplelor proteste de strada impotriva proiectului de la Rosia Montana, actiunile autoritatilor statului si ale companiilor care vor sa exploateze aurul din Apuseni trec aparent neobservate.

Sub obladuirea autoritatilor, afaceri oneroase similare cu cazul Rosia Montana au toate sansele sa se multiplice in tot perimetrul muntilor Apuseni.

Eldorado Gold este o companie de marime medie pe piata exploatarilor aurifere, aceasta realizand recent o crestere semnificativa a portofoliului prin achizitionarea European Goldfields, in februarie 2012, contra unei sume de 2.5 miliarde de dolari canadieni. Prin aceasta achizitie, Eldorado Gold intra in posesia minelor sau proiectelor miniere detinute de European Goldfields in Grecia si Romania.

In Grecia, este vorba de perimetrele Stratoni, Skouries si Olympias, in peninsula Halkidiki. In Romania, prin intermediul achizitiei mai sus mentionate, Eldorado Gold intra in posesia perimetrului de exploatare a aurului de la Certej.

European Goldfields era o companie fondata in anul 2000, dupa modelul patentat de controversatul Frank Timis, cel care a pus la punct si afacerea Rosia Montana. Intre anii 2000 si 2006, Frank Timis a detinut intre 15% si 18,9% din European Goldfields, chiar pe website-ul sau aparand in clar asocierea sa cu aceasta companie.

La momentul achizitiei, European Goldfields avea deja in portofoliu 80% din compania Deva Gold S.A., o asociere cu Minvest Deva dupa modelul Rosia Montana Gold Corporation, in care statul roman detine sub 20% participatie.

Compania Deva Gold S.A., detinuta acum de Eldorado Gold, intentioneaza sa extraga aurul din perimetrul Certej, prin acelasi procedeu de cianurare ca in cazul Rosia Montana.

Conform informatiilor din presa, in urma exploatarii, ar rezulta un iaz de decantare plin cu cianuri si metale grele de 63 de hectare!

Nu intamplator, acordul de mediu pentru exploatarea de la Certej a fost dat anul trecut de catre Ministerul Mediului din guvernul Ponta, minister condus de aceeasi Rovana Plumb, initiatoare a legii speciale pentru Rosia Montana care se afla acum in Parlament.

Procedura de autorizare a fost una total netransparenta si tinuta in secret, fara o dezbatere publica, asa cum solicita legea. Practic, profitand de lipsa de vigilenta a opiniei publice, Guvernul a aprobat “pe repede inainte” o mai mica afacere de tip Rosia Montana. Evident, exploatarea de la Certej nu este comparabila ca dimensiuni cu cea de la Rosia Montana, insa impactul de mediu este foarte similar.

Macelul din Halkidiki

Intentia European Goldfields, iar mai apoi a Eldorado Gold, de a deschide mine de suprafata (similare celei din proiectul Rosia Montana) in peninsula Halkidiki, in special in zona Skouries, a declansat un val de proteste fara precedent in Grecia.

In toamna lui 2012 protestele au luat amploarea unui razboi civil, in 21 octombrie 2012 aproximativ 2.500 de protestatari luptandu-se cu 200 de politisti pe drumul forestier care duce inspre zacamantul de la Skouries, dupa cum relateaza The Globe and Mail.

Problemele financiare ale Eldorado Gold

Protestele mari din Grecia si scaderea pretului aurului au determinat caderea actiunilor Eldorado Gold la bursa si pierderi masive ale companiei. Ca urmare, compania a anuntat anul acesta intarzierea proiectelor de la Certej si din Grecia si reducerea cheltuielilor de capital cu 35%, relateaza presa greaca..

Demararea proiectului de la Certej a fost amanata cel putin cu 3 ani, pana cel mai devreme in 2016 – 2017. In aceste conditii, este extrem de suspect faptul ca Eldorado Gold a primit licente de explorare pe alte perimetre extinse cum ar fi Brad, Deva si Muncel.

Probabil actiunea face parte din strategia de business companiei de a-si adauga cat mai multe perimetre in portofoliu, in timp ce atentia publica inca nu s-a focalizat pe aceasta companie.

Eldorado Gold beneficiaza acum din plin de intregul lant de proceduri pus la punct de Frank Timis si Ovidiu Tender in anii ’90 pentru a obtine licente de explorare si exploatare in zonele mentionate. De altfel, este evident ca toata afacerea de la Certej este pliata perfect pe modelul de la Rosia Montana, unde statul detine o participatie minoritara, sub 20%, dar cedeaza perimetrele unui “investitor” strain.

Rosia Montana este regina de pe tabla de sah

Daca observam miscarile din ultimii ani, sub obladuirea autoritatilor statului, vedem ca se contureaza un scenariu absolut sinistru care va conduce la mutilarea Muntilor Apuseni. Pana la momentul la care vorbim, exista presiuni din partea unor investitori privati si complicitate masiva din partea politicienilor pentru a demara exploatari de suprafata, majoritatea cu cianuri, la Rosia Montana, Bucium, Baisoara, Certej, Brad, Deva si Muncel.

Rosia Montana este regina de pe tabla de sah. Daca Rosia Montana cade, si celelalte exploatari vor avea unda verde sau vor putea continua nestingherite, cum e cazul la Certej.

Singura modalitate de a opri aceste proiecte de mutilare a Apusenilor ramane protestul. Este foarte important ca protestele din strada sa nu se opreasca pana in momentul in care politicienii vor accepta sa treaca o lege a interzicerii mineritului cu cianuri in Romania. Este de asemenea important sa nu ne lasam pacaliti de diversiunile politicienilor si sa continuam protestele pana la respingerea definitiva a proiectului Rosia Montana.

Reamintesc cele cinci puncte cerute de protestatari:

1. Respingerea definitiva a legii speciale pentru Rosia Montana de catre Parlament;
2. Respingerea prin hotarare de Guvern, in procedura de urgenta, a acordului de mediu pentru Rosia Montana;
3. Includerea zonei Rosia Montana pe lista tentativa a Romaniei pentru UNESCO;
4. Interzicerea prin lege a cianurii in activitatile miniere din Romania;
5. Demiterea neintarziata a celor patru initiatori ai proiectului de lege speciala pentru Rosia Montana: ministrul marilor proiecte (Dan Sova), ministrul mediului (Rovana Plumb), ministrul culturii (Daniel Barbu) si directorul ANRM (Gheorghe Dutu).

Duminica 15 septembrie, haideti toti in strada pentru a le demonstra politicienilor ca nu ne pot vinde la pachet si nu ne pot pacali!

Autor: Dr. Raul C. Muresan
Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie
Cluj-Napoca, Romania
Sursa: Ziare.com

Exit mobile version