Discuțiile despre Catedrala Nemului au fost centrate din start pe costuri. Asta e, Biserica Ortodoxă nu prea are PR. Prea puțini au vorbit despre sensul acestei construcții, care nu reprezintă dor o biserică foarte mare făcută în centrul unui București și așa aglomerat. Nu, Catedra Neamului are rol de simbol. În 2018 sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, iar singura instituție suficient de înrădăcinată încât să făcă un proiect amplu este Biserica Ortodoxă Română.
Fără să se prezinte argumente, ni se servește zilnic la TV și pe net că Patriarhul Daniel nu este potrivit să conducă BOR, că el conduce o corporație, nu un cult. Poate Daniel nu este potrivit, poate alții ar fi fost mai buni, dar nu vom ști acest lucru niciodată. Deocamdată avem un singur proiect de țară pentru 2018 și acela este făcut de BOR.
Simbolul catedralei
Suntem aici de câteva mii de ani și am putut învăța că istoria se repetă. Idealurile noastre au fost mereu aceleași pentru că soarta a făcut ca după ce le-am obținut ,să renunțăm ușor la ele. Neamul nostru a luptat și a murit pentru Credință, pentru Libertate și pentru Unire.
Am murit cu sutele și miile la Posada, la Rovine, la Podul Înalt, la Călugăreni și la Plevna pentru că am crezut cu toții în Dumnezeu, în Dumnezeul nostru pe care n-am vrut să-l vindem sau să-l schimbăm.
Catedrala nu înseamnă Daniel, Catedrala Neamului e despre Ștefan, Mircea și Mihai. Însemnă libertate, unitate și credință nu opulență sau patriotism de tarabă.
Un neam are nevoie de valori și de simboluri. Sarmizegetusa, Cetatea Neamțului, Cetatea Sucevei, Turnul Chindiei sau Curtea de Argeș sunt locuri încărcate de istorie și semnificație, nu sunt doar ziduri. Catedrala Mântuirii Neamului va reprezenta cel mai important simbol postcomunist din România și va arăta și Europei că noi știm cine suntem și știm în ce credem.
Că tot suntem în Săptămâna Luminată
Să nu uităm că Paștele este despre căință și despre introspecție, despre credință și despre Dumnezeu, iar Dumnezeu este mai degrabă în Biserică decât la supermarket. Trebuie să fim atenți, pentru că că ei ne fură și Paștele, ca ulterior să ni-l vândă tot nouă la un preț mai mare și fără legătură cu Dumnezeu, dar cu mult marketing, iepurași și ouă de ciocolată.
Autor: Alexandru David