Site icon gandeste.org

Noua ordine economică mondială este socialistă ca ideologie.

Serghei Glazyev este un economist rus care a ajuns in atentia publicului, in aceste zile, ca urmare a evolutiilor economice si politice. Unii il crediteaza cu ideea contractelor in ruble pentru gaz. Pe 27 martie a acordat un interviu unei publicatii din Rusia, din care am spicuit cateva idei interesante:
«În prezent, experimentăm o schimbare simultană a structurilor tehnologice și economice mondiale, în timp ce baza tehnologică a economiei se schimbă, există o tranziție către tehnologii fundamental noi, iar sistemul de management se schimbă și el. Evenimente de genul acesta se întâmplă aproximativ o dată pe secol. Cu toate acestea, structurile tehnologice se schimbă aproximativ o dată la 50 de ani, iar schimbarea lor este de obicei însoțită de o revoluție tehnologică, depresie și o cursă a înarmărilor. Și structurile economice mondiale se schimbă o dată la 100 de ani, iar schimbarea lor este însoțită de războaie mondiale și revoluții sociale.»
«Structurile ierarhice verticale caracteristice economiei mondiale imperiale s-au dovedit a fi prea rigide pentru a asigura procese continue de inovare și și-au pierdut eficiența comparativă în asigurarea creșterii economiei mondiale. La periferia ei s-a format o nouă ordine economică mondială, care se bazează pe modele flexibile de management, o organizare în rețea a producției, în care statul funcționează ca un integrator, unind interesele diferitelor grupuri sociale în jurul atingerii unui singur obiectiv – creșterea publicului. bunăstare. Cel mai impresionant exemplu al unei astfel de structuri economice mondiale integrale astăzi este China, care de peste 30 de ani a depășit de trei ori rata de creștere a economiei americane. În acest moment, China depășește deja Statele Unite în ceea ce privește producția, exporturile de bunuri de înaltă tehnologie și ratele de creștere.»
«Noua ordine economică mondială este socialistă ca ideologie. În același timp, folosește mecanismele de piață ale concurenței, ceea ce face posibilă asigurarea celei mai mari concentrații de resurse pentru realizarea unei revoluții tehnologice cu obiective de a asigura salturi economice bazate pe o nouă ordine tehnologică avansată. Dacă ne uităm la ratele de creștere după 1995, vedem că economia chineză a crescut de 10 ori, în timp ce economia SUA a crescut cu doar 15 la sută. Prin urmare, este deja evident pentru toată lumea că în prezent ritmul dezvoltării economice mondiale se schimbă în Asia: China, India și țările din Asia de Sud-Est produc deja mai multe produse decât SUA și UE. Dacă la acestea adăugăm Japonia sau Coreea, în care sistemul de management este similar în principii cu integrarea societății în jurul obiectivului de creștere a bunăstării publice, atunci putem spune că astăzi această nouă structură economică mondială domină deja lumea, iar centrul de reproducere al economiei mondiale s-a mutat în Asia de Sud-Est.»
«Criza financiară din 2008 a fost un moment atât de tranzițional când ciclul de viață al ordinii tehnologice de ieșire s-a încheiat efectiv și a început procesul de redistribuire masivă a capitalului într-o nouă ordine tehnologică, al cărei nucleu este un complex de nanobioinginerie și tehnologii de comunicare a informațiilor. Toate țările au început să pompeze economia cu bani. Cel mai simplu lucru pe care îl poate face un guvern modern este să ofere tuturor întreprinderilor acces la bani ieftini pe termen lung, astfel încât să poată adopta noi tehnologii. Dar, dacă în America și Europa astfel de fonduri au intrat în principal în bule financiare și au acoperit deficitul bugetar, atunci în China această emisie de bani colosală a fost complet direcționată către creșterea producției și dezvoltarea de noi tehnologii. Nu au existat bule financiare, în timp ce monetizarea ultra-înaltă a economiei chineze nu a dus la inflație, creșterea masei monetare a fost însoțită de o creștere a producției de bunuri, introducerea de noi tehnologii avansate și o creștere a volumului public. bunăstare. »
«Americanii nu vor putea câștiga, așa cum britanicii nu au reușit la vremea lor. Deși Marea Britanie a câștigat oficial al Doilea Război Mondial, ea a pierdut din punct de vedere politic și economic. Britanicii și-au pierdut întregul imperiu, pierzând mai mult de 90 la sută din teritoriu și 95 la sută din populație. La doi ani după al Doilea Război Mondial, unde ei erau învingătorii, imperiul lor s-a prăbușit ca un castel de cărți, pentru că ceilalți doi câștigători – URSS și SUA – nu aveau nevoie de acest imperiu și îl priveau ca pe un anacronism. De asemenea, lumea nu va avea nevoie de corporații transnaționale americane, de dolarul american, de tehnologiile monetare și financiare americane și de piramidele financiare. Toate acestea vor fi trecute în viitorul apropiat. Asia de Sud-Est va deveni liderul evident în dezvoltarea economică mondială și o nouă ordine economică mondială se va forma chiar sub ochii noștri.»
«Lucrăm în prezent la un proiect pentru un tratat internațional privind introducerea unei noi monede de reglementare mondială legată de monedele naționale ale țărilor participante și pentru schimbul de mărfuri care determină valori reale. Nu vom avea nevoie de bănci americane și europene. Un nou sistem de plată bazat pe tehnologii digitale moderne cu blockchain se dezvoltă în lume, unde băncile își pierd din importanță. Capitalismul clasic bazat pe bănci private dispare. Dreptul internațional este restabilit. Toate relațiile internaționale cheie, inclusiv emiterea circulației monedei mondiale, încep să se formeze pe baza unor acorduri. În același timp, semnificația suveranității naționale este restabilită, deoarece țările suverane ajung la un acord. Baza cooperării economice globale este investiția comună pentru a îmbunătăți bunăstarea popoarelor. Liberalizarea comerțului încetează să mai fie un fel de prioritate, prioritățile naționale sunt respectate, fiecare stat construiește un astfel de sistem de protejare a pieței interne și a spațiului ei economic pe care îl consideră necesar. Adică epoca globalizării liberale s-a încheiat. În fața ochilor noștri se formează o nouă structură economică mondială – una integrală, în care unele state și bănci private își pierd monopolul privat în chestiunea banilor, a utilizării forței militare etc. era globalizării liberale s-a încheiat.»

Autor: Razvan Bibire

Exit mobile version