Nimic nu poate clătina încă statusul politrucului român ajuns în diverse funcții publice. Văzând cum se derulează deresponsabilizarea, nu e greu de precizat unde se află epicentrul. De ceea, în condițiile de acum, nu poate exista o schimbare a situației generale, preferându-se demagogia și riscurile. În loc să auzim de iminente demisii în lanț, de sus până jos, de la centru până la structurile locale, lucrurile au luat-o de-a dreptul împotriva minimelor sancțiuni.
Vinovați sunt portarii, electricienii și femeile se serviciu, de parcă aceste categorii socio-profesionale administrează ministere, primării și partide politice. Dacă nici în momente de o gravitate extremă, care dovedesc disfuncționalități întreținute de o ierarhie publică bine structurată, însă pusă fraudulos în slujba intereselor private, nu au loc tresăriri ale bunului-simț, e greu de presupus că mai există capacitate de reacție.
Dacă am fi avut un sistem descentralizat, responsabilii în linie ar fi fost deja identificați iar autorii morali și-ar fi dat demisiile pentru o plecare definitivă din viața publică. Fără un asemenea sistem, pe care democrația și practica europeană îl presupun, vinovățiile se extind, însă într-o inutilitate perfectă, instituțiile de reglementare complicându-se în supoziții și teorii eludante.
Intr-un moment în care prioritățile sunt tot mai estompate de lupta pe viață și pe moarte a politrucilor, asistăm la un dublu abandon al responsabilității.
Faptul că aceste persoane, care se ocupă acum de cosmetizarea efectelor propriilor consecințe, sunt în campanie electorală, generând anulări suplimentare ale siguranței publice, arată că repetiția evenimentelor tragice își are originea în chiar cinismul preluat de la fosta Securitate și de la partidul unic.
O demisie în bloc, cât și o responsabilizare reală a sistemului, reprezintă un minim efect reparatoriu în sensul întrezăririi schimbării din temelii a unei construcții socio-politice special concepută să producă teroare și dezastre.
Autor: Ioan Vieru
Sursa: cotidianul.ro