Site icon gandeste.org

Mihai Tîrnoveanu: “Niciodată o Generație nu a răsărit din liniștea saloanelor, ci din scrârșnetul oaselor”

Niciodată o Generație nu a răsărit din liniștea saloanelor, ci din scrârșnetul oaselor oamenilor ei zdrobite pe baricade. Din așchiile birourilor și scaunelor sălilor de conferințe date de pământ de oamenii cu minte care nu au fost cuminți, s-a clădit baricada pe caldarâmul “străzii”. Generația națională este afirmare identitară și prin aceasta, reacție în același timp, în fața vremurilor potrivnice.
O Generație nu intră în negocieri, ci dă un singur răspuns în fața Istoriei, iar acesta sună atât de simplu: Prezent, în strigătul lui Horea, Avram Iancu, Mihai Eminescu, Octavian Goga, Radu Gyr, Ion Gavrilă Ogoranu, cu toții venind din Moștenirea Voievozilor.
O Generație se naște din lupta pentru crucile și efigiile Eroilor, din genunchiul ce se ridică de pe lespedea de piatră pentru libertate și pentru pâinea cea de toate zilele a poporului. O Generație pentru a se înalța, se hrănește și cu umilința înfrângerilor și cu Gloria bătăliilor. O Generație nu se clădește din floricele frumos colorate, ci din suferință, din prigoană și din sufletul oamenilor de odinioară ce ucid vremurile trecătoare. Generația nu se lasă rugată sa vină în luptă, nu o analizează de a fi sau nu “productivă”, ci o începe si o duce până în timpul neamului.
Și chiar de vom vom muri în chinurile nașterii, va fi mărturia noastră de o secundă, în istorie, că am existat. Ne-a bătut inima!
Autor: Mihai Tîrnoveanu
Exit mobile version