Site icon gandeste.org

Mihai Șomănescu: „Atunci când Diana Șoșoacă are dreptate”

Nu-mi place Diana Șoșoacă. Nu mi-a plăcut niciodată, nu-mi place nici acum. Nu sunt de acord cu felul în care pune problemele, nu sunt de acord cu multe dintre opiniile sale. De fapt, nu pot s-o ascult mai mult de câteva secunde. Cu toate astea, am făcut un efort să urmăresc până la capăt ce s-a întâmplat cu „jurnalista” de la „RAI1”. Din punctul meu de vedere, a fost o operațiune profesionistă de compromitere a mișcării de protest împotriva restricțiilor, prin crearea imaginii conform căreia senatoarea Diana Șoșoacă – senatoarea „no-vax” care răpește ziariști -, ar fi liderul acesteia.

Este clar că jurnaliștii veniți din Italia au făcut tot ce-au putut să nu respecte nicio parte din angajamentul care și l-au luat în fața Șoșoacăi când au negociat interviul. Știau că asta va declanșa o reacție din partea ei și mai știau că în România sunt enorm de multe slugi, care vor ignora realitatea și vor fi de partea italienilor, doar pentru că nu sunt români. Au avut dreptate cu amândouă punctele.

Care este realitatea? Realitatea este că niște persoane au intrat pe proprietatea privată a unei alte persoane și când li s-a cerut să se legitimeze, au refuzat. Uitați-vă la atitudinea „ziaristei” în fața Poliției. Ce vă sugerează? Respect față de autoritate sau dispreț?

Întreb: dacă s-ar duce mâine un ziarist român la un demnitar italian în birou și-ar filma „ce-ar vrea mușchii lui” și apoi nu s-ar legitima când s-ar supăra respectivul, cam ce-ar ieși? Ce-ați zice? Vă spun eu. Ar zice cam așa: „Când merg la cineva în casă, din bun simţ îi respect regulile casei şi nu mă apuc să-i arunc cu vopsea pe pereţi sau să-l critic cum îşi organizează viaţa, într-un anumit fel”.

Știți cine a zis asta? Ambasadorul României în Italia, după ce niște români au participat la protestele anti-restricții din acea țară. De ce tace acum? De ce nu cere părții italiene să folosească aceeași măsură? Vă spun eu de ce: pentru că e o slugă. Iar italienii știu asta. Italienii au venit aici, știind că pot încălca orice lege, orice regulă, deoarece „badantele” și „căpșunarii” o să stea cu capul plecat.

Ca ziarist, vă spun că nicăieri în România nu poți filma sau poza fără să te legitimezi. Iar în acest caz, într-un birou al unui demnitar al statului român, niște jagardele refuză să se legitimeze, refuză să respecte dreptul de proprietate și la imagine al unei persoane.

Dacă am avea stat, Ministerul Afacerilor Externe (M.A.E.) ar chema imediat ambasadorul Italiei la București și i-ar cere retragerea acuzațiilor defăimătoare la adresa statului român din „presa” italiană. Pentru că Italia este încă stat, deja și-a activat structurile pentru a câștiga bătălia de imagine. Și mulți români, confirmându-și ignoranța, nu observă tușele groase. Ceea ce scriu acum e valabil și dacă-n locul Șoșoacăi era Dacian Cioloș. Sau orice alt om. Pentru că legea și principiile nu se negociază în funcție de persoană.

Este relevant că acest caz se suprapune cu cel al lui Dănileț. Acolo, „lumea bună” spune că e dreptul lui să facă ce vrea pe proprietatea lui, în viața sa privată. În schimb, Diana Șoșoacă nu are acest privilegiu. Pentru că nu ne place ce susține, orice abuz împotriva ei devine acceptabil.

Nu, dragi români, un abuz nu devine acceptabil doar pentru că nu ne place victima. În schimb, voi tot slugi lipsite de coloană vertebrală rămâneți.

P.S. Aflu acum că doamna jurnalistă italiană a făcut reportaje în Irak și Afganistan. Deci cu siguranță este „în legătură” cu serviciile externe italiane. Toți „corespondenții de război” sunt. Mai ales cei de la stat.

E clar o lucrătură.

Reacția Guvernului Ciucă: „Guvernul României condamnă cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor sau de obstrucționare a dreptului la liberă informare a cetățenilor. Libertatea de exprimare, dreptul la opinie și accesul la informații sunt garanții ale unei democraţii consolidate și ale funcționării statului de drept. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă consideră inacceptabil acest incident și respinge categoric manifestarea diferențelor de opinii prin violență. Prim-ministrul României este preocupat de acest caz, care trebuie clarificat în regim de urgență de instituțiile abilitate ale statului”.

La cum a reacționat statul român după, probabil s-a făcut cu acordul celor de la București.

Autor: Mihai Șomănescu

Sursa: art-emis.ro

Exit mobile version