Nu am niciun motiv să-l menajez pe actualul președinte al PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pe care îl consider cel mai toxic personaj politic din ultimii doi ani. Dar aceasta nu mă împiedică să dezvălui opiniei publice și toxicitatea celor care vor să-l răstoarne și să-i ia locul acum în funcția de președinte al Camerei Deputaților.
Nu am niciun motiv să-l menajez pe actualul președinte al PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pe care îl consider cel mai toxic personaj politic din ultimii doi ani. Dar aceasta nu mă împiedică să dezvălui opiniei publice și toxicitatea celor care vor să-l răstoarne și să-i ia locul acum în funcția de președinte al Camerei Deputaților.
Principalul actor al puciului de ieri din Camera Deputaților a fost vicepreședintele Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiș. Să vedem cine este acest personaj relativ obscur și controversat care a încercat să joace pentru președintele Klaus Iohannis un rol apropiat de cel jucat de Lucien Bonaparte pentru celebrul său frate Napoleon în lovitura de stat din 18 Brumar 1799.
Nepotul lui Blaga
Marilen Pirtea este originar din orașul Ștei, județul Bihor, zonă din care provine și fostul lider PDL și PNL, Vasile Blaga. În presa din Timișoara s-a vehiculat că Pirtea ar fi în relații de rudenie cu Blaga, respectiv că ar fi nepotul acestuia, și că acestui fapt se datorează ascensiunea sa profesională și politică. Actualul vicepreședinte al Camerei Deputaților este licențiat în finanțe-bănci al Facultății de Științe Economice din cadrul Universității de Vest din Timișoara, pe care a absolvit-o în 1997. După absolvire a rămas cadru didactic la această universitate, unde a avut o carieră fulminantă: după 7 ani a devenit cancelarul Facultății de Științe Economice (2004-2008), după 11 ani a ajuns decanul acestei facultăți (2008-2012), iar după 15 ani, la vârsta de 39 de ani, a fost ales rectorul Universității de Vest din Timișoara, funcție pe care o deține din 2012 până în prezent.
Pirtea a avut o ascensiune fulminantă și în politică în ultimii doi ani. La alegerile parlamentare din decembrie 2016 a fost ales deputat de Timiș, candidând pe primul loc pe lista PNL pentru Camera Deputaților, în tandem cu Alina Gorghiu, pe atunci copreședinte al PNL, care a candidat pe primul loc pentru Senat în județul Timiș. Listele de candidați au fost făcute și aprobate de Gorghiu și unchiul Vasile, care erau copreședinții PNL în perioada respectivă. La începutul actualei sesiuni parlamentare, în 3 septembrie 2018, Pirtea a fost desemnat vicepreședinte al Camerei Deputaților din partea PNL și a restului opoziției.
Școlit și folosit de SRI
Conform propriului CV, în perioada 2013-2014, ani de glorie ai Binomului SRI-DNA, rectorul Marilen Pirtea a absolvit studii postuniversitare organizate sub egida a trei instituții de forță, respectiv la Colegiul Național de Informații din cadrul Academiei Naționale de Informații, la Academia de Poliție și la Colegiul Național de Apărare din cadrul Universității Naționale de Apărare Carol I. Începând din aceeași perioadă, rectorul Pirtea a devenit deosebit de culant cu conducerea SRI, făcând un adevărat sluj în fața acesteia. În octombrie 2014, la propunerea sa și sub auspiciile sale, Universitatea de Vest din Timișoara i-a acordat titlul de doctor honoris causa directorului SRI, George Maior, în cadrul unui eveniment organizat cu mare pompă. Cu ocazia înmânării acestui titlu, rectorul Pirtea a rostit un laudatio mai mult decât elogios, în care a clamat, printre altele, următoarele: „Senatul Universității de Vest din Timișoara a decis să-i acorde acest titlu domnului director al SRI, George Maior, ca semn de recunoaștere a meritelor excepționale, prestigiului și contribuțiilor majore, atât la nivel național cât și la nivel internațional, în menținerea securității naționale, în fruntea unei instituții reformatoare, neutră și echidistată, care luptă pentru întărirea statului de drept și siguranța cetățeanului”.
Ulterior, rectorul Pirtea a semnat, în calitate de președinte al Consorțiului Universitaria, care reunește principalele universități din România (Universitatea București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, și Academia de Științe Economice din București), un protocol cu Academia SRI, cu motivarea că au programe de studii de securitate și au nevoie de experți în domeniu. În baza acestui protocol, Pirtea l-a adus ca „expert” la Universitatea de Vest din Timișoara pe generalul Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI, pentru a-i oferi o consolare și o reabilitare după trecerea intempestivă în rezervă și la pensie, în februarie 2017. Din primăvara anului 2018, generalul Coldea predă cursuri pentru un masterat de Securitate Globală la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest.
După cum se știe, fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, și-a luat la Universitatea de Vest din Timișoara controversatul doctorat în drept pentru care a fost acuzată de plagiat. Rectorul Pirtea s-a lăudat, la un moment dat, că Universitatea de Vest din Timișoara a fost prima universitate din România care a semnat un protocol de prevenție cu DNA și că a implementat cel mai performant sistem antiplagiat din lume. Un sistem atât de performant încât nu a reușit să depisteze niciunul din pasajele plagiate de fosta șefă a Parchetului General și a DNA.
Acuzat de plagiat și traseism
Inclusiv rectorul Marilen Pirtea a fost acuzat de plagiat în stil mare. Potrivit unui articol intitulat „Rectorul Universității de Vest, plagiat cu repetiție”, publicat de jurnalista Emilia Șercan, binecunoscută drept un vânător înveterat de plagiatori, articolele științifice publicate de Marilen Pirtea în perioada 2008-2015, adică în perioada în care a deținut funcțiile de decan și rector, sunt suspectate de plagiat. Nici în cazul său sistemul antiplagiat atât de lăudat nu a semnalizat nimic. Rectorul Pirtea a fost acuzat în presa timișoreană și de traseism politic. În perioada 2008-2012, în timpul guvernării PDL, Pirtea a fost membru al acestui partid, deținând funcția de președinte al Comisiei pentru învățământ din cadrul organizației județene Timiș a PDL, condusă atunci de Constantin Ostaficiuc, un apropiat al unchiului Vasile. După ce PDL a pierdut guvernarea, rectorul Pirtea a început că cocheteze cu PSD, profitând de relațiile de prietenie cu deputatul social-demcrat Sorin Grindeanu, cu care a fost coleg de cămin în studenție. În 2014, Pirtea și-a dorit mult să candideze pe listele PSD pentru un loc de deputat rămas vacant în Colegiul nr.3 Timișoara, după alegerea Mariei Grapini în Parlamentul European. Prin intermediul lui Grindeanu, Pirtea a avut mai multe runde de discuții în acest sens cu fostul președinte și premier PSD Victor Ponta, căruia i-a solicitat să modifice legea incompatibilităților pentru a putea deține și calitatea de deputat și funcția de rector. Ponta i-ar fi promis acest lucru, dar nu a mai reușit să modifice legea fiindu-i frică de reacția opiniei publice și a cancelariilor occidentale. Ulterior, Grindeanu i-a propus să candideze pentru PSD la Primăria Timișoarei, pentru a-l debarca pe actualul primar Nicolae Robu, președintele PNL Timiș, dar i-a fost frică să se confrunte cu acesta. Totuși, în anul electoral 2016, cu sprijinul unchiului Vasile, Pirtea s-a înscris în PNL, a devenit vicepreședinte al organizației județene Timiș și a fost ales deputat la alegerile parlamentare.
Cel mai bogat și mai sângeros dintre rectori
Marilen Pirtea este considerat de câțiva ani cel mai bogat rector din România, deși este cel mai tânăr dintre aceștia, nu a beneficiat de moșteniri și nu a avut afaceri la vedere. Pirtea deține terenuri, case, apartamente, autoturisme și conturi în valoare de milioane de euro. Rectorul Pirtea este cunoscut și drept un vânător înrăit, chiar sângeros. Își satisface mai mult poftele cinegetice în județul natal Bihor, unde a participat la mai multe vânători alături de șefi din DNA, din Poliție și din SRI, precum și de oameni de afaceri aserviți acestora. Este în relații de prietenie din copilărie cu fostul procuror-șef al DNA Oradea, Ciprian Man, originar tot din zona Ștei, care l-a invitat la vânători mai mult sau mai puțin legale, organizate de asociațiile de vânătoare pe care le patronează în zonele Ștei-Beiuș și Marghita. Procurorul Man a fost acuzat de mai multe ori de braconaj și de vânători sângeroase în ultimul deceniu.
„Spune-mi ce prieteni ai, ca să-ți spun cine ești”, zice un vechi proverb. Din prieteniile și relaționările mai mult sau mai puțin cunoscute rezultă că rectorul și deputatul Marilen Pirtea este un produs omologat al statului paralel, care l-a pregătit din timp, ca și pe foștii premieri Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose sau ca pe actualii șefi ai SRI și SIE, Eduard Helwig și Gabriel Vlase. Cu toate acestea, domnului Marilen îi place să spună că este un om nou la vremuri noi. Credeți că se va schimba ceva dacă un astfel de personaj sulfuros va prelua funcția de președinte al Camerei Deputaților și va deveni al treilea om în stat?
Autor: Valer Marian
Sursa: justitiarul.ro