În varianta în care Uniunea Europeană o să continue politica sa actuală, de păstrare a diferențelor între membrii săi, unde unii sunt mai egali decât alții pe considerente de putere economică, sfârșitul ei este aproape.
Nu este viabilă o asociere în care nu sunt toți pe aceeași treaptă a deciziilor.
Nu consider că românii, ungurii și polonezii (de exemplu) au aderat la U.E. să primească răsteli ca de la sergent la soldat.
Deja circulă un puternic curent de nemulțumire la adresa modului cum este condusă Uniunea, la ceea ce este de fapt acum, nu ce s-a dorit la înființare. Și o se amplifice zi după zi, inevitabil.
Pe actualul parcurs, are tendința să se transforme într-o structură unde Germania și-a atribuit cu de la sine putere dreptul de veto. Pentru asta și-au cedat țările componente din suveranitate? Pentru un fel de imperiu mascat al Germaniei? Este de neacceptat, lumea se simte înșelată. N-o să mă convingă că lucrurile stau altfel nici mama lui Guten Tag. Seamănă întrucâtva cu realitatea din fosta Uniune Sovietică. N-am încredere într-un popor care a dat foc lumii de două ori, în două războaie sinistre. Or fi nemții vestiți pentru hărnicie, dar au fost al dracului de harnici și meticuloși și în crime. Ceea ce nu-i de uitat. Mulțumesc, nu vreau să servesc!
O Uniune Europeană puternică nu convine nici americanilor, nici rușilor, nici chinezilor, să nu ne ascundem după vorbele cu dogeală diplomatică. Șansa geopolitică majoră a europenilor este să stea împreună. Însă nu în orice condiții, pe picior de egalitate. Dacă U.E. nu-și va reconsidera politicile, impunând aceleași legi, o conducere unică- și nu de operetă!, aceeași monedă, același nivel de salarizare în statele membre, să devină o federație ca S.U.A., nicio șansă. E viața comatosului menținută de aparate.
Autor: Alexandru Petria
Sursa: Stiri pe surse