Nu i-a bănuit nimeni de prea multă inteligență pe miniștri din Guvernul lui Iohannis, dar logica lui Virgil Popescu, ministrul Economiei, întrece orice imaginație. N-a auzit nimeni de el de când a fost numit, însă acum a reușit să dea cu stângu-n dreptul pe un subiect de securitate națională.
Ce ne spune ministrul? Că măștile care nu ne protejează de COVID-19 vor fi numite “acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate” și vor fi marcate ca atare. Este chiar un proiect aflat în dezbatere publică pe site-ul ANPC.
„Vom emite un ordin care să spună clar că aceste măşti nu asigură protecţie împotriva Covid, ca oamenii să ştie când cumpără că, dacă acel produs este pe raft şi i se spune mască, el nu este o mască care protejează.”
Intrebarea firească este “de ce?”
De ce ar vrea cineva să poarte cu bună știință o mască dacă nu îl protejează de COVID-19? De ce ar plăti cineva pentru un produs care îi pune în pericol sănătatea? Și mai ales:
De ce ar vrea autoritățile să existe pe piață astfel de măști de purtat în colectivitate? Cine poate fi acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor? Producătorul? Cumpărătorul? Sau Guvernul?
Ne plângem de luni de zile de locurile din spitale, de medicii epuizați, de personal redus, de aparatura care nu mai face față, de oameni care mor cu zile și acum venim cu “soluții inovatoare” de combatere a pandemiei cu “acoperitoare pentru față”.
Practic, după o lună de verificări ale ANPC în care am aflat că jumătate din măștile vândute în România erau neconforme, după o lună de amenzi și 20 de milioane de produse retrase de pe piață ne dăm seama că problema nu era că măștile nu ne protejau de COVID-19, ci că nu erau marcate ca atare.
Uluitoare în acest context este și reacția ministrului Virgil Popescu, care s-a declarat ușor dezamăgit de situația în care ne aflăm.
“Este rolul Ministerului Economiei de a supraveghea piața internă, este rolul ANPC-ului de a verifica dacă se respectă regulile. Și aș vrea să vă spun că sunt ușor uimit și dezamăgit de calitatea produselor, calitatea măștilor de protecție aflate pe piață în acest moment și dacă v-aș spune că aproximativ jumătate din măștile care se găsesc în comercializare în momentul de față în rețelele de distribuție, și aici vorbim de hipermarketuri, rețele de farmacii, depozite la importatori, nu respectă, adică nu ne protejează, poate ziceți că exagerez, dar asta este realitatea și vreau să dau un semnal foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze.”
După ce am aflat că ne-am protejat de COVID-19 cu măști neconforme, unii s-au îmbolnăvit, alții sunt în stare gravă sau chiar și-au pierdut viața, ne așteptam ca autoritățile să dea vina tot pe noi. Ca n-am cumpărat din magazinul potrivit, că n-am citit eticheta cu atenție. Însă au ales soluția salvatoare. Lăsam totul la fel, schimbam doar numele și luptăm cu pandemia doar de fațadă.
Autor: Mădălina Vasile
Sursa: cotidianul.ro