Site icon gandeste.org

Luminita Arhire: RETROSPECTIVA ANULUI 2023 (IX)

Luna septembrie se deschide frumos cu „vizita de lucru” a lui Klaus în Delta Dunării… că doamna Carmen nu vizitase încă… și era un bun prilej, mai ales că pe 1 septembrie era și ziua „mirificei”. La fața locului, președintele rostește niște înțelepciuni atât de remarcabile, încât reprezintă un motiv în plus să recunoaștem cât de bine au ales cetățenii României, de două ori, acest gânditor, acest intelectual rasat, această „minune din noiembrie”, acest urmaș al lui Carol I:
„Este 1 septembrie, este Ziua Deltei Dunării, și de aceea am decis, împreună cu Prima Doamnă Carmen și cu întreaga delegație, să venim astăzi aici, la dumneavoastră în vizită. Am vizitat locuri FOARTE FRUMOASE, am fost în zona lacustră Somova-Parcheș. Este o zonă FOARTE SPECIALĂ (!!!!, n.n.) și specialiștii sunt de părere (!!!, n.n.) că este o zonă unică în Deltă, noi suntem de părere că este FOARTE FRUMOASĂ această zonă. Am avut o discuție aplicată, FOARTE BUNĂ cu cei care m-au însoțit astăzi… Ce pot să spun -Delta Dunării este o zonă SENZAȚIONAL DE FRUMOASĂ… Delta Dunării este un LOC MIRIFIC pentru cei care vin în vizită (!!!, n.n.). Delta Dunării este locul în care și din care trăiesc localnicii (!!!, n.n.), oamenii locului (!!!, n.n.), dar mai este mult mai mult de spus despre Delta Dunării, este un loc cu FRUMUSEȚI APROAPE INIMAGINABILE. Este un loc cu un potențial deosebit… cu oportunități la tot colțul (!!!, n.n.)…. Dincolo de aceste lucruri FOARTE FRUMOASE, trebuie să vedem însă și care sunt problemele. Probleme sunt începând de la pescuitul excesiv, la probleme poate de turism care poate fi mai FRUMOS organizat pentru cei care vin (nu și pentru cei care pleacă, desigur, n.n.), sunt locuri EXTRAORDINAR DE FRUMOASE pe care nu le văd de obicei turiștii (!!!, n.n.), mulți trec cu barca cu mare viteză și… este păcat și aici mai avem FOARTE multă muncă de convingere de dus (!!!, n.n.). Sunt probleme care, la prima vedere nu apar (!!!, n.n.), probleme legate de poluare (…). Chiar am vorbit cu domnul guvernator despre poluare cu microparticule de plastic care, sigur, nici nu se văd (!!!, n.n.), dar există și este măsurabil impactul (!!!, n.n.). Și, sigur, există un impact major al schimbărilor climatice și aici lucrurile devin complicate.”
Adică: „Ce frumos a fost în vacanță!” Elevat, elegant -limbaj ales, idei sclipitoare. E ciudat, totuși, că în ultimul an am observat că nu mai recunoaște nimeni că a pus ștampila pe „România lucrului bine făcut”… de parcă dânsul a fost propulsat la Cotroceni de o voință extraterestră.
Pe 8 septembrie, Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak ne ceartă și ne ironizează în toate felurile, exact ca pe niște prostovani: „Rusia îşi permite să folosească spaţiul aerian al României şi al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei pentru un singur motiv: pentru că există tăcere. (…) Poate că (românii, n.n.) ar merita să puncteze mai ferm că este inadmisibil să se încalce spaţiul lor aerian? De exemplu, prin declararea disponibilităţii de a doborî aceste rachete şi drone pe o anumită rază pentru a-și proteja graniţele. Avem nevoie de acţiuni simple, nu de «tăcerea mieilor»…” Trec peste aberația că o dronă rătăcită înseamnă folosirea „spaţiului aerian al României şi al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei (!!!)”, mai ales că afirmația vine din partea unora care au rătăcit și ei o rachetă, omorând doi cetățeni polonezi nevinovați, la ei în țară… Dar să-l acuzi pe Klaus că a tăcut și a stat degeaba… tocmai pe el! Ei bine, nu! președintele nostru s-a mișcat rapid, a studiat cu atenție și îngrijorare fragmentele de dronă puse pe biroul său, într-un lighenaș, apoi i-a telefonat lui Jens Stoltenberg, să-l informeze „cu privire la noile evoluţii, iar acesta a reafirmat solidaritatea deplină cu România şi a reasigurat că Alianţa Nord-Atlantică şi aliaţii sunt pe deplin alături de România”. V-ați liniștit, cred, adică ăla a răspuns că „niciun centimetru pătrat…”
La aceeași dată stelară, „blestemul motocicletei” o ajunge pe Monica Macovei care, după câteva vizite la parchet, începe să-și aducă aminte cu mai multă claritate cine și pe banda cui a intrat atunci când autoturismul condus de dânsa a accidentat grav un motociclist: „Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a depus la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța o cerere pentru ÎNCHEIEREA UNUI ACORD DE RECUNOAȘTERE A VINOVĂȚIEI, potrivit unor surse.” Oricum, imaginea Monicăi ieșind de la Parchet cu un stol de reporteri peste ea, care-o întreabă: „de ce l-ați călcat cu mașina pe motociclist? nu v-a fost milă de el? vă e frică de pușcărie?” sau cam așa ceva, e un spectacol de neratat!
Pe 10 septembrie, Cosette Chichirău, o piesă valoroasă a USR, părăsește partidul, exact ca o femeie rănită grav în așteptările ei sentimentale: Cătălin Drulă i-a promis ranga, ea a așteptat-o cu nerăbdare și entuziasm, dar până la urmă, a primit o pensetă… Ei, e de-nțeles…
Preşedintele Klaus participă, pe 11 septembrie 2023, la deschiderea anului şcolar de la Şcoala gimnazială nr. 162 din Bucureşti, unde declară senin că ROMÂNIA EDUCATĂ tocmai se transpune în practică și că în fața lui sunt primele „generații care vor beneficia de reformele aplicate odată cu noul cadru legislativ.” Toate testele, evaluările și notele obținute la examene în cursul anului 2023 arată că elevii deja beneficiază din plin!
Pe 12 septembrie, Ministerul Apărării Naţionale anunță începerea lucrărilor de amenajare a spaţiilor de protecţie a populaţiei în localitatea Plauru din judeţul Tulcea. În paralel cu instalarea conteinerelor de care râd toți sătenii, tulcenii din opt localităţi aflate la graniţa româno-ucraineană încep să primească mesaje RO-ALERT care le semnalează „posibile căderi de obiecte ” din cer. Mesajele vin cam pe la miezul nopții și toată lumea se trezește din somn… dar nu-i nimic, căci rezultatele se vor vedea la anul, când se așteaptă o creștere demografică spectaculoasă în județul Tulcea!
Austria respinge, pe 14 septembrie apelul vibrant al preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „ca Viena să renunţe la opoziţia sa faţă de aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen” și susţine că „extinderea în prezent a zonei de liberă circulaţie nu are niciun sens”. Ursula bifează în condicuță că ea a încercat.
Și totuși…, pentru ca România să primească o bomboană de consolare de la to’arășa dirigintă Europa, pe 15 septembrie Comisia Europeană închide oficial Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru Bulgaria şi România! Știți, Mecanismul acela care ne-a mâncat sufletul și ne-a ținut în fundul clasei încă din 2007, de pe vremea când, îmbujorată și cu un buchet de flori în mână pentru domnul Barosso, România intra în selecta clasă UE, cu unghiile tăiate și cu batistuța frumos împăturită. MCV-ul pe care-l datorăm doamnei Macovei Monica a fost făcut de dânsa într-o retortă, în care a fiert o broască, o bătăturică recoltată de la un om spânzurat, câteva fire de mătrăgună, un smoc de blană de la o pisică neagră, niște curara macerată în arsenic și patru ardei foarte iuți! Apoi ne-a dat să bem din fiertura asta la fiecare sfârșit de an din 2007 până în 2023. Și noi am băut…
Pe 22 septembrie, Dumitru Buzatu, președinte al Consiliului Județean Vaslui se duce la o partidă de pescuit cu niște prieteni, anunțându-i din timp, la telefon: „…când vin, vin… pescuiesc CINCI MINUTE și plec!!!”… Și, ca să vezi, e chiar un pescuit miraculos, căci îi intră în plasă în alea cinci minute 1 250 000 de lei-de-mare, pe care Dumitru Buzatu tocmai se pregătea să-i ducă acasă la dânsul, să-i crească la piscină, când niște rechini de procurori nu numai că i-au luat leii-de-mare, dar l-au luat și pe dânsul…
O avertizare Ro-Alert despre „căderea unor obiecte din spaţiul aerian” fost primită pe 29 septembrie seara, în jurul orei 23:40, pe telefoanele din Tulcea, Galaţi şi Brăila. Adică, avem de-a face cu încă o noapte de ghidușii amoroase în sud-estul României…
(va urma)
Autor: Luminita Arhire
Exit mobile version