Krugman, care părea băiat inteligent, se miră ca un idiot că oamenii „nu percep sau nu știu că inflația a luat-o în jos”. Și zice că mass-media ar trebui să facă mai mult pentru ca oamenii să conștientizeze că trăiesc în cea mai bună dintre lumile posibile și că Bidenomics… funcționează.
De fapt, există o inflație relativă și una absolută. Guvernele comunică întotdeauna cifrele relative; oamenii, fiindcă e rea pielea pe ei, le resimt la buzunar doar pe cele absolute. Oricât s-ar da cu poponeața de pământ economiștii corupți, nu le poți impune oamenilor prin ucaz să fie fericiți, dacă nu sunt.
Să presupunem că un ou costa în 2020 1 RON. A fost inflație de 10%, prețul a ajuns de 1,1 RON. O creștere absolută de 10 bani.
În anul al doilea a mai crescut prețul cu 10 bani, ajunge la 1,2 RON, dar procentual (relativ) asta nu mai înseamnă „decât” o inflație de 9,09%. A scăzut inflația? A scăzut!
În 2022 mai crește cu 10 bani, prețul ajunge la 1,3 RON. Guvernul e bucuros: inflația a mai scăzut nițel, a ajuns acum la 8,3%. Succes deplin! Suntem pe calea cea bună!
În realitate, oamenii constată că prețul adaugă constant câte 10 bani / an și chestia asta nu dă nici un semn de încetinire.
„Ie” oamenii răi? Ie!
Autor: Lucian Sârbu