Domnule ministru al Justiției,
Am ales data trecută să scriu foarte mult, cu LEGEA umplând substanțial cochilia fiecărui argument adus. …Cu toate acestea, deși faceți mereu apel la lege (în litera și, nădăjduiesc, spiritul ei), nu v-ați coborât până într-acolo încât să-mi răspundeți direct. Ați preferat să delegați… Deși nu ați delegat recent pe nimeni când a fost vorba să contactați adulții de la Bruxelles. V-ați deplasat personal pentru a-i întreba dacă vă lasă să treceți strada cu propunerile legislative în ghiozdan. De asemenea, personal și nu prin delegare ați ales să-l primiți (IARĂȘI…) pe cel mai important ambasador al celei mai importante țări de pe cel mai important continent…
Sigur, unui parlamentar român nu-i puteați răspunde tot personal. Pentru acest lucru, se impunea delegarea… Numai că, vedeți dumneavoastră, domnule ministru Tudorel Toader, cea mai mare problemă nu e maniera de a răspunde, ci răspunsul în sine. Pentru că răspunsul pe care l-am primit – via șeful de „Serviciu Comunicare și Relații Publice” – a fost, din nefericire, exact cel la care mă așteptam – anume că dumneavoastră NU PUTEȚI să faceți NIMIC. Lucru bine știut, de altfel. Doar îl repetați cu fiecare ocazie. Știm deja cu toții că pasați responsabilitățile ministeriale esențiale cu dexteritatea unui handbalist experimentat care dă mereu mingea înapoi, fără a-și asuma vreodată o aruncare la poartă…
Domnule ministru al Justiției, reușiți să vă înveliți așa de bine și de convenabil cu atâtea plăpumi de legi și cuverturi de acte normative, încât mai că încep să mă simt prost gândindu-mă că vă tulbur pasivitatea scolastică. Nu-i vorbă, aș evita să vă INOPORTUNEZ, atâta doar că sunt distruse în continuare destine de acea mașinărie infernală pe care o cunoașteți foarte bine și pe care aveți datoria să încercați măcar s-o opriți. Pentru asta, domnule ministru Tudorel Toader, pentru modul savant cum vă fofilați de fiecare dată când măsuri FERME s-ar impune, eu n-am de gând să vă slăbesc nicio secundă. Ori vă ASUMAȚI să aruncați mingea la poartă, ori mai bine ieșiți de pe teren înainte să se fluiere finalul jocului și lăsați pe altcineva care nu se teme de minge!
În ce o privește pe distinsa doamnă KOVESI, mi-ați răspuns, domnule Tudorel Toader, așa cum le răspundeți tuturor – nespunând ABSOLUT NIMIC! Cu o perseverență titanică, repetați nonstop (ba uneori mă gândesc că vă treziți și-n toiul nopții strigând aceleași cuvinte) că dumneavoastră n-aveți ”pârghii” pentru a lămuri treaba cu prezența încântătoarei doamne KOVESI acasă la politicianul Gabriel Oprea în ziua turului II al alegerilor prezidențiale din decembrie 2009. …Doar că aveți, domnule ministru Tudorel Toader. AVEȚI pârghii! Altceva vă lipsește, din păcate…
Iată doar câteva erori grave de logică în răspunsurile dumneavoastră:
1. După cum știți, stimate domnule ministru al Justiției, datele Eurobarometrului Comisiei Europene arătau încă de anul trecut că doar 35% dintre români mai au încredere în justiție și în sistemul judiciar, cu 13 procente mai puțin față de anul 2015, scăderea fiind cea mai mare înregistrată de o instituție europeană într-un timp atât de scurt.
După cum știți, domnule Tudorel Toader, „Ministerul Justiției asigură buna organizare și administrare a justiției ca serviciu public”.
Ca atare, vă întreb, în numele bunului-simț și al logicii elementare – DACĂ citiți împreună cele două paragrafe anterioare, oare nu rezultă fără putere de tăgadă că sunteți direct răspunzător de bunul-mers și de buna-imagine a JUSTIȚIEI din România, domnule ministru al… JUSTIȚIEI!?
Iar dacă admiteți că sunteți PRIMUL RESPONSABIL (și nu prea aveți cum să nu admiteți), nu înseamnă că pur și simplu NU aveți cum să vă baricadați la raionul de scutece atunci când un scandal de proporții zguduie din temelii sistemul judiciar românesc?
Dumneavoastră PRICEPEȚI, ultra-doctule domn, că vorbim despre Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție care, pe vremea când era chiar PROCURORUL GENERAL AL ROMÂNIEI, se ducea acasa la un POLITICIAN în CHIAR ziua POLITICĂ decisivă a alegerilor prezidențiale!? Și, în măsura în care PRICEPEȚI GRAVITATEA absolută a acestei situații, vă mai rabdă în primul rând BUNUL-SIMȚ fără a clarifica lucrurile înainte chiar de a vă spăla pe dinți în următoarea dimineață!? Înțelegeți, domnule ministru Tudorel Toader că nu puteți fi ministru dacă, în general, ca bărbat politic, NU PUTEȚI!? Pricepeți, domnule ministru al JUSTIȚIEI că încrederea românilor în… JUSTIȚIE se prăvălește într-o prăpastie de unde aproape nimeni nu o va mai putea ridica!?
Fiind PRIMUL RESPONSABIL față de mersul Justiției și față de imaginea Justiției, AVEȚI OBLIGAȚIA – atât în litera, cât mai ales ÎN SPIRITUL LEGII – să acționați DE URGENȚĂ în sensul clarificării situației doamnei KOVESI. A fost sau n-a fost la Oprea acasă pe 6 decembrie 2009? Iar dacă a fost, atunci e EXTREM DE SIMPLU, cu condiția să fim doar zdraveni la cap și să nu administrăm Justiția românească de o manieră eunucă: trebuie să propuneți nu doar REVOCAREA doamnei KOVESI, ci și EXCLUDEREA din MAGISTRATURĂ! …Știți foarte bine de ce! – Pentru că așa spune LEGEA (v-am citat din lege în sesizarea anterioară). …Dar și pentru că așa spune însăși prea-curata și imaculata doamnă KOVESI: „Niciodată nu mă văd cu politicieni, cel puţin în timpul liber. Uneori, datorită atribuţiilor de serviciu, trebuie să interacţionez (cu politicieni), dar doar la întâlniri instituţionale şi la activităţi instituţionale. În timpul liber nu mă văd cu politicieni şi nu mă întâlnesc cu ei. Consider că este o incompatibilitate cu statutul de magistrat şi având în vedere calitatea mea de procuror în Direcţia Naţională Anticorupţie cred că ar fi total nepotrivit să mă văd cu politicieni în timpul liber.”…
2. Atâta vreme cât ministrul Justiției este cel care propune atât numirea cât și revocarea Procurorului-șef DNA, este absolut evidentă responsabilitatea directă a ministrului Justiției față de modul cum este condusă și cum funcționează Direcția Națională Anticorupție. Pentru a înțelege GRADUL ABSOLUT în care e RESPONSABIL ministrul Justiției, trebuie să urmărim exact succesiunea de pași în ceea ce privește numirea Procurorului-șef DNA.
…Iată: înainte ca CSM să își dea avizul (PUR CONSULTATIV), iar Președintele țării să numească efectiv în funcție, prin decret, ministrul Justiției este SINGURA FIINȚĂ OMENEASCĂ din România care PROPUNE pe cineva pentru funcția de Procuror-șef DNA. Iar, dacă PROPUNE o anumită persoană, se subînțelege că ALEGE acea persoană. Ca atare, ministrul Justiței este DIRECT și PE DEPLIN răspunzător de modul cum lucrează DNA pentru simplul motiv că DNA e o instituție condusă de persoana pe care DOAR EL, MINISTRUL, o poate ALEGE și PROPUNE!
Ca atare, este nu doar perfect ilogic, dar e de-a dreptul SFIDĂTOR la adresa inteligenței cetățeanului român să spui, ca ministru al Justiției, că tu nu poți decide de unul singur să propui REVOCAREA din funcție a acelei persoane pe care altfel DOAR tu, legal, o poți propune.
În LEGE, domnule ministru al JUSTIȚIEI, scrie așa: „Controlul constă în verificarea eficienței manageriale, a modului în care procurorii își îndeplinesc atribuțiile de serviciu”. De asemenea, tot în LEGE, scrie și așa: „Procurorii își desfășoară activitatea potrivit principiilor legalității, imparțialității și controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiției”. – Ce rezultă de aici, pe cale de consecință LOGICĂ, ușor de priceput și pentru un copil de clasă primară? Rezultă că, dacă un procuror nu își desfășoara activitatea conform principiului imparțialității, ministrul justiției poate solicita REVOCAREA acestuia tocmai pentru MODUL DEFECTUOS în care își îndeplinește atribuțiile de serviciu!
Pe scurt, domnule Tudorel Toader, din această clipă NU mai puteți să vă acoperiți cu tot felul de fraze bine ticluite. Demonstrația e simplă:
TREBUIE să-i solicitați imperativ doamnei KOVESI să răspundă la întrebarea referitoare la prezența acasă la politicianul Oprea pentru că doar așa puteți „controla modul în care își îndeplinește atribuțiile de serviciu”, doar așa puteți verifica dacă și-a desfășurat și își desfășoară activitatea „potrivit principiului imparțialității”. LEGEA, chiar LEGEA (care e aceeași pentru toți, că doar de-aia spunem că „Toate persoanele sunt egale în fața legii, fără privilegii și fără discriminări”) vă OBLIGĂ, domnule Toader. …Iar dacă nu faceți acest lucru CU MAXIMĂ CELERITATE, atunci se impune să demisionați sau să fiți DEMIS. …Tot cu maximă celeritate!
Autor: Liviu Pleșoianu
Sursa: Liviu Pleșoianu