Decizie bomba a Inaltei Curti: primarul Mircia Gutau a fost achitat definitiv pentru luare de mita. Achitarea vine in urma rejudecarii dispuse dupa hotararea CEDO care a stabilit ca in recurs Gutau nu a avut parte de un proces echitabil. Achitat la fond si apel, Gutau fusese condamnat la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare de un complet din care a facut parte chiar fosta sefa ICCJ Livia Stanciu.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat oficial ca fosta sefa a instantei supreme Livia Stanciu, in prezent judecator la CCR, a bagat la puscarie un om nevinovat. Este vorba despre Mircia Gutau, primarul municipiului Ramnicu Valcea.
Judecatoarele ICCJ Rodica Cosma, Anca Alexandrescu si Simona Nenita au dispus luni, 29 octombrie 2018, achitarea definitiva a lui Gutau in dosarul in care acesta era acuzat de luare de mita. Achitarea a fost data in urma rejudecarii recursului ca urmare a deciziei CEDO care a stabilit ca Gutau nu a avut parte de un proces echitabil. Achitat la fond si apel, Mircia Gutau a fost condammat in 2010 la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare, printr-o decizie stramba dispusa de un complet din care a facut parte chiar fosta sefa a Inaltei Curti, “partenera de nadejde a DNA” Livia Stanciu.
Totul s-a intamplat intr-un dosar in care Gutau a fost trimis in judecata printr-un rechizitoriu (vezi facsimil) semnat de procuroarele DNA Claudia Rosu si Camelia Sutiman.
Iata minuta ICCJ:
“Respinge, ca nefondat, recursul declarat de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta impotriva deciziei penale nr.39/P din data de 10 aprilie 2009 a Curtii de Apel Constanta – Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie, pronuntata in dosarul nr.698/57/2008, cu privire la inculpatul Gutau Mircia. Mentine dispozitia de achitare a inculpatului Gutau Mircia (…) pentru infractiunea de luare de mita prevazuta de art. 254 alin. 1 din Codul penal din 1969 rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000. Constata ca inculpatul Gutau Mircia a fost retinut in data de 7 iulie 2006 si arestat preventiv de la 11 iulie 2006 pana la data de 10 noiembrie 2006. Constata ca inculpatul Gutau Mircia a executat pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare, aplicata prin decizia penala nr. 273 din 27 ianuarie 2010 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala in dosarul nr. 698/57/2008, de la data de 28 ianuarie 2010 pana la data de 14 septembrie 2011. Cheltuielile ocazionate de solutionarea recursului declarat de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica azi, 29 octombrie 2018”.
Incalcarea dreptului la un proces echitabil
Asa cum bine se stie, Mircia Gutau a fost achitat in acest dosar atat la fond, cat si in apel, pe motiv ca “fapta nu exista”, numai ca lucrurile s-au schimbat in recurs. Astfel, in mod abuziv, dupa cum a stabilit chiar Curtea Europeana a Drepturilor Omului, la 27 ianuarie 2010, completul de judecata al Inaltei Curti din care facea parte si actualul judecator CCR Livia Stanciu, a decis condamnarea lui Gutau, fara audierea martorilor care figurau in dosar, in conditiile in care celelalte instante, de fond si de apel, au dispus achitarea sa, in acest mod fiindu-i incalcat dreptul la un proces echitabil. Edilul a fost trimis la inchisoare, acolo unde a stat timp de 2 ani pentru o pretinsa luare de mita, fara ca Livia Stanciu si ceilalti doi judecatori din complet sa administreze probe noi fata de cele administrate la instantele de fond si de apel, care au decis achitarea din lipsa de probe.
Mircia Gutau a dat in judecata statul roman la CEDO, unde s-a stabilit ca a fost condamnat cu incalcarea art. 6 privind dreptul la un proces echitabil, din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. In baza deciziei CEDO condamnarea lui Gutau a fost anulata de ICCJ, dispunandu-se rejudecarea recursului.
* Cititi aici hotararea CEDO prin care s-a stabilit ca Mircia Gutau a fost condamnat abuziv
* Cititi aici hotararea ICCJ privind anularea condamnarii lui Gutau si rejudecarea recursului
Autor: George Tarata
Sursa: Lumea Justitiei