“Oameni ca Romney susţin ca au reţeta creării locurilor de muncă: reduceţi taxele pentru corporaţii şi pentru cei bogaţi şi reduceţi serviciile publice pentru cei săraci. Acum însă avem suficiente dovezi că aceste măsuri aplicate unei economii slăbite distrug locurile de muncă în loc să le creeze”, scrie Krugman. Exemplul său este Europa.
“Când vă uitaţi la economia devastată a Europei, trebuie să vă gândiţi că unele dintre ţările care au trăit cel mai rau dezastru au facut exact ceea ce conservatori americani spun că vor să facă. Nu cum mult timp în urmă, conservatorii admirau Irlanda pentru taxele corporative reduse. The Heritage Foundation acorda Irlandei cele mai mari note pentru “libertatea economică”, mai mari decât oricărei alte ţări occidentale. Când lucrurile au început să meargă rău, Irlanda a fost din nou lăudată, de data aceasta pentru că a redus cheltuielile publice, ceea ce crea speranţa că economia îşi va reveni. Acum tot ce pot să spun este că o treime dintre tinerii irlandezi nu-şi pot găsi un loc de muca”, scrie Krugman.
Tinerii de astăzi nu vor mai putea recupera terenul pierdut
Veştile proaste nu se opresc aici, în opinia lui Krugman, pentru care tinerii americani mai pot fi feriţi de aceste efecte ale politicilor anticriză, însă cei din Europa nu. “Absolvenţii de studii superioare nu reuşesc să-şi găsească un loc de munca din cauza economiilor slăbite. Cercetările arată că aceasta nu este o situaţie temporară. Studenţii care îşi încheie studiile într-o perioadă economică proastă nu vor mai recupera niciodată terenul pierdut, iar veniturile lor vor fi mici toată viaţa”, scrie Krugman.
În cadrul ultimelor lor conferinţe, Krugman şi Lawrence Sumres, profesor la Harvard University şi fost sef al Consiliului Economic Naţional la începutul mandatului lui Barack Obama, au ajuns la aceeaşi concluzie: în 2008, SUA au intrat într-un “deceniu pierdut”, caraterizat de şomaj, creştere economică redusă şi creşterea inegalităţii sociale. Cauza-măsurile de austeritate premature şi foarte dure. După cum a arătat Krugman, situaţia din Europa este şi mai gravă.
Zero locuri de munca, zero venit, zero perspective
În statele europene conduse de guverne de dreapta şi aflate în situaţie economică dificilă, împrumutate de FMI şi UE, situaţia tinerlor devine tot mai grea. În Spania, şomajul in rândul tinerilor este de 50%, în Grecia de 48%, în Portugalia de 35%, în Italia de 31%, în Irlanda de 30%, în Franta de 23%. În toate aceste state s-au redus programele de asistenţă socială, s-au redus cheltuielile publice, salariile şi pensiile şi au fost majorate taxele, în special cele plătite de consumatori.
Nu este de mirare că presa europeană vorbeşte tot mai des despre o generatie pierdută. “Tinerii europeni sunt generaţia zero-zero locuri de muncă, zero venit, zero perspective”, scrie economistul Fred Schmid pentru Saarlaendische Zeitung.
Mai multe depresii, divorţuri şi alcoolici
“Suntem în faţa unei generaţii pierdute dacă nu acţionăm acum. Dacă oamenii nu obţin un loc de muncă, pe termen lung aceasta va duce la depresii, la şi mai multe divorţuri, la şi mai multe cazuri de alcoolism. Dacă este ceva care contribuie la scăderea calităţii vieţii aceasta este situaţia în care nu ai o slujbă”, spune deputatul laburist britanic Ian Wright.
Criza afectează enorm familiile şi formarea tinerilor. În Itaia, aceştia au ajuns să fie dependenţi de pensiile părinţilor, mai mari decât salariile pe care le pot obţine cu greu. Tinerii locuiesc mult mai mult timp cu părinţii decât generaţiile anterioare. Psihologii studiază impactul acestei stari de fapt asupra mentalului unei generaţii. “Cea mai frecventă problemă psihologică în aceste zile este teama: incapacitatea de a înfrunta necunoscutul şi de a-ţi stimula creativitatea. Problema tinerilor este că simt că nu au niciun rol în societate”, spune psihologul Angela Salina.
Consecinţele nabănuite ale apariţiei unei generaţii “ speriate”
Pe lângă fenomenul migraţiei tinerilor din Europa Centrală şi de Est către Occident, a apărut o mişcare similară a 300.000 de absolvenţi de studii superioare din Spania, care se rup de propria matrice culturală în căutatea unui loc de muncă. Şi acesta nu este singurul efect al crizei şi al măsurilor de austeritate dure.
Organizaţia Internaţională a Muncii vorbeşte despre un fenomen global-75 de milioane de tineri educaţi îşi caută un loc de muncă în lume, fără succes. OMM a avertizat că apare o generaţie “speriată”, marcată de inactivitate profundă, de slujbe nesigure. “Recesiunea de pe piaţa muncii poate dura un deceniu-va fi un deceniu pierdut, cu consecinţe catastrofale la nivel politic şi economic”, arată directorul general al OMM, Juan Somavia.
Ce se va întâmpla cu actuala generaţie tânără peste decenii? Potrivit Eurostat, persoanele trecute de 65 de ani vor reprezenta 30% din populaţia UE în 2060, faţă de 17,4% în 2010. Cei trecuţi de 80 de ani vor fi de trei ori mai mulţi în 2060 faţă de 2010. Rata dependenţei populatiei va creşte îngrijorător. Copiii şi bătrânii care nu se pot întreţine raportaţi la populaţia cu vârsta între 15 si 64 de ani reprezintă acum 49,3%, dar în 2060 vor ajunge la 78%.