Site icon gandeste.org

Kovesi ii ofera lui Klaus Iohannis cel mai puternic argument s-o demita imediat

Aceasta ultima isprava a Laurei Codruta Kovesi, prin care a pus DNA in slujba interesului personal pe care-l are in procesul cu jurnalistii de la Antena 3 este la fel de grava precum cele mai scandaloase abuzuri savirsite de „Portocala”, Onea sau alti colegi din cadrul DNA. Si daca pana acum Kovesi ar fi fost inocenta intruchipata, un fel fel de Santa Laura, in acest moment ea trebuie sa fie inlaturata de la conducerea DNA!



Pe scurt, este vorba despre procesul civil, in care Laura Codruta Kovesi i-a actionat in judecata pe Mihai Gadea, Razvan Savaliuc, Radu Tudor, Mugur Ciuvica si Bianca Nae. Le cere un milion de lei ca daune morale provocate de ceea ce ar fi spus jurnalistii de mai sus in emisiunile de la Antena 3. Ba, chiar, in cazul lui Razvan Savaliuc de la „Lumea justitiei”, si pentru ce nu a spus, intrucat in emisiunea la care Kovesi face referire in plingere, acesta nu a particpat!

Nu intram acum pe fondul cauzei, ci ne referim doar la ce a cerut DNA-ul condus de Laura Codruta Kovesi intr-o adresa Curtii de Apel Pitesti. Mai exact, DNA a trimis instantei solicitarea de a i se trimite toate documentele din Dosarul nr. 6043/3/2015 (cel civil, cu jurnalistii) pentru a le folosi intr-un dosar penal cu numarul 853/P/2016! Cititi cu atentie Adresa DNA catre Curtea de Apel Pitesti:

Situatia acestei cereri neobisnuite a DNA a fost dezbatuta pe larg in diferite emisiuni TV, dar mai sunt cateva lucruri extrem de importante asupra carora vom insista mai jos.

Instanta de la Curtea de Apel Pitesti, asa cum se vede si in mentiunile de pe Adresa DNA de mai sus, a luat act de solicitare, dar n-a trimis copiile cerute din simplu motiv ca dosarul nu mai este la Pitesti, cauza fiind stramutata la… Ploiesti, adica tocmai acasa la „Portocala”!

1. Cererea DNA este un act de intimidare fata de judecatorii procesului civil. Laura Codruta Kovesi, pe persoana fizica, cum s-ar zice, este, in procesul cu jurnalistii, reclamanta, deci parte in proces. In aceasta calitate, ea are dreptul sa stie toate documentele din dosar si, daca vrea, chiar sa aiba copia intregului dosar.

Din acest punct de vedere, Kovesi are acasa copiile documentelor din dosar, certificate de serviciul de arhivare a instantei, deci nu avea nevoie ca DNA, institutia pe care o conduce, sa le mai ceara. Ea, ca parte in proces avea tot dreptul sa ceara o copie a dosarului, dar ce cauta DNA intr-un proces civil?

La ce sa-i foloseasca DNA-ului probele din acest dosar, din moment ce acolo nu exista altceva decat taieturi din ziare, inregistrari din emisiuni si declaratiile celor implicati? Este vorba despre un proces civil deschis de Laura Codruta Kovesi impotriva jurnalistilor pentru „Raspunderea delictuala”, potrivit art. 1349 din Noul Cod civil, care este definita astfel: „Orice persoana are indatorirea sa respecte regulile de conduita pe care legea sau obiceiul locului le impune si sa nu aduca atingere, prin actiunile ori inactiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane”.

Ce are a face o asemenea actiune cu preocuparile DNA, institutie care, asa cum scrie chiar pe site-ul oficial, „este o structura de parchet specializata in combaterea coruptiei mari si medii”? Evident, nimic!

In aceste conditii, este clar ca Adresa DNA catre Curtea de Apel Pitesti nu este altceva decat o tentativa de intimidare a judecatorilor, astfel incat ei sa inteleaga ca DNA este preocupata de sentinta ce se va da!

2. CE ESTE CU ACEL DOSAR PENAL INVOCAT DE DNA? Chiar in Adresa DNA catre Curtea de Apel Pitesti, observam ca solicitarea copiilor tuturor documentelor din dosarul civil ar trebui sa foloseasca „solutionarii dosarului penal cu numarul de mai sus”, adica Dosarul nr. 853/P/2016!

In adresa DNA nu se face nici o alta precizare privind acest dosar: cine sunt partile, ce infractiune a savarsit cel/cei anchetati, ce legatura are ancheta penala cu procesul civil? Nimic din toate acestea, ci pur si simplu se spune: „dati-ne tot dosarul pentru ca ne ajuta la solutionarea unei cauze penale”! O mai clara dovada de abuz comis de procurorii DNA nu poate exista, caci cererea lor incalca cele mai elementare practici din Justitie. Pentru DNA, se pare ca acele celebre protocoale secrete inca mai sunt in vigoare!

Inca o data precizam ca in dosarul civil nu exista probe ce ar putea fi folosite in dosarul penal, caci acel proces civil are specificul sau, fiind vorba despre „raspundere delictuala, adica de eventuala nerespectare a unor reguli de conduita!

In lipsa oricaror mentiuni despre continutul dosarului penal invocat, oricine se poate gandi la orice, inclusiv ca acesta ar fi un dosar care ii are ca suspecti pe avocatii jurnalistilor sau chiar pe judecatorii cauzei civile! Altfel, la ce sa le foloseasca procurorilor niste banale declaratii dintr-un dosar civil?

Toate acestea intaresc presupunerea noastra ca adresa DNA are ca scop intimidarea judecatorilor din procesul civil, crearea unei stari de temere, astfel incit sa inteleaga ca trebuie sa tina cont ca in acel proces cu jurnalistii insasi sefa DNA Codruta Kovesi este cea care i-a chemat in judecata!

3. KOVESI I-A CHEMAT iN JUDECATA PE JURNALISTI PENTRU CE AU SPUS DUPA INREGISTRARILE LUI MIRCEA BASESCU CU „BASICA”. Multi dintre cititori se intreaba poate: de ce i-a chemat in judecata Kovesi pe jurnalisti, cerandu-le daune de 1.000.000 lei, adica vreo 200.000 euro? Este vorba despre afirmatiile acestora ca sefa DNA a dosit dosarul spagii luate de Mircea Basescu si doar aparitia casetelor video la Antena 3 ar fi oprit musamalizarea faptelor. Dar exact asa s-a si intamplat, caci abia dupa aparitia inregistrarilor, Mircea Basescu a fost chemat la audieri, trimis in judecata si, in final, condamnat!

In actiunea Codrutei Kovesi indreptata catre jurnalisti, practic, n-a fost decat o chestiune de orgoliu ranit. Adica, vezi, Doamne?, cum au indraznit niste parliti sa ma acuze pe mine, ditamai sefa DNA, de musamalizarea unui dosar?

Cititi aici continuarea analizei facuta de jurnalistul Ion Spanu

Autor: Ion Spânu

Sursa: Lumea Justitiei

Exit mobile version