Oricare altă țară Ortodoxă ar fi făcut, am convingerea, din praznicul Martiriului Brâncovenilor o sărbătoare națională. Imaginați-vă grecii sau sârbii să fi avut așa ceva în istoria lor, asemenea Voievod, care a injectat în toată creștinătatea, într-o perioadă grea, Cuvântul, sprijinind prin danii punctele nodale ale Bisericii, fiind și un creator de stil care-i poartă numele. Care să fi fost martirizat cu toți fiii și cu sfetnicul credincios.
Se zguduie cerurile numai când faci enunțul.
Păi cred că ar fi defilat Armata împreună cu preoții, chipul lor ar fi fost pe bannere gigant în centrul orașului, toată țara ar fi prinsă în pioasă sărbătoare.
Am spus-o și o repet, martiriul lor dă o dimensiune eshatologică istoriei acestui neam.
Cred că un bun început ar fi ca Biserica Ortodoxă Română să pună sărbătoarea cu “cruce roșie”, tocmai pentru a puncta importanța acesteia în conștiința neamului românesc. Anul viitor se vor fi scurs 310 ani de la acest eveniment, îndrăznesc să spun, de reverberație cosmologică.
Icoană realizată de cea mai importantă iconară a Brâncovenilor, care a dedicat ani realizării unui proiect hagiografic fără precedent – Elena Murariu,
și un fragment din slujba de priveghere de azi-noapte, din bisericuța ce poartă și acest minunat hram.
Autor: Iulian Capsali