Am urmarit cum s-au desfasurat discutiile in comisia juridica a Senatului pe tema proiectului de lege a gratierii. Rezultat partial: o mare frectie la un stramb picior de lemn!
Acesta pare sa fie rezultatul gratierii daca forma actuala care a fost votata la Comisia Juridica ar intra maine in vigoare. Administratia Nationala a Penitenciarelor a facut o simulare pe persoanele custodiate, o analiza prin care sa se ajunga la numarul celor care ar beneficia de aceasta gratiere colectiva in forma acceptata, votata, pana acum. Si iata raspunsul: 1022 de persoane, conform art.1 alin. 1 (433 persoane condamnate la pedeapsa inchisorii ar putea beneficia de gratiere in intregime conform lit.a, si, in parte, un numar de 589 persoane conform lit. b). ANP nu a identificat nicio femeie insarcinata, persoane care au in intretinere minori cu varsta de pana la 14 ani sau minori cu handicap grav sau accentuat. Doar o persoana condamnata care are peste 70 de ani ar putea beneficia de clementa. Alte 9 persoane cu masuri educative ar urma sa primeasca clementa. Ce ziceti? E bine? Sau si asta e de „hastag rezist”???
Din punctul meu de vedere, cred ca rezultatul unei astfel de gratieri colective, excesiv incorsetata, e nul in raport cu recomandarile CEDO din interiorul Decizie-pilot. In sensul ca doar 1032 persoane ar beneficia de gratiere. Restul, de vreo 26.000 vor continua sa supraaglomereze penitenciarele si vor sta in aceleasi conditii inumane inca multa vreme de acum incolo, pentru ca gratierea nu va rezolva mai nimic in forma asta, iar alte modificari legislative, alte masuri care sa reduca substantial disfunctionalitatile sistemice constatate de CEDO nu avem deocamdata.
De ce s-a ajuns aici? Motivele sunt simple: pentru ca au fost aduse multe modificari la forma initiala primita de la Guvern in comisia juridica a Senatului; pentru ca au fost bagate prea multe exceptii; pentru ca au fost prea multe invarteli din condei pe draftul proiectului de lege, doar-doar sa nu se supere strada, Europa si Universul. Aah, era sa uit inca ceva: magistratii PICCJ au batut din pinteni ca ei sunt de acord cu gratierea faptelor cu pedepse de pana la 3 ani, nu 5 ani. Asa fiind, membrii comisiei juridice au permis magistratilor sa participe in mod direct la actul de legiferare prin intermediul lor, a celor care au acceptat asta. De ce? De teama? De dragul compromisului? Dumnezeu stie… Ceea ce vedem, insa, din tot acest melanj al puterilor in stat, este prea putin pentru rezolvarea prea-multului cerut de ratiunile CEDO!
Asadar, luand de buna estimarea facuta de ANP, lamentarile (indiferent din partea cui ar veni) ar fi inexplicabile. Lipsite de orice motivatie de bun-simt. Niciunul dintre condamnatii pentru fapte de coruptie nu va fi gratiat. Nici unul dintre cei care au intrat in puscarie pe conflict de interese nu are vreo speranta. Totusi, eu sper ca legea gratierii, daca tot a fost intoarsa la Comisia juridica, va fi mai bine gandita si discutata punctual si cu cei de la ANP. Pentru ca ei stiu mai bine regimul fiecarui condamnat, situatia lor medicala, familiala, etc. In statistica pe care o are ANP, cele mai multe persoane condamnate sunt pentru infractiunile de omor, furt, talharie. Cu miile. Coruptii nu sunt mai mult de 300…
Revenind la gratiere…Stiti ce m-a dezamagit cel mai mult? Faptul ca nu a fost abordata soarta detinutilor aflati in stadii terminale. Cati or fi? Si de ce mai sunt tinuti in puscarie daca acesti oameni au zilele numarate? Despre ce reeducare si reintegrare in societate mai putem vorbi in astfel de cazuri?
Cat despre ultimele informatii din spatiul media legate de o posibila debarcare a lui Serban Nicolae din fruntea Comisiei Juridice, personal cred ca PSD ar face o mare nedreptate unuia dintre putinii demnitari care, in onoare, profesionalism si cu mult curaj, a iesit la bataie, corp la corp, cu Sistemul. A-i pune piedica lui Serban Nicolae, a-l scoate tap ispasitor, este un rau pe care PSD si l-ar face pe termen lung. Pentru ca gratierea colectiva, ca gratierea colectiva, dar memoria colectiva nu uita astfel de gesturi de sepuku politic. Asa fiind, ma gandesc ca nici premierul, nici presedintele Camerei Deputatilor si aliatii ALDE nu vor sa vada cum se imprastie pe caldaramul politic maruntaiele Puterii. Ar fi prea de tot.
P.S. – Nu stiu care ar fi cea mai buna varianta de gratiere, nici nu este datoria sau responsabilitatea mea sa ofer vreo varianta. Stiu doar ca am fost la vot, am un legiuitor, acesta este Parlamentul, asa ca astept de la cei alesi sa ne (ma) reprezinte sa isi puna mintea, inteligenta si profesionalismul la lucru. Eu respect democratia. Iar democratia, fie ca unora le place, altora nu, are regulile ei. Cat despre demisiile „in alb” ale lui Sorin Grindeanu si Liviu Dragnea, cerute de Raluca Turcan i numele PNL, nu am decat doua cuvinte: ete fleosc!
Apropo, demisii in negru, in gri, in violet or exista?
Autor: Adina Anghelescu-Stancu
Sursa: Lumea Justitiei