Cine îi trasează sarcini președintelui Klaus Iohannis, nu putem ști, pentru că ultima sa cerere făcută aliaților privind sporirea efectivelor la Marea Neagră nu putea fi făcută decât prin vocea motivată a NATO.
Mai mult, niciun aliat NATO nu se află în situația de conflict militar cu Rusia, prin urmare implicarea NATO prin persoane precum președintele Klaus Iohannis, reprezintă o o situație care vulnerabilizează România.
Nu este prima dată când Klaus Iohannis se află în treabă exprimându-se asupra unor chestiuni privind Rusia, poziții publice lipsite de substanță normelor diplomatice și instituționale.
Acțiunile incriminante ale Rusiei nu privesc România decât colateral, în aceeași măsură în care afectează toate componentele NATO iar țara noastră nu poate să se exprime decât prin Alianță, cu mandat precizat.
Prestațiile președintelui Klaus Iohannis sunt grav prejudiciante pentru calitatea României de membru al NATO, producând o fisură în Alianță, care poate fi speculată de terți, si o provocare cu efecte în construcția politicii externe românești și așa greu încercată.
Situația din Ucraina nu privește România în mod direct, iar statul român nu se poate exprima ca și cum ar fi implicat direct în conflictul ruso-ucrainean, asta în condițiile în care Președintele Klaus Iohannis nu a a primit un mandat de extindere a conflictului.
Raportat la situația geografică a zonei ostilităților militare ruso-ucraineane, trebuie precizat ca Alianța, prin statutul său stabilește abținerea statelor vecine de la implicarea în conflict, tocmai pentru a limita conflictele.
Președintele Klaus Iohannis avea, printre alte obligații punctuale, să stabilească prin Parlamentul României agenda cu ceea ce presupune consecințele conflictului ruso-ucrainean, o foaie de parcurs privind siguranța națională cu vecinii, Bulgaria și Ungaria prin NATO.
Nu e prima dată când Klaus Iohannis acționează după o agendă strict personală, arătând că nu reprezintă pe nimeni, însă expune grav România.
Autor: Ioan Vieru
Sursa: cotidianul.ro