Ca majoritatea românilor am urmărit cu interes ceremonia de investire a lui Donald Trump pentru funcția de președinte al SUA. Trebuie să recunosc că m-a impresionat, iar TVR a prezentat cel mai profesionist evenimentul. Prima impresie de la investitură a fost că asist la o altă față a Americii, cu mult diferită de era democratului „progresist” Barack Obama, pe care Trump a evitat să-l îmbrățișeze la investitură spre surprinderea audienției.
În ciuda manifestațiilor de protest anarhiste, cu tineri „drogați” îmbrăcați în negru spărgând vitrinele magazinelor și strigând isterizați că sunt democrați „progresiști”, majoritatea tăcută a americanilor a venit în număr impresionat pe esplanada Capitoliului să asiste la jurământul lui Trump. Am urmărit cu mare atenție sute de poze și cadre cu participanții și sincer nu prea am văzut printre ei, mai deloc, afro-americani și hispanici. Majoritatea covârșitoare a celor prezenți erau tipul fizionomic americanului WASP din clasa de mijloc.
Parcă asistam la o ceremonie de investire din anii 1950 a generalului Eisenhower, nu la una după opt ani de neo-liberalism democratic în care s-a impus discriminarea pozitivă. Am apreciat că Donald Trump înainte de a sosi la investitură a trecut pe la Biserică să se roage, fapt ce a dat un semnal clar lumii că nu e un adept al ateismului anarhist. De apreciat că majoritatea liderilor din echipa lui Trump au venit cu soțiile și copiii, iar fetele lui Trump și mai ales soția sa Melania au strălucit prin elegență și frumusețe. Melania era îmbrăcată ca și Jaqueline Kennedy mărind efectul unei întoarceri în era Americii tradiționale din anii 1960.
Începutul evenimentului a fost deschis tot de un preot ca să sublinieze schimbarea de optică în noua „eră Trump”, în care religia devine prioritară. Trump a sosit pe esplanadă cu o fizionomie foarte obosită, fapt remarcat de cei prezenți. Erau de vină emoțiile sau cina prelungită de cu o seară înainte în compania lui Dragnea și Grindeanu? La astfel de cine festive politicienii americani primesc bani mulți ca să accepte ca lideri din statele satelit să stea cu ei la masă. La noi în țară o astfel de abordare ar fi dus la arestarea lui Trump de către DNA pentru trafic de influență și luare de foloase necuvenite. O lege a lobby-ului politic ar trebui să se voteze și la noi pentru a clarifica finanțarea politicenilor. Situația nu se rezolvă cu tineri scoși în stradă de președinte. Donald Trump vizibil marcat de moment a depus jurământul pe două Biblii, nu pe Coran: pe cea a lui Lincoln și a mamei sale. El a rostit jurământul: „Eu, Donald Trump, jur solemn să îndeplinesc cu bună credință funcția de președinte al Statelor Unite și să fac tot ce îmi va sta în putere pentru a păstra, proteja și apăra Constituția Statelor Unite. Așa să-mi ajute Dumnezeu”. (…) „Cât de frumos scrie în Biblie: Iată acum ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună! Noi vom fi protejați de Dumnezeu. Timpul pentru vorbe goale a trecut. A venit timpul acțiunilor! Noi vom face America Mare! Dumnezeu să binecuvânteze America!”, a mai declarat Donald Trump în cadrul discursului său. Și de data aceasta Trump a încercat să se delimiteze de America „progresistă”, intolerantă și atee, care există fardată doar în filmele de la Hollywood.
În continuare ,discursul președintelui parcă e decupat dintr-unul naționalist al anilor 1930. Dacă un politician ar fi vorbit în parlament de „România românilor” și de puterea poporului în fața politicienilor și a țării în fața străinilor, ar fi fost etichetat imediat ca „legionar”, naționalist sau fascist. În schimb, Trump a putut vorbi liber despre o Americă a americanilor în care corporațiile globale să se reîntoarcă acasă pentru a da de lucru muncitorilor americani.
Analizând discursul lui Trump, acesta seamănă cu cel a lui Roosevelt după depresia economică, când a impus măsurile „New Deal”. Trump a subliniat că „20 ianuarie 2017 va rămâne ca ziua cand oamenii au reluat controlul asupra țării lor din nou. Am apărat granitele altor tari, dar am refuzat sa le aparam pe ale noastre, am cheltuit trilioane pe apararea lor în vreme ce noi ne ruinam. Am imbogatit alte tari, dar a noastra a saracit. De azi, doar America va fi prima. Fiecare decizie va fi luata pentru a fi in avantajul muncitorilor americani. Voi lupta pentru voi. Vom cauta prietenia tuturor tarilor lumii. Nu vrem sa ne impunem modul de viata nimanui, ci sa il facem să strălucească. Vom uni lumea civilizata împotriva terorismului islamist. Ne vom redescoperi loialitatea fata de noi. Cand îți deschizi inima, nu e loc de prejudecati. Dumnezeu să vă binecuvânteze. America va fi mare din nou.” De remarcat că după ce SUA lui Obama a introdus politica aproape teroristă a „corectitudinii politice”, Trump anunță o eră nouă că ”nu vrem să ne impunem modul de viață nimănui”. Astfel America va respecta, în sensul spiritului egalității, popoare și țări. Trump spune că va căuta „prietenia tuturor țărilor”, deci și a lui Putin, dar va fi necruțător cu islamul terorist, ca un „cruciat” am adăuga noi? Până la urmă Trump vrea o Americă normală, bazată pe tradiție, familie și „visul american”, cu „inima deschisă”, fără prejudecățiile democraților progresiști și neo-marxiști care au impus modelul de tip bolșevic al „corectitudinii politice”, care astăzi e susținut de anarhiștii plătiți de fundații transnaționale ca să spargă vitrine și să facă scandal pe străzi. Investitura lui Trump mă face optimist.
Am observat o Americă care vrea să se lepede de o politică globalistă falimentară și intolerantă, o țară ce vrea colaborare reciprocă și egală cu statele lumii, fără să impună lumii modelul fardat de la Hollywood. A fost un discurs naționalist al lui Trump, cu accente izolaționiste, care propune o reîntoarcere la valorile interne pentru o refacere morală și identitară a statului și poporului american, atât de mulți ani aflat sub jugul subțire și egoist al unei elite globaliste și transnaționale subțiri. După amiază la prânz, am putut observa la masă un Trump gânditor și extrem de meditativ, care făcea eforturi să asculte vorbitorii. Cred că se gândea la înjuriile transmise public de rivalul său la forumul de la Davos, care nu a putut înțelege și accepta înfrângerea pupilei sale Hillary Clinton, după ce a investit sute de milioane de dolari în campania ei?
Autor: Ionuț Țene
Sursa: Ziarul Națiunea