Printre marii investitori circula o vorba, “cumpara doar cand vezi sange curgand pe strada”, atribuita baronului Philippe de Rothschild. Si pe cat suna de violent, pe atat se dovedeste de adevarata.
Iata cativa super miliardari care si-au sporit averea, in timp ce toti ceilalti se bateau cu masurile de austeritate.
Warren Buffett
In octombrie 2008, Warren Buffett a publicat un articol de opinie in New York Times, in care spunea ca este pregatit sa cumpere actiuni in ciuda crizei creditelor.
Crezul lui: “teme-te cand ceilalti sunt lacomi si fii lacom cand ceilalti se tem”.
Asa s-a facut ca, in plina criza a creditelor, Buffett cumpara actiuni preferentiale de 5 miliarde de dolari, in cadrul Goldman Sachs.
De pe urma acestora, Buffett a castigat 500 de milioane de dolari anual. In urma cu doua saptamani, banca a cerut permisiunea Federal Reserve pentru a-si rascumpara actiunile.
Dupa Goldman Sachs, a luat la tinta General Electric, de unde a cumparat actiuni preferentiale in valoare de 3 miliarde de dolari.
Cand Swiss Re si Dow Chemical au dat semnalul pe piata ca ar avea nevoie de lichiditati, Buffett a achizitionat actiuni preferentiale convertibile, platind cateva miliarde de dolari.
John Paulson
Unul dintre cei mai importanti manageri de pe Wall Street a devenit celebru in timpul crizei creditelor, dupa ce a pariat impotriva pietei imobiliare americane.
Acest pariu i-a adus un castig de 2,5 miliarde de dolari, in timpul crizei.
In 2009, a investit cateva miliarde in actiuni Bank of America si cateva sute de milioane in participatii la Goldman Sachs.
Nu a ignorat nici Citigroup, JPMorgan Chase si alte cateva institutii financiare, in cadrul carora a cumparat actiuni.
Ben Bernanke
Desi nu poate fi luat in considerare ca un investitor individual, Bernanke s-a afirmat la carma Federal Reserve, intr-o perioada vitala pentru institutie.
Actiunile Fed au avut ca scop protejarea sistemelor financiare globale si in cele din urma s-au dovedit a fi de succes.
Federal Reserve a inregistrat un profit fara precedent anul trecut: 81,7 miliarde dolari (57,5 miliarde de euro), in principal datorita investitiilor pentru a ajuta economia si bancile sa infrunte criza financiara 2007-2009.
Carl Icahn
Carl Icahn este un alt investitor legendar. Expertiza sa consta in achizitionarea companiilor si firmelor de jocuri de noroc.
S-a specializat inca inainte de criza, cumparand trei astfel de companii din Las Vegas, atunci cand au intampinat greutati financiare.
Imediat ce conditiile din industrie s-au imbunatatit, in 2007, Icahn le-a vandut cu 1,3 miliarde de dolari, asigurandu-si un profit considerabil.
In timpul crizei, a reusit achizitionarea proprietatii Fontainbleau din Las Vegas cu 155 milioane de dolari, un pret ce insemna 4% din costurile de constructie.
Desi proprietatea nu este inca finalizata, este foarte probabil ca in cativa ani Icahn sa o poata vinde la un pret de cateva ori mai mare decat investitia originala, potrivit Investopedia.
Andrei Ciltaru