Cotidianul Timpul de la Chișinău anunță că Maia Sandu ar fi cerut Unirea cu România, iar într-un final, Bucureștiul ar fi convins Comisia Europeană că revenirea Moldovei la Patria Mamă este „unica soluție pentru securizarea graniței UE în sud-estul Europei.”
Conform sursei citate, președintele de la Chișinău ar fi cerut la București „deoarece aceasta se află într-o situație imposibilă. Inițial, Klaus Iohannis a refuzat cererea președintelui Republicii Moldova, însă în urma escaladării conflictului din Ucraina și vizitelor fulger ale liderilor UE la Chișinău și-a schimbat opinia”, notează Timpul.
Ziariștii de peste Prut afirmă că UE a înțeles că „nu poate finanța la veșnicie un stat fantomă fără perspective de redresare economică și supus influențelor nocive ale Federației Ruse”.
De asemenea, ei notează că este „o oportunitate unică pentru cele două state românești separate de ocupația sovietică, în urma pactului Ribentrop-Molotov.” În sprijinul afirmațiilor lor, jurnaliștii de la Timpul afirmă că „Maia Sandu l-a primit oficial pe șeful Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig”. Pe plan politic, partidele de la București au debarcat la Chișinău, scrie Timpul.
„Partidul Social Democrat a debarcat la Chișinău pentru a-și crea propria platformă politică în Republica Moldova. Fostul partid al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc a fost rebotezat în Partidul Social Democrat European. Liderul PSD de la București a discutat și cu primarul Chișinăului, Ion Ceban, cunoscut ca un apropiat al lui Marcel Ciolacu.
La fel, USR pregătește transformarea partidului PAS în USR-ul de peste Prut. Deputatul unionist, Lilian Carp, s-a înscris în partidul Uniunea Salvați România.
Alianța pentru Unirea Românilor are deja o platformă politică cu același nume, care a și candidat la ultimele alegeri parlamentare. AUR are cinci parlamentari originari din Republica Moldova”, a notat Adrian Popa.
Concluzia: Maia Sandu are acceptul verbal al Bruxelles-ului pentru a demara procedurile pentru a reunifica Republica Moldova cu România.
Recent, un studiu realizat peste Prut arată că procentul persoanelor care ar vota pentru Unirea cu România a ajuns la 42%, record în ultimii 20 de ani. Cifra poate fi mult mai mare, dat fiind faptul că în sondaj nu au fost luați în calcul moldovenii care locuiesc în diaspora și-n România.
Autor: Radu Ursan
Sursa: r3media.ro