Niciodată Sfântul Scaun nu a stat prost cu informaţiile şi nici n-a fost vioara a doua, a treia şi sunt convins că era la curent sau chiar a promovat noua strategie post-criză, fiindcă fostul papă Benedict a tot vorbit de cumpătare şi a vituperat lăcomia bogaţilor şi lipsa de morală.
Pe scurt, banii de aur au fost înlocuiţi cu poliţe care să circule în locul lor şi s-au generalizat ca bani de hârtie în economiile moderne. Lăcomia depozitarilor de bani adevăraţi a dus la tipărirea de bani falşi, autentificaţi în mod fraudulos de rezervele bancare ale marilor puteri. Răul s-a extins, “tăcerea” a fost cumpărată cu libertatea băncilor centrale a tuturor statelor civilizate de a tipări bani care pe moment plătesc salarii şi pensii, datorii interne, dar care produc şi măresc inflaţia. S-a creat un ciclu de circulaţie a banilor cu acoperire în aur, valori şi mărfuri, bine controlat, care dirija averile în proprietatea oligarhiei financiare şi a clienţilor lor de bază. Dar şi dublura acestuia, marele circuit al banilor fără acoperire care genera inflaţie, îndatora pe cei mulţi, ducea la sărăcirea producătorilor de valori şi servicii şi care se termina cu câte o criză mondială. Cine a uitat, datoria publică uriaşă a statelor provine din bani tipăriţi ca să ascundă hoţiile şi să dea satisfacţei promisiunilor populiste.
Reluarea ciclurilor se făcea prin război, care rupe conexiunea cu ciclul anterior, face marile furturi uitate, trecute de propagandă în spinarea celor împotriva cărora au fost ţintele războiului – ţapii ispăşitori evrei, ţigani, irakieni, talibani, terorişti musulmani etc.
Remotivarea pentru muncă se face cu perfuzii de sentimente patriotice puse în fabrici de armament, avioane, nave de luptă, rachete, logistică pentru război cu locuri de muncă în plus dar şi cu profituri noi patronilor. De la finele ultimului Război Mondial până la criza economică actuală s-a produs o acumulare a averilor de 3 – 10 ori mai mare decât PIB-urile (produse interne brute) economiilor naţionale. Bogaţii au devenit atât de bogaţi încât valoarea reală a economiei care produce a devenit incapabilă să le mai ascundă rapacitatea şi luxul nemăsurat materializat în averile lor acumulate în depozite bancare.
În Europa, singurele ţări în care PIB-ul depăşeşte depunerile din bănci sunt România şi Bulgaria, dar nu din pricină că bogaţii lor ar fi morali, ci fiindcă acumularea bancară a avut un ciclu prea scurt în cazul lor şi fiindcă multe conturi ale îmogăţiţilor prin fraudă au fost „externalizate” în paradisuri fiscale ca Cipru, Elveţia, Luxembrug tocmai pentru a le ascunde de controlul intern.
În Cipru, PIB-ul este de 8 ori mai mic decât depozitele bancare, motiv pentru care a şi început naţionalizarea mascată a acestora spre a încerca reglarea deficitul economic. O soluţie deja imposibilă cu discrepanţa dintre PIB şi acumularea canceroasă a banilor, dar Cipru e un poligon de experimentare a reacţiilor tuturor din care se trag concluzii…
Nici Germania nu este într-o situaţie strălucită, PIB-ul fiind de cca 3 ori mai mic decât depozitele bancare, Franţa impune impozite de 50 – 60% pe averile bogaţilor, Anglia şi Spania pun biruri mai mari pe averi ş.a.m.d. Va fi un război economic crâncen, pentru că războaiele clasice nu mai rentează şi nu mai au suportul populaţiei. Având bănci la noi, este sigur că cei la butoanele UE ne vor exporta cât pot deficitele şi ne vor controla prin împrumuturi, aşa cum au început sub regimul Băsescu. Criza actuală a relevat că interesele economice şi finaciare sunt deasupra principiilor şi valorilor democraţiei, că afaceriştii mari din PPE vor încerca să controleze instituţiile statului român pentru a-şi proteja afacerile uriaşe de aici. Ca şi SUA, fiindcă fostul amabsador Gitenstein nu va sta de pomană la cârma Fondului Proprietatea. Iar Băsescu şi jocurile lui sunt doar o “pleaşcă” – perdeaua din interesele lui de a scăpa de puşcărie, după care se ascunde jocul mortal al marilor rechini. Atenţie mărită!
autor: Ioan Crişan
sursa: rogrup.net