Site icon gandeste.org

Încă o bomboană pe coliva democrației

În prima săptămână din iunie s-au produs câteva evenimente notabile.

Mărfarul cu liberali a schimbat dintr-o dată direcția ca la Vințu de Jos, îndreptându-se brusc spre halta Cîțu. Putem bănui cine a fost acarul care a umblat la macaz. După ce, până cu o zi înainte, îi juraseră credință liderului lor, sicofanții cu măști în culoarea partidului au făcut stânga împrejur și l-au luat în brațe pe Cîțu. Mari liberali, mari caractere. Șică Mandolină a rămas pe peronul politicii cu ochii-n soare și batista fluturând.

Ministrul Sănătății a recunoscut să angajamentul Guvernului, ca până la 1 iunie să fie vaccinați 5 milioane de români, a fost ratat.

Sectorul 1 din București a fost sufocat de gunoaie, după ce primăria condusă de Clotilde Armand a refuzat să plătească serviciile prestate. Comportamentul acestui personaj frizează patologicul. Trebuie să ai un mare tupeu sau o misiune prea importantă, ca să te duci într-o țară străină, să te dai în stambă în fel și chip, cu o aroganță incredibilă și să-ți bați joc în ultimul hal de cetățenii acelei țări. Pe de altă parte, însă, această batjocură este cea mai corectă pedeapsă pentru prostia celor care au votat acest personaj întru-totul detestabil.

Câmpul tactic îl ține pe mai departe prizonier pe Dragnea, în pofida dreptului său de a fi eliberat condiționat. Ignorând recomandările comisiei din penitenciar, un judecător a constatat din scaun că Dragnea nu s-a reeducat destul. Așa scria, probabil, în plicul galben. Ura față de fostul lider PSD este egalată doar de spaima unora ca acesta să redevină liber. Când o pedeapsă i se apropie de sfârșit, un alt dosar penal îi este gata pregătit. Scopul evident este lichidarea fizică a lui Dragnea, conform preceptului nazist că adversarii politici nu trebuie învinși, ci distruși.

Și tot săptămâna trecută săracu’ Ciolacu a avut o revelație: și-a adus aminte că, ani în șir, Iohannis, acompaniat de țambalagiul său Rareș Bogdan, i-a jignit în fel și chip pe pesediști. Drept pentru care, abia acum, el afirmă țanțoș că nu-l iartă și nu stă de vorbă cu el (ca și cum Iohannis l-ar băga în seamă) „până nu iese public și își cere scuze pentru ciuma roșie”. Săracu’ Ciolacu!…

SRI citește orice card de sănătate

Cireașa pe tortul săptămânii – de fapt, o mică bomboană pe coliva democrației – au reprezentat-o declarațiile făcute de fostul președinte al CNAS, Lucian Duță, la un post de televiziune și, apoi, mai detaliat, într-un interviu acordat lui Cornel Nistorescu în emisiunea „Tu ce zici?”, de miercurea trecută. Dacă am fi cu adevărat un stat de drept democratic, acele declarații ar fi suficiente pentru începerea unuia dintre cele mai spectaculoase dosare penale din ultimii 30 de ani. Sunt implicate autorități americane, firme, ambasade și ambasadori, miniștri, Big Pharma, SRI și guvernul României, inclusiv președintele care a condus țara până spre demența de acum.

Mizeria securistă devoalată de acele declarații are două componente.

Prima constă în faptul că SRI a forțat CNAS să-i predea întreaga bază de date a tuturor cetățenilor care dețin card de sănătate. George Maior și generalii Florian Coldea și Gabriel Stătescu, fostul director IT în SRI, care a coordonat în mod direct proiectele de la CNAS, l-au chemat pe Duță la sediul SRI unde i-au explicat că „necesitatea unificării bazelor de date este un deziderat foarte exact și foarte dorit de SRI pentru a face un așa-zis sistem ^Big Brother^. Iar sistemul ^Big Brother^ de monitorizare a populației nu se putea face niciodată în absența sistemului informatic de la CNAS. Practic, ei (SRI- n.n.) au transplatat și au replicat acest sistem în mod ilegal și l-au folosit la un moment dat”, afirmă fostul președinte al CNAS.

În subsidiar, o întrebare pur retorică se referă la caracterul lui Duță, care, în vremea când era pe cai mari, probabil chiar se mândrea că este acceptat în cupola securistă a regimului Băsescu-Petrov. Acum a ajuns la ananghie, în prima instanță a primit o condamnare la 6 ani și crede că, dând din gușă, va căpăta imaginea de victimă a celor cărora cândva le-a fost slugă. Pentru că asta a fost Lucian Duță – o slugă. Ca președinte al CNAS nu avea absolut nici un drept să comunice cuiva datele personale ale asiguraților, din banii privați ai cărora bugetul anual al CNAS atinge 4 miliarde euro. Cea mai gravă infracțiune comisă de Duță este violarea acestor date personale și nu aceea pentru care a fost condamnat la prima instanță.

Duță, asemenea atâtor altora, s-a gudurat pe lângă noua securitate crezând că va fi protejat, punând la cheremul securiștilor zona cea mai sensibilă a vieții private a oamenilor – cea a sănătății. „Ce se întâmplă cu un cetățean care, nefiind convenabil sistemului, la un moment dat este șantajat cu: ^domnule, tu ești nebun!^”, se întreabă acum Duță. Se putea întreba atunci, pe loc, și, răspunzându-și, trebuia să le pună lui Maior, Coldea și Stătescu cheile de la birou pe masă și să-și dea demisia, refuzând să fie complice la o grosolănie securistă de tip bolșevic, cu urmări incalculabile asupra democrației și libertăților cetățenești. O minimă morală îl obliga la acest gest. Cu atât mai mult cu cât, spune el tot acum, serviciile speciale – SIE, „Doi și-un Sfert”, Armată, sistemul de justiție – nu erau de acord să dea SRI datele personale ale propriilor angajați.

Un ministru pentru un singur proiect

A doua componentă a acestei tărășenii murdare este una la fel de gravă și cu tentacule care ajung la grobianul ministru al fondurilor europene, Cristian Ghinea.Acesta a mai fost ministru, tot la fonduri europene, între aprilie și octombrie 2016, în Guvernarea comică a lui Cioloș. I s-a spus atunci „ministrul Zero”, având în vedere precaritatea absorbției de fonduri europene din perioada mandatului său.

Porecla este cam nedreaptă, întrucât, sub conducerea lui Ghinea, Ministerul Fondurilor Europene a aprobat, totuși un proiect, unul singur!, și anume pentru SRI.

Totul a pornit de la nevoia SRI de gestiona uriașa bază de date pe care o avea la dispoziție – inclusiv cea preluată de la CNAS prin complicitatea fostului președinte Lucian Duță. Aceste date trebuia asamblate. Sistemul „Big Brother” putea să funcționeze doar dacă exista o structură cibernetică specială, un fel de motor de căutare, care trebuia cumpărat din import pe bani grei. SRI a cerut și a obținut finanțare din fonduri europene, cu aprobarea lui Ghinea, ministru în guvernul Cioloș. Câteva zeci de milioane de euro, în loc să meargă la școli care au wc în fundul curții (refrenul e cunoscut…) s-au topit în sisteme securistice de supraveghere a cetățenilor.

Proiectul se cheamă „SII ANALYTICS – Sistemul informatic de integrare și valorificare operațională și analitică a volumelor mari de date” și a fost depus de SRI la Ministerul Fondurilor Europene prin UM 0929 București, în calitate de beneficiar al finanțării nerambursabile. Potrivit unui comunicat al SRI din august 2016, „valoarea proiectului este estimată la 142,071 milioane de lei, reprezentând aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finanțare din fonduri externe nerambursabile”. Prin regulile stricte ale programelor operaționale, Comisia Europeană nu finanțează serviciile secrete. Tertipul pe care guvernul Cioloș l-a folosit ca să obțină acești bani a fost să declare la Bruxelles că proiectul va fi utilizat de Guvern în contextul politicii de digitalizare propmovate de UE. Ceea ce a fost o minciună. Proiectul n-a ajuns niciodată sub monitorizarea Guvernului, ci a rămas la SRI.

Detalii despre acest proiect de inspirație bolșevică se pot găsi pe https://www.juridice.ro/460184/critici-la-adresa-proiectului-sii-analytics.html.

Cea mai notabilă realizare a lui Ghinea din primul său mandat de ministru a fost această aprobare ilegală din fondul operațional aflat în subordinea MFE – și mințind Comisia Europeană – a unui proiect cu dedicație pentru SRI, folosit pentru supravegherea neconstituțională a cetățenilor.

Acum se explică de ce un asemenea personaj gulgutier a mai fost chemat încă o dată în fruntea aceluiași minister. Probabil mai are pe masă alte proiecte similare de aprobat

Autor: Octavian Stireanu

Sursa: cotidianul.ro

Exit mobile version