Site icon gandeste.org

În ritmul in care merge DNA, va ajunge să aresteze moaștele Sfintei Paraschiva pentru înșelăciune?!

Trei preoti ortodocsi din Moldova au fost retinuti de DNA Iasi si propusi pentru arestare preventiva de 30 de zile pe motiv ca au incercat sa santajeze o persoana din conducerea BOR, se arata intr-un comunicat DNA remis publicitatii pe data de 15 iunie.



Cei trei preoti ar fi “amenințat o persoană din conducerea Bisericii Ortodoxe, cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru aceasta din urmă, în scopul de a dobândi, în mod injust, atât un folos patrimonial cât și unul nepatrimonial, respectiv nominalizarea sa pentru un post de episcop vicar”, se mai mentioneaza in comunicat.

Daca asta e starea de fapt, actiunile celor trei preoti ortodocsi sunt josnice. Dar pe cat de josnice sunt, astfel de fapte nu sunt de competenta DNA.

Santajul este de competenta DNA numai in cazul in care acesta are legatura cu alte fapte ce sunt de coruptie sau asimilate acesteia.

Fara partea de coruptie, santajul simplu este de competenta parchetului obisnuit.

DNA, insa, in loc sa se fi ocupat de “marii corupti” – pentru ca dupa lege ei de acestia trebuie sa se ocupe – au ajuns acum sa se ocupe de niste popi.

O alta faza tare din comunicat este ca “in cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție”, adica DGA.

DGA, conform legii, are atributii in identificarea actelor de coruptie ale functionarilor din Ministerul de Interne. Ce treaba are DGA cu targuielile dintre preoti?

In ritmul in care merg eu zic sa nu fiti surprinsi daca veti citi intr-o zi ca DNA a arestat moastele Sfintei Paraschiva de la Iasi pentru inselaciune.

Pai nu merg oamenii acolo sa se roage, nu lasa ei un ban si nu pun o intentie de rugaciune in speranta ca vor fi ascultati? Evident ca o fac. Deseori, insa, rugaciunile nu le sunt ascultate.

La cum interpreteaza legea vasnicii procurori DNA, usor pot spune ca si intr-un astfel de caz sunt indeplinite elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune. Pe cale de consecinta, vor retine moastele si le vor propune pentru arestarea de 30 de zile, pe motiv ca lasarea acestora in libertate ar afecta ordinea publica iar oamenii nu ar mai avea incredere in justitie.

Articolul 244
Înşelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Ce ziceti, se califica moastele la o asemenea infractiune?
Autor: Chris Terhes
Sursa: Chris Terhes

Exit mobile version