Site icon gandeste.org

Guy Mettan: Nașterea unei noi ordini financiare mondiale

Războiul din Ucraina a precipitat schimbarea lumii către Asia și Sudul Global. Din februarie 2022, evenimentele s-au grăbit, atât din punct de vedere politic, cât și economic: creșterea acordurilor comerciale în monede naționale, plan de pace între Arabia Saudită și Iran sub egida Chinei, multiplicarea cererilor de aderare la B.R.I.C.S, proiect valutar comun între Argentina și Brazilia etc. Dezbaterea furnizează, atât în ​​Vest, cât și în Asia și în Sudul global, dacă aceasta este doar o sfârâială banală în tigaie sau, dimpotrivă, este faza inițială a unei mișcări profunde și ireversibile.

În aprilie anul trecut, doi mandarini din lumea economică americană au intervenit în cel mai prestigios organ al Imperiului Anglo-Saxon, Foreign Affairs, pentru a afirma că hegemonia dolarului și supremația instituțiilor Bretton Woods, FMI și Banca Mondială, susținute de dominația absolută a armelor nord-americane și a cheltuielilor militare nu au fost în niciun fel amenințate. „Mergeți mai departe, nu este nimic de văzut!”, i-au sfătuit cu aroganță pe cei îngrijorați și pe critici, nu mâine Statele Unite își vor pierde conducerea financiară, monetară și militară.

În aceeași lună, alți economiști la fel de pricepuți, precum Radhika Desai și Michael Hudson (în cel mai recent Geo Economical Report) sau analistul vedetă al Credit Suisse Zoltan Pozsar (zece zile înainte de prăbușirea băncii), au preluat condeiul în ziare bine argumentate care spun că China încerca nu fără succes să „sparge colonialismul financiar occidental” și că asistăm la „nașterea unei noi ordini financiare mondiale”. Nimic mai puțin ! Cine are dreptate? Ambele părți, de fapt.

Cu siguranță, nimic nu este mai imprevizibil decât viitorul, dar experiența arată că un fenomen, odată devenit manifest, nu mai poate fi negat sau respins. Apariția sa ca eveniment istoric major este doar o chestiune de timp, dar ambele nu reușesc să gândească în termeni de timp, durată. Primii, observând că a fost nevoie de zeci de ani pentru a instala dominația lirei sterline sau a dolarului, cred că moneda americană este făcută să domnească secolele viitoare, în timp ce cei din urmă, grăbiți să pună capăt acestei dominații, văd că va dispărea mâine. Cu toate acestea, în această luptă, dolarul nu este singura problemă.

Voința politică, acum decisivă, dar și mijloacele de plată (Western Swift sau C.I.P.S. chinez), dezvoltarea industrială, accesul la energie și resurse naturale, sau gestionarea datoriilor sunt toate factori decisivi. Luați cazul datoriilor. Până acum, creditorii internaționali, în principal instituții bancare private occidentale, au reușit întotdeauna, grație F.M.I. și condițiilor sale de austeritate, să facă țările îndatorate din Sud să plătească povara cărora le refuză sistematic reducerile. Dar aceștia, precum Ghana recent, sunt, de asemenea, în mare parte îndatorati față de China, care este dispusă să facă reduceri, dar cu condiția ca băncile și instituțiile occidentale să facă același lucru, ceea ce practic nu s-a întâmplat niciodată.

Din 1945, Grecia a aflat acest lucru pe cheltuiala sa în 2015.

Concluzie; Occidentul nu mai are monopol asupra gestionării datoriilor (și a profiturilor sale uriașe). Prin urmare, acest mic exemplu ar trebui să ne facă mai modești; pe termen lung, o nouă ordine financiară multipolară este într-adevăr în curs de apariție.

Autor: Guy Mettan, Jurnalist, Elveția

sursa: art-emis.ro

Exit mobile version