Foarte mulți investitori în acțiuni la Bursă au sperat într-o evoluție fulminantă a acțiunilor H2O (Hidroelectrica) după listare. De aici și supra – subscrierea de peste 3 ori a tranșei (de 15% din total) dedicate investitorilor de retail.
Vestea nu prea bună pentru speculatori este că prețul stabil de tranzacționare a acțiunilor H2O a fost de 110 lei, ceea ce a însemnat un câștig bunicel, de 10%, dar nu așa cum se aștepta. De altfel, volumul tranzacțiilor a fost sub așteptări – cca 750 de milioane lei în prima zi și cca 220 de milioane lei în ziua a doua. Este destul de clar azi că cei care au cumpărat mult au, de fapt, intenția de a păstra acțiunile H2O ca parte consistentă a portofoliului. Deci, este o investiție de portofoliu, pe termen lung, iar nu speculatorie. Nu îi deplâng pe speculatori, dar mă întreb ce efect are această aparent mică fluiditate a tranzacțiilor pentru fondurile de pensii, care au cumpărat pachete mari de acțiuni H2O.
Vestea proastă este că, pe tranșa investitorilor instituționali, au luat poziții serioase BlackRock, Goldman Sachs și alți rechini ai Wall Street – ului, care vor face ceea ce știu ei foarte bine, adică vor lua în captivitate compania la care investesc și, dată fiind poziția strategică a Hidroelectrica în sistemul energetic național și în furnizarea de energie către populație, vor acapara progresiv o mare halcă din economia națională. Evident, odată pus capul de pod la Hidroelectrica, BlackRock va continua, va atrage și celelalte giga-fonduri și va aduce și mai multă „financializare” economiei. Goldman Sachs, deja, era cu pontoanele pregătite de când a dobândit un administrator de fonduri de pensii pilon II.
Vestea cea mai proastă este că, după ce Fondul Proprietatea va distribui ca dividende 79% din prețul dobândit pe acțiunile H2O (cca 8 miliarde de lei), va rămâne cu un portofoliu compus din companii medii sau minore, unele dintre ele fiind în diverse stadii de insolvență. Valoarea capitalizării bursiere a Fondului Proprietatea se va fi redus cu două treimi sau mai puțin. Cum fondurile „private” de pensii (Pilon II) dețin cam 30% din FP, este clar că și valoarea acestei dețineri se va reduce corespunzător. Dacă nu v-ați dat seama încă – și valoarea pensiei noastre „private” va fi afectată în mod corespunzător.
În fine, ca să nu ziceți că nu bag bățul prin gard – dividendele de 8 miliarde de lei presupun constatarea unui profit pe măsură, precum și impozite pe măsură. Să vedem dacă acest profit va fi înghițit de pierderi din anii anteriori, de costuri cu consultanța, de reducerea capitalului prin restituirea parțială a aportului (notă: asta presupune că NU sunt pierderi la FP, dar dacă se coafează bine contabilitatea, sumele atribuite acționarilor ar fi în totalitate scutite de impozit). Sau alte tehnici minunate de optimizare fiscală …
Vedeți? De aia nu e bine să ratezi șansa unui profit rapid și excepțional…
Autor: Gheorghe Piperea