Derularea conflictului ruso-ucrainian evidenţiază că e vremea să fie rezolvat definitiv şi diferendul transnistrean. Există două modalităţi – federalizarea Moldovei sau secesiunea Transnistriei.
Federalizarea Moldovei exclude o viitoare unire cu România.
O unire cu Moldova e posibilă doar dacă majoritatea cetăţenilor moldoveni o doreşte şi doar dacă li se acordă în prealabil Transnistriei şi Regiunii Autonomă Găgăuze dreptul la secesiune. Majoritatea locuitorilor acestor regiuni au precizat că nu doresc unirea Moldovei cu România.
România se poate uni cu Moldova doar dacă impune trupelor străine să părăsească ţara, declară că aprobă secesiunea Transnistriei şi a Regiunii Autonomă Găgăuze şi convinge conducerea Moldovei să accepte aceste secesiuni.
Încercarea de a realiza unirea Moldovei cu România fără a acorda în prealabil acestor două regiuni dreptul la secesiune va conduce foarte probabil la o intervenţie militară (în opinia mea justificată) a Rusiei şi în Moldova.
Restul Bugeacului, aflat acum în componenţa Ucrainei, nu poate fi revendicat, acesta fiind locuit în proporţie covârşitoare de populaţie rusofonă.
Bucovina de Nord poate fi eventual obţinută doar dacă Rusia e de acord cu dezmembrarea vestului Ucrainei (a teritoriilor care au aparţinut Imperiului Austriac). Situaţia e similară în cazul Ţinutului Herţa. Dacă, foarte probabil, Rusia nu va acţiona în acest sens, unirea cu România ar fi posibilă doar în urma unui referendum organizat în regiunile respective cu aprobarea conducerii Ucrainei. Cei care îşi doresc un astfel de referendum, al cărui rezultat este incert, ar trebui însă să se întrebe dacă ar fi de acord şi cu un referendum referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc.
Lecţia dată de Rusia Ucrainei demonstrează că pacea durabilă a României cu vecinii din est şi nord nu va fi posibilă decât în aceste condiţii.
Cetăţenii care sunt de acord cu acest mesaj sunt invitaţi să îl distribuie.
Autor: Gheorghe Cionoiu