4 decembrie 2023
Geneva – Israelul și-a extins interdicția totală de a intra în zone mari din Fâșia Gaza, ca parte a genocidului său în curs, luat începând cu 7 octombrie, a declarat luni „Euro-Med Human Rights Monitor” într-o declarație care subliniază folosirea înfometării de către Israel ca armă, împotriva civililor palestinieni.
Armata israeliană plănuise să oprească în mare parte guvernoratul central al Fâșiei Gaza din zonele sudice ale Fâșiei în ultimele 48 de ore, impunând restricții privind circulația și limitând furnizarea de ajutor umanitar, cum ar fi hrana și apa potabilă. Deși este permis în Fâșia Gaza în cantități mici, suporturile umanitare în ultimele două zile au fost limitate aproape în întregime la Guvernoratul Rafah din extremul sud al Fâșiei. Aceste provizii au inclus distribuții rare de ajutor, mai ales apă și făină. Ajutorul umanitar acordat guvernoratului vecin Khan Yunis a fost însă oprit din cauza atacurilor severe ale Israelului.
De când Israelul și-a reluat atacurile asupra Fâșiei Gaza vinerea trecută, după un armistițiu umanitar temporar de o săptămână, proviziile umanitare au fost complet împiedicate să intre în Gaza și zonele sale de nord, care au fost izolate de armata israeliană de mai bine de o lună, ca parte. a incursiunilor sale terestre.
Potrivit „Euro-Med Monitor”, Israelul și-a extins restricțiile privind ajutorul umanitar pentru a cuprinde peste 65% din suprafața totală a Fâșiei Gaza. Ordinele israelienilor de a evacua aproximativ 20% din orașul Khan Yunis, care găzduiește peste 110.000 de oameni, precum și 21 de centre de adăposturi care găzduiesc aproximativ 50.000 de persoane strămutate, dintre care marea majoritate au fost deja strămutate recent din Gaza de nord. atacul asupra Fâșiei – sunt, de asemenea, un motiv de îngrijorare profundă, a declarat „Euro-Med Monitor”.
Odată cu ordinele de evacuare forțată și incursiunile tot mai mari în guvernoratul Khan Yunis, organizația cu sediul la Geneva a avertizat că Israelul și va extinde în curând interdicția de intrare a proviziilor umanitare și mai mult ca parte a planului său de a strămuta forțat oamenii din Gaza.
Israelul și-a folosit campania de înfometare ca un instrument de subjugare încă de la începutul genocidului în curs de desfășurare în Fâșia Gaza. Această campanie include bombardarea și distrugerea brutăriilor, fabricilor, magazinelor de alimente, stațiilor de apă și rezervoarelor, pe lângă întreruperea tuturor proviziilor alimentare.
De la începutul genocidului, Israelul a impus o închidere completă a Fâșiei Gaza, oprind livrarea tuturor aprovizionării cu alimente, apă, electricitate și combustibil. Israel a interzis inițial serviciile de ajutor umanitar pentru palestinieni în părțile de nord ale orașului Gaza și zonele înconjurătoare, iar ulterior a lărgit domeniul de aplicare a acestei interdicții, profitând de pasivitatea grupurilor internaționale și umanitare.
„Euro-Med Human Rights Monitor” a subliniat că că, în calitate de putere ocupantă din Gaza, Israelului îi este interzis să folosească foametea și să întrerupă aprovizionarea umanitară ca instrument de război și că dreptul internațional umanitar îi cere să protejeze și să răspundă nevoilor oamenilor care trăiesc. Acolo.
Grupul pentru drepturile omului a cerut o acțiune internațională rapidă pentru a impune o încetare a focului în Fâșia Gaza și pentru a opri situația să degenereze și mai mult permițând tuturor rezidenților acces echitabil și nerestricționat la provizii de bază și de ajutor, adică, prin asigurarea că combustibil, alimente, apă, provizii medicale și alte produse de necesitate sunt disponibile cu ușurință.
Ca parte a genocidului său din Gaza, Israelul își intensifică acțiunile împotriva școlilor care adăpostesc persoane strămutate[1]
6 decembrie 2023
Geneva – Escaladarea atacurilor Israelului asupra școlilor conduse de U.N.R.W.A. care găzduiesc persoane strămutate în diferite zone ale Fâșiei Gaza a fost condamnată ferm de „Monitorul Euro-Med” pentru Drepturile Omului într-o declarație publicată. miercuri. Echipa „Euro-Med Monitor” a monitorizat atacurile intense aeriene și artilerie ale Israelului asupra a cel puțin cinci școli conduse de „United Nations Relief and Works Agency” (U.N.R.W.A.) în ultimele 24 de ore. Aceste atacuri au cauzat sute de victime și reprezintă o încălcare gravă a imunității legale de care ar trebui să se bucure facilitățile O.N.U.
Atacurile de aseară și de azi dimineață au vizat școala Palestina condusă de U.N.R.W.A. din tabăra Jabalia din nordul Fâșiei Gaza; Școala Al-Falah din cartierul Al-Zaytoun, situată în sudul orașului Gaza; Școala Salah Al-Din din cartierul Al-Ramali, situat în nordul Gazei; și o altă școală în zona Bani Suhaila din Khan Younes. Alte zeci de persoane strămutate au fost ucise și rănite ieri, marți, 5 decembrie, ca urmare a atacurilor israeliene care au vizat școala Ma’an din Khan Yunis. Ieri, o altă școală a fost avariată colateral ca urmare a bombardamentelor de artilerie – provocând uciderea a cel puțin patru persoane strămutate și rănirea altor 20.
Sutele de mii de palestinieni strămutați care caută un adăpost sigur pentru atacurile Israelului sunt strânși în fiecare școală U.N.R.W.A. din Fâșie, a raportat „Euro-Med Monitor”. Potrivit cifrelor preliminare furnizate de grupul pentru drepturile omului, 1,9 milioane din cei 2,3 milioane de rezidenți ai Gazei sunt strămutați în interior, iar 1,2 milioane de oameni trăiesc în 156 de unități administrate de U.N.R.W.A. din Fâșia Gaza.
De când Israelul și-a început genocidul în Fâșie, pe 7 octombrie, U.N.R.W.A. a înregistrat peste 120 de atacuri asupra instalațiilor sale, inclusiv atacuri directe asupra a peste 30 de unități administrate de U.N.R.W.A. Mai multe dintre aceste școli, care oferă refugiu persoanelor strămutate, au fost atacate de mai multe ori, inclusiv școala Al-Fakhoura din tabăra Jabalia.
Școala Al-Fakhoura a fost supusă unui atac aerian israelian la 19 noiembrie, lăsând sute de morți sau răniți, dintre care unii dormeau în momentul atacului. Aceeași școală a fost supusă unor bombardamente intense de artilerie pe 4 noiembrie, provocând zeci de victime.
Școala Tal al-Zaatar din nordul Fâșiei Gaza a fost, de asemenea, supusă mai multor atacuri israeliene, dintre care cel mai grav a fost pe 18 noiembrie și a dus la moartea a peste 50 de persoane și la rănirea a zeci de alte.
La fel ca toate facilitățile O.N.U., clădirile U.N.R.W.A. afișează steagul O.N.U. pe acoperișurile lor, iar autoritățile israeliene relevante sunt notificate periodic cu privire la coordonatele tuturor școlilor și centrelor care au fost transformate în adăposturi de urgență pentru civili.
„Euro-Med Human Rights Monitor” a subliniat că Israelul trebuie să-și îndeplinească toate obligațiile în conformitate cu dreptul internațional umanitar. Organizația pentru drepturile cu sediul la Geneva a cerut Israelului să înceteze imediat țintirea împotriva civililor și a instalațiilor O.N.U. și să respecte principiul de bază al inviolabilității și imunității unor astfel de instalații internaționale în conformitate cu regulile războiului.
Notă – Sursa originală a acestui articol este „Monitorul pentru Drepturile Omului Euro-Mediteranean”.