AFP a scris ieri ca am ajuns de rasul Europei dupa ce am atras numai 10% din cei 20 miliarde de euro oferiti gratuit de Bruxelles.
Investitiile din fonduri europene reprezinta, de ani de zile, o afacere cu dedicatie. Am relatat, in repetate randuri, despre retelele de influenta care au acaparat acest domeniu.
Pentru cine are cat de cat habar de ce se intampla in domeniul finantarilor europene, vestea ca Bruxelles-ul a blocat finantarile pe programele “Transport”, “Regional” si “Cresterea competitivitatii economice” nu a reprezentat o surpriza. In conditiile in care expertii anti-frauda de la Bruxelles au pus ochii pe Romania, este putin probabil ca de acum incolo sa avem un grad de absorbtie mai bun.
Motivul? “Baietii destepti si-au pierdut interesul pentru acest domeniu. Cu lupa Big Brother pe cap, le va fi destul de greu sa mai falsifice licitatii, sa faca achizitii supra-evaluate etc”, spune un expert in domeniu, sub protectia anonimatului.
Mafia de stat tine euro la distanta
Potrivit acestuia, poate doar externalizarea operatiunilor de evaluare si derulare a proiectelor europene, masura anuntata de premier, sa mai salveze ceva din aceasta situatie.
“Daca faci o licitatie serioasa in care sa impui criterii legate de experienta in gestiunea fondurilor UE si la care sa inviti firme de afara, poate doar asa sa prindem doi-trei mari jucatori care sa preia aceasta activitate. Altfel, cu mafia existenta in structurile de stat, este putin probabil sa mai vedem vreun euro de la UE in urmatorii ani”, a mai spus expertul.
Ce vrea premierul? “La fonduri europene, chiar cred ca trebuie sa invatam din experienta altor tari si sa externalizam cat putem de mult din evaluarea proiectelor”, a spus premierul la Antena 3.
“Tinem totul la autoritatile de management, la acei functioari care sunt platiti cat sunt platiti, cand poti sa externalizezi – si Comisia Europeana iti da voie – cat mai mult din operatiunile de evaluare si derulare a proiectelor. Nu cred in ideea cu statul care e din ce in ce mai mare si mai punem inca un controlor peste inca un controlor care il controleaza pe al treilea controlor. Cred ca exista foarte multe metode mult mai flexibile de expertiza externa”.
Cert este ca, daca autoritatile nu vor face nimic, Romania risca sa piarda anul viitor fonduri europene totalizand 1,26 miliarde euro alocate prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). Un mizilic, am spune, daca luam in calcul ca, in sase ani de la aderare, Romania a luat de la Bruxelles din fondurile structurale si de coeziune 1,86 miliarde de euro, fata de 19,4 miliarde de euro care i-au fost alocate pentru intervalul 2007-2013.
Fondurile europene, un cadou otravit?
Potrivit profesorului de economie Cristian Paun, miza fondurilor europene este una falsa pentru Romania. Intr-o analiza publicata pe blogul personal, expertul afirma ca banii europeni reprezinta un “cadou otravit”, alimentand lipsa de performanta si etatismul in economia romaneasca.
Paun spune ca banii UE nu sunt gratis, pentru ca suntem contributori la fondurile de la Bruxelles prin taxe si impozite si, pe de alta parte, “prin promovarea acestor fonduri, se continua perpetuarea ideii ca bunastarea trebuie sa vina doar din mana darnica a statului si ca fara stat economia ar avea mult de suferit”.
“Fondurile europene sunt de fapt o forma de extindere a interventionismului si redistributionismului la nivel regional menit sa justifice ideea de integrare economica si sa asigura o sustinere politica suficienta pentru existenta institutiilor europene. Sunt o forma de a prelungi agonia socialismului economic si de a-i da o dimensiune regionala pentru a salva de la faliment state asistentiale cu dare de mana. Pentru tarile cu administratie slaba cum este si Romania (cu functionari prost pregatiti, prost remunerati) aceste fonduri tind sa devina o mare deceptie (chiar un cosmar)”, afirma Cristian Paun.
Potrivit economistului, solutia este o regandire din temelii a modului in care este privit si incurajat antreprenoriatul real in Romania. Libertatea economica (taxe mai mici, birocratie mai mica) devine vitala inclusiv pentru a salva ce se mai poate salva.
Fondurile private sunt mult mai greu de accesat in absenta unor proiecte reale (care exclud smecherii ieftine), concentrate pe consumatorul final (de aici sau de pe pietele externe)Cristian Paun, profesor de economie
“Degeaba le oferi antreprenorilor programe europene de formare a antreprenoriatului sau pentru deschiderea unei afaceri, incubatoare, parcuri tehnologice, subventionarea pentru achizitiile de echipamente daca in paralel impui taxe sufocante sau oferi prea putin de aceste taxe”, scrie Paun.
Romania trebuie sa devina performera nu in atragerea de fonduri europene ci in atragerea de fonduri private. Ori aceste fonduri private nu vin din afara sau nu se pun in miscare pe plan local daca mediul de afaceri este unul ostil si daca gasesc conditii mult mai favorabile oriunde in jurul Romaniei pe o raza de mii de kilometri. Romania incheie in scadere abia pe locul 62 din 179 de tari anul 2012 in topul Heritage Fundation privind libertatea economica, fiind depasita de Bulgaria, Albania, Ungaria, Cehia, Macedonia, Ungaria”, mai spune Paun.
De la teorie la fapte s-a dovedit inca odata, daca mai era nevoie, ca este o cale foarte lunga. Ce solutii ne ofera autoritatile? Dincolo de ideea externalizarii mecanismelor de licitatie, premierul a anuntat ca, din 2013, va forma o noua institutie responsabila pentru coordonarea autoritatilor de management, care sa regandeasca mecanismul de absorbtie pentru ca Romania sa foloseasca banii oferiti de UE.
La Palatul Cotroceni s-a gasit o alta solutie. Presedintele i-a cerut, recent, presedintelui Comisiei Europene, Manuel Durao Barroso, prelungirea cu un an a perioadei in care Romania poate cheltui banii UE. Potrivit expertilor, este putin posibil ca masura sa fie adoptata. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban a gasit si el o solutie – cresterea cu pana la de trei ori a salariilor tuturor functionarilor din ministere, care gestioneaza absorbtia fondurilor europene.
“Am transmis o scrisoare catre Comisia Europeana, solicitand sa intram pe un sistem absolut normal in care la munca egala plata sa fie egala si ca incepand cu 1 ianuarie 2013 sa avem o salarizare corespunzatoare pentru toti cei care lucreaza in sistemul de gestionare a fondurilor europene”, a declarat Orban. Cu alte cuvinte, sa platim mai bine angajatii responsabili cu fondurile UE chiar daca nu si-au facut treaba.
autor: Adrian Negrescu
sursa: dailybusiness.ro