In contextul crizei bugetare din Grecia, atentia politicienilor, analistilor si comentatorilor economici s-a concentrat asupra posibilitatii de interventie din partea FMI. Acum, odata cu finalizarea aprobarii de principiu a pachetului de salvare in valoare de 100 miliarde de Euro in decursul a trei ani, pentru multi comentatori si politicieni exista tentatia sa creada ca a fost identificata o metoda perfecta pentru solutionarea oricaror crize bugetare. Realitatea este foarte diferita.
Fondul Monetar International nu este o institutie capabila sa tipareasca bani sau sa emita moneda proprie, deci nu exista un procedeu magic prin care Dominique Strauss-Kahn poate sa scoata din joben zeci de miliarde de Dolari sau Euro pentru a ajuta tarile in care oligarhia a furat prea mult. Banii de care dispune Fondul sunt obtinuti de la tarile care finanteaza aceasta institutie: SUA, Japonia, Germania, Franta, Marea Britanie, China, Italia, Arabia Saudita, Brazilia, Rusia, India. Merita facuta o scurta analiza a capacitatii economice si financiare a tarilor de care depinde capacitatea efectiva a FMI de a ajuta tarile care se confrunta cu probleme de ordin bugetar:
1. SUA are probleme proprii, legate de o datorie publica de 12,9 trilioane de Dolari (din care 3,85 trilioane de Dolari sunt datorii detinute de entitati externe), si un deficit bugetar de 1,4 trilioane de Dolari. Orice efort financiar asumat de presedintele Obama va provoca reactii adverse din partea republicanilor si potentiale probleme la alegerile “mid term” din noiembrie 2010.
2. Japonia are probleme proprii legate de deficitul in sistemul de pensii si dificultati in finantare a datoriei publice pe termen scurt, luand in calcul ca dobanda oferita la obligatiunile de stat nipone este 0%.
3. Germania va fi principala sursa de finantare in cadrul pachetului de imprumuturi pentru Grecia, care a fost agreat de Uniunea Europeana. Sansele ca Angela Merkel sa accepte ca Germania sa participe financiar la salvarea Greciei, inclusiv prin contributii la FMI, sunt absolut nule.
4. Franta nu poate fi considerata o tara capabila sa realizeze contributii financiare substantiale pentru FMI. Establishmentul francez cocheteaza cu ideea unui imprumut de 30 de miliarde de Euro de la FMI. In aceste conditii, evident ca Franta nu poate fi un sponsor pentru salvarea altor tari.
5. Marea Britanie se va confrunta cu o criza bugetara in urmatoarele luni, iar o serie de speculanti celebri s-au pozitionat deja in vederea obtinerii de profit in urma devalorizarii viitoare a Lirei Sterline. Unii analisti considera ca Marea Britanie ar putea deveni in urmatoarele luni “Grecia din Nordul Europei”.
6. China are rezerve in valoare de doua trilioane de Dolari si are capacitatea necesara pentru a finanta multiple operatiuni de salvare. Problema este ca guvernul de la Beijing nu pare interesat de sustinerea programelor de salvare organizate de FMI. Pentru chinezi, este mult mai avantajos sa incerce sa obtina substantial mai multe beneficii prin structurarea unor programe individuale de imprumuturi interstatale. Daca guvernele europene nu reusesc sa organizeze un program de finantare a Greciei, atunci se poate miza pe faptul ca guvernul chinez va oferi un program de finantare a Greciei in conditii foarte favorabile pentru China.
7. Italia este considerata o tara care va avea nevoie in curand de ajutorul FMI, deci nu ne putem astepta ca ea sa fie o sursa de finantare pentru FMI.
8. Arabia Saudita, Brazilia, Rusia si India: aceste tari dispun de resurse financiare, dar interesele politice ale acestora sunt divergente fata de interesele Washingtonului. In aceste conditii, toate aceste tari vor prefera organizarea de programe individuale de finantare in vederea obtinerii de avantaje maxime in relatiile cu tarile care au nevoie de finantare.
Valoarea maxima a fondurilor disponibile pentru FMI in 2010-2011 se cifreaza la aproximativ 250 miliarde de Dolari. Dupa cum am demonstrat mai sus, tarile care ar avea interes politic sa finanteze FMI nu au capacitatea financiara sa o faca, iar tarile care au fonduri suplimentare au interese geopolitice divergente fata de interesele FMI. Pentru salvarea Greciei, Irlandei, Italiei, Spaniei si Portugaliei, va fi nevoie de o suma substantial mai mare. Pentru Romania, aceasta concluzie este importanta in contextul dorintei presedintelui Traian Basescu de a mai obtine un imprumut de la FMI. Banii de la Fond sunt pe terminate, a venit timpul ca oligarhia portocalie sa invete sa gestioneze economia nationala fara credite externe.
sursa: cronicaromana.ro