Site icon gandeste.org

Expertii FMI: natangi sau mincinosi?

Tot felul de prognoze ne anunta cresteri economice consistente in urmatorii ani, indiferent din ce parte vin aceste prognoze: guvern, institutii financiare internationale, banci.

Exista ceva controverse in legatura cu momentul iesirii din recesiune si cu amploarea acestei iesiri si deci a cresterii economice pe acest an, dar, dupa aceea, economia din Romania se va descatusa potrivit tuturor acestor prognoze si va reveni pe o crestere chiar substantiala, in jur de 4% pe an.

Altceva decat stupefactie nu poate genera luarea la cunostinta cu aceste prognoze! Revenirea pe crestere nu spune de fapt nimic. Mult mai consistent releva problema reala intrebarea “revenire la ce?”.

Revenire la cresterea economica din 2004-2008, care ne-a impins la dezastrul din ultimii ani?!

In mod aiuritor, nimeni nu se invredniceste sa analizeze serios aceasta problema in perspectiva cresterilor prognozate pentru 2012-2015!

Dimpotriva, politicieni, institutii financiare internationale, banci si chiar unii analisti sa le zicem independenti se arata toti cloroformizati de perspectiva cresterii economice, o iau in considerare si fac tot felul de excursuri politice si economice pornind de la o noua baza, crescuta, a economiei.

Politicienii sunt de inteles, cei de la putere vrand sa probeze ca masurile de austeritate n-au fost degeaba, iar cei din opozitie urmand sa-si lege de aceste cresteri eventuala lor venire la guvernare.

Si bancile sunt intr-un fel de inteles: FMI le-a dat deocamdata combustibil de supravietuire in Romania, obligand statul roman, prin neimprumutarea acestuia, sa se adreseze bancilor pentru finantare, dar, evident, pe termen lung, expansiunea lor in continuare in Romania este legata de o crestere a economiei. Dar pozitia unei institutii precum FMI, care o tine cu revenirea pe crestere, chiar nu poate fi inteleasa!

Intrucat, din punctul de vedere al unei institutii care a gestionat criza din Romania si a impus programul pe care l-a impus, este total neprofesionist si total ridicol sa sustina prognozele de crestere pe care le-a dat publicitatii: 1,5% in 2011, dar 4,4% in 2012, 4,3% in 2013, 4,2% in 2014, 4,1% in 2015!

Ce reteta anticriza a prescris FMI Romaniei? Pornind de la premisa oficiala si asumata ca situatia nu era sustenabila, FMI a impus Romaniei un program sever de austeritate. Concret, de reducere a salariilor, de amputare a pensiilor si programelor sociale si de crestere severa a impozitelor!

Ce au fost toate acestea? Restrangeri ale consumului, ca doar nu cresteri ale productiei! Deci, FMI – fara s-o spuna deschis, desi asta ar fi trebuit mai bine sa faca! – a redus consumul pentru ca situatia sa devina, dupa propria sa expresie, sustenabila.

Si statisticile o dovedesc clar: in 2010 PIB-ul s-a intors in 2007, dar consumul in 2005! Ce s-a schimbat insa in economie? Productia a ramas aceeasi, structurile economice au ramas aceleasi, potentialul economic a ramas acelasi! Doar consumul a fost amputat si, prin comparatie, situatia a devenit mai sustenabila.

Dar situatia a devenit mai sustenabila nu prin cresterea productiei catre nivelul consumului, ci prin scaderea consumului spre nivelul productiei. Atunci, de unde vrea FMI sa vina de-acum incolo cresterea economica? Pai, daca nu s-a schimbat nimic in productie, atunci o crestere a PIB-ului nu ar putea veni decat de la cresterea din nou a consumului!

Dar revenirea pe crestere in aceste conditii nu inseamna tocmai reintoarcerea la situatia nesustenabila pe care a criticat-o FMI si pe care a combatut-o cu amputari de cheltuieli sociale si majorari de impozite, adica cu o masiva scadere a nivelului de trai?!

Si atunci, din doua, una: ori marii experti ai FMI nu inteleg chiar nimic si programele lor sunt niste fetisuri contraproductive, iar modelele econometrice derulate pentru Romania nu au nici o legatura cu realitatile din Romania, ori, mult mai probabil, prognozele FMI sunt niste pure minciuni, inventate pentru ca cineva din finanta mondiala cere actualei conduceri din FMI socoteala pentru miliardele aruncate Romaniei spre a se obtine doar un esec!

Sa nu inteleaga oare FMI ca, pe articulatia actualului model economic din Romania cu 70-80% consum in PIB, o crestere a PIB nu poate fi obtinuta fara o crestere a consumului, dar ca o crestere a consumului de fapt adanceste exact dezechilibrele si nesustenabilitatea pe care FMI a incercat sa le combata cu programele sale in Romania?!

Pai, chiar sa nu inteleaga FMI ca, in astfel de parametri, dupa doi ani de crestere cu 4% a PIB-ului, Romania se intoarce exact in nesustenabilitatea din 2008?!

Sau poate este chiar fericit ca, deja prin 2013, va veni sa ne spuna din nou ca trebuie s-o luam de la inceput cu austeritatea prescrisa de expertii sai, despre care nici nu stii cum sunt mai degraba: natangi sau mincinosi?!

Ilie Serbanescu
sursa: bloombiz.ro

Exit mobile version