La sfârșitul acestei luni, peste 200.000 de fermieri români vor intra în faliment. Guvernul a întârziat în mod deliberat plata subvențiilor, cel mai probabil din cauza faptului că nu sunt bani la buget. Mai mult, reprezentanții agricultorilor se plâng de faptul că fondurile UE pentru acoperirea unei mici părți din pagubele provocate de importurile masive de cereale ieftine din Ucraina au fost deturnate către subvenția la motorină, și aceasta fiind plătită doar în proporție de 37%.
Agricultura românească își trăiește ultimele zile. Guvernul Ciolacu a reușit ”performanța” de a falimenta peste 200.000 de fermieri români, prin absența finanțării și permiterea importurilor necontrolate a cerealelor modificate genetic și cu pesticide din Ucraina. Banii promiși de la UE, alături de co-finanțarea statului român pentru acoperirea pagubelor uriașe provocate de importurile ucrainene nu au ajuns la fermieri.
Mai mult, potrivit reprezentanților agricultorilor români, sumele de la UE au fost deturnate și utilizate pentru a achita o parte din subvenția la motorină. ”Marți vom depune memorii la Ministerul Mediului și la Ministerul Agriculturii, în care le cerem să vină cu soluții pentru salvarea fermierilor din România. APIA trebuie să facă plățile în regim de urgență, pentru că sunt peste 200.000 de fermieri care vor intra în faliment la 31 decembrie. Nu au fost în stare nici până acum să facă aplicațiile pentru plata subvențiilor, iar celelalte instituții nu au depus rapoartele de control la ferme, fără de care nu putem primi niciun ban. Nu mai vorbim de faptul că au promis că ne vor da acces la finanțare cu dobândă subvenționată și credite pe 15-20 de ani, dar nu s-a materializat nimic. Ne-am săturat de promisiuni. Ajutoarele de la UE pentru pagubele produse de importurile din Ucraina au fost redirecționate pe subvenția de la motorină, dar nici această subvenție nu au plătit-o integral, ci doar 37%. Vor să vină iar fondurile de investiți și să pună mâna pe tot ce a mai rămas fermă românească. Marți, la întâlnirea pe care o vom avea la Ministerul Agriculturii, le vom da un ultimatum. Dacă în câteva zile nu primim banii, vom declanșa un protest de amploare la nivel național”, ne-a declarat Ștefan Muscă, președinte al Sindicatului Fermierilor Patrioți din România.
Revoltă în Europa
Zilele acestea, fermierii din Franța și Germania au luat cu asalt instituțiile guvernamentale pentru a protesta împotriva politicii agricole falimentare practicată la nivelul UE. În Germania, fermierii s-au revoltat după ce Guvernul a anunțat anularea subvențiilor pentru combustibilul agricol și a scutirilor de taxe pe vehicule.
Totodată, fermierii francezi au ieșit în stradă pentru a-și exprima furia față de impozitele ridicate și reformele guvernamentale, precum și față de interdicția Uniunii Europene asupra folosirii glifosatului. Protestele francezilor au degenerat, ajungându-se la incendieri de vehicule și blocări ale drumurilor cu grămezi de cauciucuri. Potrivit ministrului francez al agriculturii, Marc Fesneau, o interdicție totală a glifosatului nu ar fi posibilă în prezent, dat fiind lipsa de alternative pentru fermieri. ”Toți fermierii din Franța, Germania, Polonia și Bulgaria au ieșit în stradă și luptă pentru drepturile lor, pentru munca lor de zeci de ani cu sudoarea frunții. Ai noștri guvernanți, la această oră, își pregătesc bagajele pentru vacanțele exotice, în timp ce amărâții de fermieri români sunt îngenuncheați și falimentați din cauza prețului josnic de scăzut al cerealelor. Politicienii trădători au permis aducerea cerealelor modificate genetic din Ucraina, iar la această oră fermierii români nu beneficiază de absolut niciun sprijin din partea statului”, susține Ștefan Muscă.
Guvernul se face că plouă
Proiectul de ordonanță privind interdicția la importul de zahăr și făină din Ucraina, elaborat de Ministerul Agriculturii, nu a intrat nici în această săptămână pe ordinea de zi în ședința de Guvern. Importul acestor produse îi falimentează nu numai pe fermierii români, ci și pe procesatori, care nu își mai pot vinde produsele din cauza prețurilor de dumping practicate de ucraineni. Executivul nu a considerat acest lucru ca fiind o urgență, deși Ministerul Agriculturii a atras atenția că există riscul major ca o parte importantă a fermierilor și procesatorilor afectaţi să nu își poată achita obligaţiile contractuale către furnizori, leasinguri, salarii, credite la termenele scadente, să se supraîndatoreze şi să nu mai poată continua activitatea.
Sursa: national.ro