Deși din 2015 tot anunță recesiunea, semnalul dat de Dl Prof. Croitoru, consilier BNR privind iminența crizei în 2020 este îngrijorător. Opinia nu este singulară in randurile ideologilor dreptei. De aici se naste o intrebare ce nu poate fi ocolită – cum se face că atunci când vine dreapta neoliberală / libertariană la un an de zile România intră în criză / recesiune?
A venit CDR în 1997 în 1998-1999 am avut o criză puternică – falimente, liberalizări si explozie de preturi, liste cu companii mari de lichidat, spitale comasate, școli închise, privatizari dubioase, un minus de sute de mii de locuri de muncă s.a.m.d. A venit dreapta in dec 2004 la guvernare, s a dus cresterea la jumatate de la 8.4% in 2004 la 4.2 la suta in 2005 (4.7 la sută dupa ultimele date revizuite).
A venit guvernarea portocalie dupa alegerile din 2008 hop criza puternică din 2009 si 2010, chiar dacă suprapusă crizei financiare internationale. Acum avem un guvern desemnat si iar începe narativul despre criză, recesiune. Bine, ok, începuse mai demult pentru a justifica redistributia de jos in sus si de la muncă la capital. Totusi, dacă noua guvernare va îmbrătișa acest narativ catastrofic, atunci istoria probabil se ca repeta. Pentru că istoria nu iartă. Există totusi o solutie astfel încat sa invingeti istoria.
Continuati gradual #wageledgrowth, continuati sa stimulati investitiile (chiar voi ati trecut un grafic in asa zisul program in care aratati ca guvernarea social democrata a stimulat investitiile astfel incat cresterea economica la q2 2019 este balansata ca motoare investitii / consum!), pastrati toti stimulii din economie care si au demonstrat eficienta si efectele de multiplicare (facilitati constructii, Start Up Nation, programele din agricultura, facilitati ptr IT, stimulii ptr industrie prin scheme de ajutor de stat … sunt doar cateva exemple) si peste tot ce a fost ok demonstrati puterea specifica liberalismului in stimularea economiei (dc ea există, dar ar trebui să se vadă clar diferenta fata de stimulii inovati si acordati de guvernarea actuala, zic). Și, foarte important, renunțati la experimentele libertariene, care nu au reusit nicăieri. România nu trebuie sa ajungă precum Chile. #nuChile
Autor: Cristian Socol
Sursa: Cristian Socol Facebook