În timp ce veniturile scad vertiginos, risipa banilor publici nu se mai opreşte, iar deficitele sunt tot mai mari. Consumul reflectat în încasările din TVA, veniturile populaţiei şi profiturile firmelor se prăbuşesc, dar cheltuielile bugetare continuă să crească.
In primele patru luni din acest an, comercianţii au vândut cu aproape 10% mai puţină marfă decât în aceeaşi perioadă din 2009, astfel că au plătit la buget cu peste un miliard de lei mai puţin în contul Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA).
Firmele au realizat profituri cu aproape 5% mai mici, astfel că au plătit statului impozite cu 225 de milioane de lei mai reduse. Şi salariile au scăzut cu peste 7%, impozitele adunate din această sursă fiind cu aproape 500 de milioane de lei mai mici în primele patru luni din acest an.
Până şi din accizele pe care le plătim atunci când cumpărăm ţigări sau, de exemplu, benzină, statul a adunat mai puţini bani, cu toate că majorarea accizelor a provocat o creştere cu aproape 15% a preţurilor.
Venituri mici, cheltuieli mari
Toate aceste cifre, relevate în datele privind execuţia bugetară pe perioada ianuarie-aprilie 2010, raportate ieri de Ministerul Finanţelor, arată cât de puternică este prăbuşirea economiei.
Per ansamblu, recesiunea economică a însemnat o scădere a veniturilor încasate la buget, de pe urma activităţii firmelor şi populaţiei, cu aproape patru miliarde de lei în primele patru luni din acest an.
Cum a reacţionat Guvernul în asemenea condiţii? Cum nu se poate mai rău, chiar iresponsabil am putea spune: a mărit cheltuielile cu aproape 3,5%, respectiv cu 2,2 miliarde de lei, astfel că în perioada la care ne referim s-a trezit cu un deficit bugetar de 12,1 miliarde de lei, în creştere cu aproape 30% faţă de aceeaşi perioadă din 2009.
În timp ce veniturile din economie scădeau pe toată linia, cel mai mult au crescut cheltuielile cu bunuri şi servicii (+6,7%, până la 8,6 miliarde de lei), adică sumele alocate pentru diverse produse de care nu era totdeauna neapărată nevoie, cumpărate de instituţii la preţuri mult umflate faţă de nivelul pieţei.
La bugetele locale s-a consemnat cea mai mare creştere a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, respectiv +13,5%.
De asemenea, administraţiile locale au „aspirat” de la centru fonduri necesare asistenţei sociale cu peste 40% mai mari decât cele pe care le primiseră în perioada ianuarie-aprilie 2009. Cheltuielile de personal au însumat 15,9 miliarde de lei, cu puţin peste 6% mai mici decât în aceeaşi perioadă din anul trecut.
Dobânzile, un semnal de alarmă
Cheltuielile cu dobânzi au crescut cu 22,7% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a creşterii în termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi. Concret, dobânzile aflate în plată în perioada ianuarie-aprilie au însumat peste două miliarde de lei, după ce în aceeaşi perioadă din 2009 nu depăşeau 1,7 miliarde de lei.
Având în vedere că scadenţele împrumuturilor de stat abia de-acum încolo încep să se acumuleze, este de aşteptat ca acest indicator bugetar (cheltuielile cu dobânzi) să crească din ce în ce mai mult în următoarea perioadă, lucru care ar trebui să declanşeze încă de pe-acum un semnal serios de alarmă.
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi transferuri pentru programele de dezvoltare, în sumă de 8,02 miliarde lei, s-au majorat cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, reprezentând 12,4% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.
Cheltuielile cu şomajul s-au dublat
Bugetul asigurărilor de şomaj apare la capitolul cheltuieli cu peste un miliard de lei, în primele patru luni din 2010. În aceeaşi perioadă din 2008, cheltuielile cu şomajul reprezentau mai puţin de 485 de milioane de lei, de unde reiese o creştere cu 111% a necesarului la acest capitol.
Dan Străuţ
sursa: adevarul.ro