Pe 3 octombrie, un subaltern al Ancăi Dragu, Doina Lica, și-a pus semnătura pe un acord de cumpărare a statuii, cu bani integral de la buget. Acum, ministrul spune că alocarea banilor nu are temei legal.
Povestea eșecului aproape declarat al afacerii „ Cumințenia Pământului ” este mult mai întortocheată decât pare la prima vedere. Pe lângă toate documentele adoptate sau anulate de Guvern în ultimele săptămâni, astăzi mai adaug povestea a două „minute” încheiate cu proprietarii sculpturii devenită agent electoral în această campanie.
Este vorba de încă două acorduri „ferme” că statuia va fi achiziționată, cu bani de la buget, ultimul termen fiind stabilit pentru 20 decembrie, pentru semnarea actelor, plata a 11 milioane de euro și preluarea sculpturii. O iluzie.
Ministerul Finanțelor
Seria dezvăluirilor de astăzi începe cu un eveniment din 3 octombrie. La sfârșitul lui septembrie se constatase că subscripția publică pentru achiziția „ Cumințeniei Pământului ” adusese doar 1.200.000 euro la buget, în loc de 6 milioane. Totuși, Guvernul anunțase (pe 1 octombrie) că vrea să cumpere statuia lui Constantin Brâncuși, suportând integral suma de la buget.
Pe 3 octombrie, reprezentanții proprietarilor se întâlnesc cu ministrul Culturii, Corina Șuteu, și cu un oficial din Ministerul de Finanțe, Doina Lica. Ei vor ca termenul de plată stabilit în martie – prin semnătura fostului ministru, Vlad Alexandrescu – să fie decalat cu o lună, până la 30 noiembrie. Spun că vor modifica prin Ordonanță actele emise până atunci și că inițiază o rectificare bugetară. Asta e important.
Girul dat de Finanțe la această înțelegere e în contradicție cu declarația făcută pe 23 noiembrie de ministrul Anca Dragu care a spus că nu se pot aloca fonduri pentru cumpărarea operei, pentru că „nu există temei legal”. Mai mult, pe 10 august, Guvernul Dacian Cioloș a adoptat o rectificare bugetară, publicată în Monitorul Oficial, adică e funcțională, în care Ministerului Culturii îi erau alocați 22,5 milioane de lei, echivalentul celor 5 milioane de euro promiși ca aport al statului la achiziționare.
Banii ăștia – 5 milioane – nu ar trebui să mai fie în conturile Culturii. La rectificare se specifica faptul că, dacă banii nu vor fi cheltuiți până la 31 octombrie, să fie returnați până pe 15 noiembrie.
Încă un act oficial
Pe 12 octombrie – la inițiativa ministrului Culturii – Guvernul adoptă Ordonanța de Urgență prin care decide cumpărarea statuii cu bani integral de la subiect. Conferințe de presă, planuri de viitor privind un „circuit național” al operei de artă. Seara, actul nu mai merge la Monitorul Oficial. Am detaliat acum două zile această premieră națională, a unui document adoptat de Guvern și abandonat în aceeași zi.
Ceva se întâmplase, dar nu știm ce. Clar e că ministrul Culturiii și-a scris demisia și a renunțat la ea, după o discuție cu Cioloș. Pe 20 octombrie, proprietarii se întâlnesc din nou cu reprezentanții Guvernului. De data asta, ministrul Culturii era însoțit de un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului și de unul al Cacelariei premierului. Au parafat o nouă înțelegere, cu termenul de 20 decembrie. Proprietarii ar fi vrut ca semnarea contractului să se facă pe 5 decembrie și plata pe 20, dar nu s-a acceptat.
Pe 26 octombrie – asta e altă noutate – Cultura vrea să inițieze altă Ordonanță, dar e oprită pentru că Justiția a cerut depunerea unui acord expres al proprietarilor. Actul a fost semnat în regim de urgență și adus la Palatul Victoria, dar ședința s-a încheiat cu câteva minute înainte, fără să fie votată a doua variantă de OUG! Trebuie spus că pe siteul Palatului Victoria, ordonanțele despre „Cumințenia Pământului” (fie adoptate, fie respinse) nu figurează la documentele pregătitoare ședințelor de Guvern din 12 și 26 octombrie sau 16 noiembrie.
Ajutorul liberal
Probabil că ăsta e momentul când Guvernul și-a dat seama că e în situația de „legiferare paralelă”, acesta fiind avertismentul de neconstituționalitate primit de la Consiliul Legislativ. E vorba de adoptarea unei ordonanțe cu același obiect al unei legi aflată la Cameră. OUG propus spunea că se cumpără statuia cu bani de la buget, iar, pe 6 septembrie, la Comsia de Cultură se depusese un amendament – făcut de Gigel Știrbu și Theodor Paleologu – care obliga Guvernul la achiziționarea „Cumințeniei Pământului”. Amendamentul nu mai putea fi retras (până la momentul efectiv al votului din plen), așa că Guvernul s-a văzut obligat să renunțe la OUG. Pe 17 noiembrie, Guvernul propune Parlamentului amendamente legate de returnarea banilor strânși din subscripție și de înființarea Fondului Brâncuși. Proprietarilor nu li s-a cerut alt termen, deși e clar că Parlamentul nu va vota până pe 20 decembrie legea de aprobare a Ordonanței din aprilie, primul act din seria „Cumințenia Pământului”, document amendat și schimbat de atâtea ori că nici nu mai poți să-i anticipezi corect efectele.
Autor: Alecu Racoviceanu
Sursa: Evz.ro