Nu mi-e milă de poliţiştii şi jandarmii care plătesc amenzile ilegale date în perioada pandemiei. Au greşit, trebuie să plătească.
Dar aş vedea normal ca fiecare să plătească diferit în funcţie de modul în care au tratat situaţia. Spre exemplu jandarmii care m-au amendat pe mine la ora 22.18 fiindcă nu am găsit taxi să plec acasă deşi le-am arătat apelurrile la dispeceratul de taxi de la ora 21.38 (cu 20 de minute înainte de stingere) şi le-am şi explicat că amenda este neconstituţională deci ilegală, pe ăia i-aş amenda triplu.
De ce triplu?
Unu la mână fiindcă nu au empatizat cu situaţia: nu era vina mea că n-am găsit taxi timp de jumătate de oră şi m-au găsit în staţia de taxi goală cu telefonul la ureche.
Doi la mână, fiindcă le-am explicat nu doar omeneşte ci şi avocăţeşte că jurământul lor militar presupune grade de responsabilitate, primul rând să respecte Constituţia, apoi legile ţării (organice) abia apoi regulamentele militare adică ordinul pe unitate de a da amenzi ilegale. Şi ei au ales în momentul ăla CU BUNĂ ŞTIINŢĂ să încalce Constituţia României.
Şi trei la mână, triplu fiindcă dacă pe mine în situaţia aia si cu argumentele mele tot m-au amendat îmi dau seama ce i-au amendat pe alţii fiindcă aşa a vrut muşchiu lor.
Pe cei care au dat amenzi din neştiinţă i-aş pune să plătească doar dublu, fiindcă prostia se plăteşte. Pe cei care au dat amenzi din coerciţie (fiind obligaţi de şefi sub ameninţări clare) i-aş pune să plăteasca doar jumate şi restul de 150% să plătească şefii lor care au pus presiuni pe ei şi au abuzat de funcţia lor.
Din tot surplusul ăsta (fiindcă s-ar crea surplus de bani) aş premia cetăţenii care au contestat amenzile dar şi poliţiştii şi jandarmii care au refuzat explicit să aplice amenzi. Mai ales pe cei care au argumentat legal şi în scris refuzul chiar cu riscul de a fi pedepsiţi de superiorii lor.
Pandemia trebuie tratată la fel ca Revoluţia din 1989 “cine-a tras în noi în decembrie 22” iar pentru că Procesul Revoluţiei l-am ratat, Procesul Pandemiei trebuie neapărat dus la capăt şi rezolvat ca la carte, fix ca la Nurnberg. De ce ca la Nurnberg? Fuiindcă după procesul de la Nurnberg omenirea a învăţat muuulte lecţii şi o perioadă mare de pace a urmat după acel proces…
Autor: Dragomir Daniel Tiberivs