Scandal mare între susținătorii lui Trump în ce privește acordarea vizei H1B (aspiratorul de creiere)…în timp ce Musk și alți baroni ai noului val tehnofeudal aplaudă la scenă deschisă această viză, populiștii hardore o critică pe față fiindcă (spun ei) “imigranții fură joburile americanilor”.
Ghinion: mulți americani nu pot să obțină aceste joburi fiindcă nu au competențele necesare, joburile fiind extraspecializate în IT și (mai nou) AI, ba mai mult, noile generații au carențe mari în pregătirile tehnice de specialitate, majoritatea colegiilor americane punând accent pe latura umanisto-progresistă (studii de gen, arte liberale, feminism diversitate draci laci).
Ca să vă faceți o idee cât de specializate sunt aceste vize, să vedem noi cine sunt beneficiarii: 72% sunt indieni și 11% chinezi. Restul majoritatea est europeni. Asia e cel mai mare exportator de creiere.
Am avut un secol de economie bazată pe resurse naturale (colonialismul european), o epocă economică bazată pe resurse financiare (imperialismul dolarului american), o scurtă perioadă economică bazată pe manufactură tehnologică ieftină (dominația “made in China”), urmează o nouă etapă: economia bazată pe resursa umană. India e lider detașat de piață: are capital uman și are (încă) destulă sărăcie încât să stimuleze progresul (societățile îndestulate dpdv material devin apatice, autosuficiente, și nu se mai preocupă de progresul intelectual).
Unde se situează România în ecuația de față?
Din păcate stăm prost la ambele capitole: avem o bunăstare materială aparentă (trăim pe caiet și nu ne preocupă progresul) și o înclinație nativă către autosuficiență (noi suntem cei mai frumoși cei mai deștepț și cei mai speciali)… la care se adaugă un sistem de educație inert și reticent la reforme și (cel mai rău) o clasă politică bazată pe impostură și parvenitism și cu o înclinație morbidă către mimetism politicianist (să copiem toate prostiile care vin din occident că acolo se dă ora exactă).
Lumea s-a schimbat și noi dormim în bocanci.
Vorba cântecului: trezește-te, române!
Autor: Dragomir Daniel Tiberivs