Doborârea unui F-16 american în conflictul ruso-ucrainian ar trebui să pună în dezbatere subiecte și luări de poziție mai serioase decât “hă hă fier vechi american” sau “aia e, bine că și-a făcut treaba și a doborât niște ținte importante”.
Revin la discuția de acum vreo 10 ani când toată massmedia românească aplauda la scenă deschisă achiziția de F16, această minune inginerească venită de peste ocean cu scopul de a ne face invincibili în fața unui posibil atac inamic.
Spuneam atunci că mai bine luam Saab Gripen, poziție pe care mi-o mențin și (mai ales) acum. Erau (sunt) mai ieftine, mai fiabile, mai operaționale în cazuri de forță majoră, mai potrivite pentru noi.
Să luăm cazul colonelului ucrainian, un “as aerian” pe mig-urile sovietice dar un începător pe F16. Proaspăt absolvent la 1 august 2024 și-a început antrenamentele anul trecut în octombrie, toți cei 12 piloți fiind pregătiți minuțios pentru invazia din Kursk (vai, dar n-are cum, invazia a fost o surpriză pentru toată lumea… hai, lăsați…) …în fine, cum a fost declarat apt de combat cum a fost aruncat în luptă. Și rezultatul: a murit.
Sute de ore de antrenament pentru nimic. Acum să revenim la oile noastre, la piloții noștri: câți piloți de f16 gata de luptă are România la ora asta? 20 veți zice, câte avioane atâția piloți… sau și mai mulți, să avem și de rezervă. Ei bine, nu. Avem doar 7. Da, ați citit bine: ș.a.p.t.e. Șap-te. Și toți 7 (vorba cântecului) au absolvit (vai ce coincidență) tot anul ăsta la finalul lunii iulie, gata pentru un conflict cu inamicul Putin. Coincidență? Nu știu, vom vedea.
Bine bine, veți zice, dar ai noștri au ore multe de zbor că noi avem avioane de ani de zile, nu ca ucrainienii. Ei bine, nu, iar estimați greșit: au 200 de ore de teorie, 500 ore de simulator și 400 de ore de zbor efectiv. Ucrainienii antrenați în SUA în Arizona au mai mult decât dublu față de ai noștri… da, dar piloții români la Fetești s-au antrenat pe avioanele lor, le cunosc ca în palmă, sunt obișnuiți cu ele. Nț: s-au antrenat pe avioane împrumutate de la olandezi că ale noastre erau în hangare la reparații și mentenanță.
Să tot mergem la război, nu-i așa?
Apropos, câte ore de zbor au piloții cehi și maghiari de pe Saab-uri? Păi cehii au în medie 2000 de ore de zbor anual, asta doar în ultimii 3 ani. Fiindcă la ei ora de zbor costă 4-5 mii de dolari pe Gripenuri, pe noi pe f16 ne costă între 20 și 30.000 ora de zbor. La ei Saab-urile pot să decoleze și să aterizeze pe șosele scurte și înguste, la noi trebuie aeroport dotat cu logistică sofisticată. Ei pot realimenta și reînarma avionul în câteva minute cu un echipaj de 5 oameni, la f16 îți trebuie o armată de oameni și timp dublu pentru alimentat și înarmat.
Deci da, trebuie o discuție serioasă pe tema asta.
Autor: Dragomir Daniel Tiberivs